Vokietijoje dirbusio ir sunkiai sužaloto Augusto tėtis: vaikas mirė mūsų akyse

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Prieš kelias dienas Lietuvą sukrėtė žinia – mirė darbe Vokietijoje sunkiai sužalotas jaunas lietuvis Augustas Žiūra. Netektį išgyvenantis tėtis nusprendė atvirai prabilti apie sūnaus gyvenimą, tris savaites trukusią jo kovą už gyvybę, paskutines kartu praleistas akimirkas bei nežinią, kada atgaus jo palaikus.

Svetur – dėl svajonės

Į Vokietiją 24-erių Augustas išvyko šių metų gegužės pradžioje. Šis internete rastas darbo pasiūlymas užsienio šalyje jaunam Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) magistrantūros studentui buvo pirmasis.

„Augustas buvo šviesus, nuostabus, puikus žmogus, geras sūnus. Labai talentingas, turėjo absoliučią klausą, puikiai grojo fortepijonu ir saksofonu. Mūsų namuose nuolat skambėjo gyva muzika. Jis senokai siekė tapti savarankišku žmogumi. Todėl ir sugalvojo išvykti, kad užsidirbtų šiek tiek pinigų“, – pasakojo tėtis Darius Žiūra, pridurdamas, kad jaunėlio sūnaus ateities tikslų sąraše buvo ir išsvajotos studijos Nyderlanduose.

Pasak pašnekovo, naujajame darbe Augustas jautėsi gerai, pasitikėjo savo jėgomis, sutarė su bendradarbiais. „Jis sakydavo: „Dirbu prie grūdų, man čia – lengvas darbas“. Sūnus buvo fiziškai stiprus, sportuojantis, todėl tai jam nebuvo iššūkis“, – prisiminė D. Žiūra.

Augustas. Asmeninio šeimos archyvo nuotr.

Skambutis tėvams

Apie 30 kilometrų nuo Magdeburgo, Bülstringeno miestelyje, įsikūrusioje grūdų perdirbimo įmonėje, kurią darbuotojais aprūpindavo lietuviška bendrovė, siųsdama tautiečius į komandiruotes, Augustas dirbo vos tris savaites. Būtent tada, birželio 3-iąją, vaikino tėvus ir brolį pasiekė žinia apie darbe jį ištikusią nelaimę.

„Mums paskambino žmogus iš sūnaus darbovietės ir pasakė, kad Augustą prispaudė keltuvas, jis – ligoninėje. Žinia nuskambėjo lyg melas, buvo sunku tuo patikėti. Užtruko, kol telefonu pavyko susisiekti su intensyviosios terapijos skyriuje dirbančiais gydytojais, nes mes nekalbame vokiškai, o vokiečiai – bent jau šioje Vokietijos dalyje, dažniausiai nešneka angliškai. Sužinojome, kad situacija yra labai bloga. Iš karto supratau – galimybių sūnui išgyventi – nedaug“, – atviravo Darius.

Pokalbiui su medikais pasibaigus, Augusto tėvai ir vyresnysis brolis nelaukė nė akimirkos – sėdo į automobilį ir išvyko į Magdeburgo ligoninę, kur vaikinas tuo metu kovojo už savo gyvybę. „Išvykome nepasiruošę – taip, kaip stovime, ir iki šiol čia esame“, – tarstelėjo D. Žiūra.

Sunkūs organų sužalojimai

Tada, kai artimieji įžengė į palatą intensyviosios terapijos skyriuje, Augustas buvo paniręs į komą. Ligoninės lovoje jis gulėjo atverta pilvo ertme, pridengta tamponą primenančiu audiniu. Nors svetimos kalbos barjeras šeimai ir kišo koją bandant sužinoti apie sūnaus sveikatos būklę, laimei, tarp medikų buvo rusų kalba gebėjęs bendrauti gydytojas.

Augustas. Asmeninio šeimos archyvo nuotr.

„Jis gana išsamiai mums paaiškino situaciją. Sužinojome, kad Augustui plyšusios kepenys, dalis jų – pašalinta. Sutraiškytas ir žarnynas, dalis jo – taip pat pašalinta. Buvo pažeistas vienas inkstas, tulžies pūslė ir kasa, lūžęs dubens kaulas. Išoriškai sūnaus kūnas neatrodė sužalotas, tačiau organai buvo tarsi sutrinti į košę“, – atviravo vaikino tėtis.

Nors gydytojo veide ir buvo galima kone išskaityti, kad esama situacija nežada nieko gero, Darius tarstelėjo, jog į artimųjų klausimą, kokia tikimybė, kad Augustas išgyvens, medikas tiesiogiai atsakyti vengė. „Sakė, kad sūnaus situacija – labai sunki, bet jis yra jaunas, stiprus, sveikas. Augustas niekada nebuvo rimtai susirgęs, nevartojo antibiotikų ir kitų vaistų, todėl jo kūnas iš pradžių labai gerai reagavo į taikytą medikamentinį gydymą. Gydytojas pažadėjo padaryti viską, kas įmanoma“, – pasakojo D. Žiūra.

Sąmonę atgavo tik trumpam

Po nelaimingo atsitikimo darbe jaunam lietuviui iš viso paeiliui buvo atliktos penkios operacijos. Trečiąją dieną tėvams ir broliui lankant Augustą ligoninėje, jis buvo trumpam atgavęs sąmonę, tačiau artimiesiems su juo pasikalbėti taip ir nepavyko.

Augustas. Asmeninio šeimos archyvo nuotr.

„Sūnus reagavo ir netgi mus atpažino, tačiau buvo per daug paveiktas vaistų, kad galėtų rišliai bendrauti. Vieni iš nedaugelio jo žodžių buvo, kad mus labai myli. Paskui jam prasidėjo sunkios formos plaučių uždegimas. Augustas vėl paniro į komą, atsirado ir kvėpavimo nepakankamumas, pasireiškė sepsis“, – vardijo Darius.

Vieni iš nedaugelio jo žodžių buvo, kad mus labai myli.

24-erių vaikino sveikatos būklė keitėsi dramatiškai – tai sparčiai blogėdavo, tai trumpam stabilizuodavosi. Ir taip – tris savaites.

„Kiekvieną kartą atėjus į ligoninę, mums pakirsdavo kojas. Bėgant dienoms, vis labiau triko sūnaus plaučių ir kepenų funkcijos. Augustui buvo atlikti keturi kombinuoti kepenų ir inkstų dializės ciklai. Visa tai – tam, kad medikams pavyktų išlošti laiko ir kepenys vėl pradėtų funkcionuoti, nes tai – vienintelis organas, gebantis regeneruotis. Gydytojai svarstė ir apie kepenų persodinimą, bet dėl sepsio to padaryti negalėjo. Kovoti su infekcija tapo vis sunkiau, nes sužalotos kepenys nebegalėjo atlaikyti tokio kiekio vaistų. Sūnui nuolat buvo tiekiamas deguonis. Likus parai iki Augusto mirties jo rodikliai buvo pagerėję“, – prisiminė lietuvio tėtis.

Rado mirštantį

Tąkart iš ligoninės artimieji išėjo džiugesni nei įprastai – vylėsi, kad Augustui galiausiai  pagerės. Tačiau jau kitą dieną – birželio 26-ąją, iš gydymo įstaigos jie sulaukė lemtingo skambučio – sūnaus sveikatos būklė buvo kritinė. Kalbėdama apsiverkė net gydytoja.

„Kai atvažiavome, radome savo vaiką mirštantį. Jis mirė mūsų akyse. Susidaręs trombas užkimšo pagrindinę plaučių arteriją ir Augustas tiesiog užduso. Vaizdas buvo klaikus. Siaubinga...“ – sunkiai tramdydamas emocijas kalbėjo D. Žiūra.

Augustas. Asmeninio šeimos archyvo nuotr.

Pašnekovas sakė iki šiol nesulaukęs išsamaus paaiškinimo, kaip atsitiko tragedija pasibaigusi nelaimė įmonėje, kurioje legaliai dirbo jo sūnus. Augustą prispaudusį keltuvą vairavęs žmogus, pasak Dariaus, tikino negalintis apie tai kalbėti.

Nežinia dėl palaikų pargabenimo

Šeimai vis dar neišduotas ir sūnaus mirties liudijimas. Kiek laiko teks laukti, taip pat nežinia. Tačiau šioje širdį draskančioje padėtyje, tarstelėjo pašnekovas, šeima junta didžiulį visuomenės palaikymą.

Augustas. Asmeninio šeimos archyvo nuotr.

Nelaimės aprašui su Augusto nuotraukomis paplitus socialiniame tinkle, o vėliau ir žiniasklaidoje, atsirado nemažai geros valios žmonių, siūlančių vertėjų iš vokiečių kalbos paslaugas, laikiną apgyvendinimą ar prisidedančių finansiškai.

„Šiuo metu laukiame, kol viskas išsispręs, kad galėtumėm parsigabenti sūnaus palaikus į Lietuvą“, –  pokalbį baigė D. Žiūra.


Norintys padėti Augusto šeimai sunkią netekties valandą, gali tai padaryti:

Gavėjas: Darius Žiūra

Bankas: SEB

Sąsk. nr.: LT397044060000374010

Mokėjimo paskirtis: auka



NAUJAUSI KOMENTARAI

N

N portretas
Va tau ir europos sąjunga.

Graudžiam tiesiui

Graudžiam tiesiui portretas
Jus dabar toks graudus kad graudu.

Žinovas...

Žinovas... portretas
Dirbo nelegaliai ?! Negalioja jokie draudimai išmokos ir reikia aukoti !?
VISI KOMENTARAI 105

Galerijos

Daugiau straipsnių