Uostamiestis klimpsta į didesnes skolas

Nors Klaipėdos savivaldybė jau yra paėmusi 102 mln. litų paskolų, sustoti skolintis neketina. Šiemet numatyta iš bankų prašyti dar 5 mln. litų. Dėl didėjančio paskolų portfelio kasmet miesto biudžete reikia numatyti daugiau pinigų atsiskaityti su skolintojais.

Uostamiesčio valdžia dar nėra išnaudojusi 6,5 mln. litų iš pasirašytų 102 mln. litų vertės sutarčių. Tačiau numatyta šiemet išleisti ne tik šiuos nepanaudotus pinigus, bet dar papildomai pasiskolinti 5 mln. litų.

„Pinigų reikia pabaigti europinius projektus – J.Janonio, Joniškės gatvių rekonstrukcijas, švietimo įstaigų renovacijos darbus, Kultūros fabriką. Investicijoms pinigų miesto biudžete jau seniai nerandame, gyvenimui vos vos sukrapštome ir tai neužtenka, todėl ir reikia skolintis“, – aiškino Klaipėdos savivaldybės Finansų ir turto departamento direktorė Aldona Špučienė.

Šiųmečiame miesto biudžete numatyta, kad paskolų grąžinimui reikės 11 mln. 863 tūkst. litų. Iš jų – 4 mln. 682 tūkst. litų bus skirta tik palūkanoms mokėti.

Planuojama, jog kitąmet paskolų aptarnavimui savivaldybės ižde jau reikės rasti 15 mln. 355 tūkst. litų, o 2015 m. – 16 mln. 393 tūkst. litų.

„Sumos paskolų grąžinimui auga, nes jau suėjo terminas jas atiduoti. Bankai taikė trejų metų atidėjimą paskolų mokėjimui, tačiau šis laikotarpis jau baigėsi, reikia grąžinti numatytas įmokas, todėl pinigų ir reikia daugiau“, – teigė A.Špučienė.

Savivaldybėms, atsižvelgiant į jų biudžeto pajamų dydį, yra taikomi skolinimosi limitai. Anot Finansų ir turto departamento direktorės, Klaipėda balansuoja ties limito riba – grąžina ir vėl skolinasi.

„Anksčiau buvo projektų – Lėbartų kapinių plėtra, Koncertų salės, centrinio stadiono rekonstrukcija, kuriuos finansavome tik savo lėšomis. Tačiau biudžetas sumažėjo, į privatizavimo fondą nesurenkama pakankamai pinigų, todėl visiems investiciniams projektams ir tenka skolintis“, – dėstė A.Špučienė.

Ji prognozavo, jog nuo kitų metų savivaldybės skolinimosi tempai gali šiek tiek sulėtėti ir tai susiję su ES paramos skirstymu.

Nuo 2014 m. prasideda naujas ES paramos dalijimo etapas, todėl, kol paaiškės, kuriems projektams Klaipėda gaus pinigų, kol bus išrinkti rangovai, darbai nevyks ir pinigų nereikės. „Bus toks poros metų atokvėpis“, – prognozavo A.Špučienė.


Šiame straipsnyje: Klaipėdapaskolaskola

NAUJAUSI KOMENTARAI

ja

ja portretas
Ar jau koncertų salei reikia rekonstrukcijos? Juk ji neseniai buvo padaryta. Tai kokia buvo darbų kokybė, buvusi kultūros viršininkė galėtų atsakyt į panašius klausimus.

laisvu stiliumi

laisvu stiliumi portretas
Kad iki eilinių rinkimų liberalai nepraskolintų miesto. Gerai, kad tie vadinami skolos limitai yra. O skolinasi ne pirmai būtinybei, pavyzdžiui parkomatams įrengti skolinosi milijonus.

Ramunas

Ramunas portretas
Klimsta. Spuryte, berašte, paaiškink nuo kokio žodžio kilęs žodis klimsta? Kai baigs klimti bus įklimus iki pažąstų? Ir iš tos klamynės nebeišeis išklimti?
VISI KOMENTARAI 11

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių