S. Dacho atminimas – tebepuoselėjamas

  • Teksto dydis:

Asociacija Klaipėdos vokiečių bendrija kartu su Lietuvos ir tarptautiniais partneriais tęsia veiklą, skirtą garsiausio XVII a. Rytų Prūsijos poeto – Simono Dacho atminimo puoselėjimui.

Taip siekiama sustiprinti Klaipėdos ir Lietuvos visuomenės žinias apie šio poeto, kultūros veikėjo palikimą, įtraukiant vietos bendruomenę į renginių ciklą ir pasiruošimą S. Dacho 420-ųjų gimimo metinių minėjimui 2025-aisiais.

S. Dachas – pirmasis poetas, rašęs apie Klaipėdą. Jis parašė daugiau nei 1,5 tūkst. eilėraščių lotynų ir vokiečių kalbomis. Jo kūryba buvo skirta svarbiems to meto įvykiams, visuomenei ir reikšmingiems asmenims.

S. Dacho kūryba glaudžiai siejama ir su Klaipėdos tapatybe. Būtent šis poetas pirmasis aprašė gimtąjį miestą, o jo sukurtos giesmės ir šiandien giedamos liuteronų bažnyčiose Lietuvoje.

Klaipėdoje S. Dachas yra pagerbtas Teatro aikštėje stovinčia skulptūra „Taravos Anikė“, jo vardu pavadinta Klaipėdos progimnazija, o S. Dacho namai, esantys Jūros gatvėje, tapo vieta, kur vykdomi bendruomeniniai, nacionaliniai ir tarptautiniai kultūriniai projektai, skirti poeto kūrybai ir palikimui populiarinti.

Viena reikšmingiausių Klaipėdos vokiečių bendrijos organizuojamo projekto veiklų – vokiečių mokslininko prof. habil. dr. Axelio E. Walterio knygos „Prūsijos Orfėjas. Simono Dacho savivoka ir kultūrinė recepcija“ vertimas į lietuvių kalbą.

Pats mokslininkas apsilankys Klaipėdoje ir skaitys viešą paskaitą miesto bendruomenei. Knygos pristatymo renginyje taip pat dalyvaus vertimo iniciatoriai bei mokslinį redagavimą atlikę Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto mokslininkai.

S. Dacho kūryba glaudžiai siejama ir su Klaipėdos tapatybe.

Klaipėdiečiai bus kviečiami ir į lietuvių mokslininkų skaitomas viešas paskaitas apie S. Dachą, XVII a. Prūsijos ir Lietuvos kontekstą bei kultūros paveldo atmintį Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešojoje bibliotekoje.

Taip pat bus organizuojamos ekskursijos po Klaipėdą. Jų metu bus ieškoma S. Dacho palikimo ženklų mieste. Moksleiviai turės galimybę dalyvauti ir kūrybinėse dirbtuvėse.

Rugsėjo 14 d. 17 val. vyks pirmasis renginys – S. Dacho giesmių koncertas S. Dacho namuose (Jūros g. 7). Koncerto programa bus atliekama lietuvių ir vokiečių kalbomis, truks vieną valandą, po jo svečiai bus kviečiami pabendrauti bei pasivaišinti kava ir arbata.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių