Muzikos atlikėjas G. Janušas lieka pripažintas kaltu dėl paauglės tvirkinimo

Muzikos atlikėjas, dalyvavęs atrankoje į „Euroviziją“, Gaudentas Janušas lieka pripažintas kaltu dėl paauglės tvirkinimo – Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) atsisakė priimti nagrinėti nuteistojo skundą. Procesas šioje byloje baigtas.

Nuteistasis kasaciniu skundu prašė panaikinti jam nepalankius ankstesnių teismų verdiktus ir baudžiamąją bylą nutraukti.

G. Janušas skundėsi, kad teismai įrodymus vertino selektyviai ir tendencingai, nevertino įrodymų patikimumo, o vidinis teismo įsitikinimas grįstas prielaidomis ir nepagrįstu nukentėjusiosios parodymų suabsoliutinimu. Jis tikino, kad nukentėjusiosios parodymai yra nenuoseklūs, neaiškūs ir net prieštarauja faktinėms bylos aplinkybėms.

LAT sprendžia dėl kiekvieno paduoto skundo, ar jis priimtinas nagrinėti. Šios teismo atrankos kolegija padarė išvadą, kad G. Janušas nesutinka su nuteisimu, ginčija teismų nustatytas faktines aplinkybes, nesutinka su teismų atliktu įrodymų vertinimu, įrodymų pakankamumu, analizuoja bei vertina įrodymus ir dėsto savo išvadas dėl faktinių bylos aplinkybių.

„Kasatorius siekia, kad kasacinės instancijos teismas kitaip įvertintų įrodymus bei padarytų kitokias, jam palankias išvadas, nei padarė jo bylą išnagrinėję teismai. Tačiau tokie skundo teiginiai, kuriais nesutinkama su žemesnės instancijos teismų išvadomis dėl veikos faktinių aplinkybių nustatymo bei įrodymų vertinimo, nėra kasacinio apskundimo pagrindas ir bylos nagrinėjimo kasacine tvarka dalykas“, – pirmadienį nusprendė Atrankos kolegija.

Teisėjų atrankos kolegijos vertinimu, skundo teiginiai, kuriais nesutinkama su teismų išvadomis dėl veikų faktinių aplinkybių nustatymo bei įrodymų vertinimo, nėra kasacinio apskundimo pagrindas ir bylos nagrinėjimo kasacine tvarka dalykas. Nuteistojo skundas buvo grąžintas.

Nuteistas dėl merginos tvirkinimo, nesunkaus sveikatos sutrikdymo

ELTA primena, kad G. Janušas teismo nuosprendžiu praėjusių metų lapkritį yra pripažintas kaltu dėl jaunesnės negu 16 metų merginos tvirkinimo. Su seksualinio pobūdžio nusikaltimu susijusi byla buvo nagrinėjama uždaruose posėdžiuose.

Teismas nuteistajam paskyrė laisvės apribojimą dvejiems metams, nuteistasis įpareigotas nuo 23 iki 6 val. būti savo gyvenamojoje vietoje. Be kaltinimų tvirkinimu, vyras taip pat pripažintas kaltu dėl nesunkaus sveikatos sutrikdymo. Paprastai šis kaltinimas būna susijęs su nukentėjusiojo būkle, atsiradusia dėl patirto seksualinio išnaudojimo.

Vilniaus miesto apylinkės teismas taip pat paskyrė baudžiamojo poveikio priemonę – atėmė teisę G. Janušui dirbti darbą švietimo, sporto ir sveikatos paslaugas vaikams teikiančiose įstaigose.

„Paskirti Gaudentui Janušui baudžiamojo poveikio priemonę – teisės dirbti tam tikrą darbą arba užsiimti tam tikra veikla atėmimą, dvejiem metams atimant iš jo teisę dirbti ir (ar) užsiimti savanoriška veikla vaiko teisių apsaugos, vaikų socialinėse, švietimo ir sporto, sveikatos priežiūros paslaugas vaikams teikiančiose įstaigose, įmonėse ir organizacijose, dirbti darbą kitose, negu nurodytos įstaigos, įmonės ar organizacijos, taip pat jose užsiimti savanoriška veikla, jeigu šis darbas ar savanoriška veikla tiesioginiais ir reguliariais kontaktais yra susiję su vaikų auklėjimu, mokymu, priežiūra ar jų saugumo užtikrinimu, taip pat verstis individualia veikla, jeigu ši veikla tiesioginiais ir reguliariais kontaktais susijusi su vaikų auklėjimu, mokymu, priežiūra ar jų saugumo užtikrinimu“, – per posėdį skelbė Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėja Aušra Ragelienė.

Nukentėjusiajai nepilnametei vyras turės atlyginti 3 tūkst. eurų neturtinę žalą. Be to, jis turės sumokėti 820 eurų Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnybai už nukentėjusiajai skirtą advokatę.

Bylos duomenimis, G. Janušas buvo laikinai sulaikytas 2021 metų liepos 29 dieną, paleistas liepos 30 dieną.

Pagal Baudžiamąjį kodeksą tas, kas atliko jaunesnio negu 16 metų asmens tvirkinimo veiksmus, baudžiamas laisvės apribojimu arba areštu, arba laisvės atėmimu iki penkerių metų.

Tas, kas sužalojo ar susargdino žmogų, jeigu dėl to nukentėjęs asmuo prarado nedidelę dalį profesinio ar bendro darbingumo arba ilgai sirgo baudžiamas laisvės apribojimu arba areštu, arba laisvės atėmimu iki trejų metų.

G. Janušas su savo daina „Man nieko nereikia“ išgarsėjo 2010-ųjų nacionalinės „Eurovizijos“ atrankoje. Po metų jis su šokėja dalyvavo muzikiniame televizijos šou „Žvaigždžių duetai“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aha

Aha portretas
Jam nieko nereikia?

kas yra MUZIKOS ATLIKĖJAS

kas yra MUZIKOS ATLIKĖJAS portretas
itariu kad tai gali būti MUZIKANTAS
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių