Neblaivūs prie vairo: kodėl E. Mildažytė uždaryta į areštinę, o M. Stonkus – paleistas?

  • Teksto dydis:

Lietuvoje kasmet į areštinę uždaroma maždaug 40 tūkstančių žmonių. Jei gėrei ir sėdai prie vairo, tikėtina, kad kelionė baigsis areštinėje. Tačiau naktį po tokio pasivažinėjimo areštinėje praleidžia ne visi, praneša LNK žinių tarnyba.

Tačiau sulaikymo būtinybė neretai kelia klausimą – ar to neišvengiamai reikėjo. Kaip pavyzdys – policijai neblaivūs prie vairo įkliuvę aktorius Mantas Stonkus ir žurnalistė Edita Mildažytė. Jiems abiems nustatytas vidutinis girtumas, abu pareigūnams nesipriešino ir kaltę pripažino, tačiau tik E. Mildažytė naktį praleido areštinėje, M.  Stonkus buvo paleistas.

„Sulaikyti asmenį pareigūnas turi teisę. Pareigūnai kiekvienu atveju sprendžia individualiai. Šiuo atveju (M.Stonkaus atveju) pareigūnas nutarė asmens nesulaikyti, nes jis neneigė savo kaltės, nebuvo priešiškai nusiteikęs, nebuvo kitų manymų, kad jis bėgs, slėpsis ar trukdys ikiteisminiam tyrimui“, – sakė Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko pavaduotojas Vaidotas Žilys.

Kol vyks teismas, M.Stonkus vairuoti negalės. Tačiau šiuo metu teismo belaukianti E.Mildažytė, kuriai taip pat buvo nustatytas vidutinis girtumas, kuri taip pat kaltę pripažino, naktį praleido areštinėje.

Vilniaus apskrities vyriausiasis policijos komisariatas nekomentavo, kuo buvo paremtas toks sprendimas. Specialistai sako, kad alkoholis žmones veikia skirtingai, todėl sunku daryti išvadas, ypač, kai dėl sulaikymo sprendžia pareigūnas.

„M.Stonkaus girtumas – vidutinis, bet pas jį buvo 1,67 promilės, o E.Mildažytei buvo 2,36 prom. Tai jau yra skirtumas. Įvertinus fiziologines savybes, vis dėlto yra vyrai ir moterys. Yra ir skirtingas žmonių sudėjimas, amžius. Susideda labai daug dedamųjų“, – pasakojo Mykolo Riomerio universiteto viešojo saugumo akademijos dekanė Snieguolė Matulienė.

Tačiau advokatai sako, kad Lietuvoje, palyginus su kitomis Europos Sąjungos šalimis, sulaikymų itin daug – apie 40 tūkstančių per metus.

Advokatas Mindaugas Kukaitis tikina, kad laikinas izoliavimas žmogui labiau kenkia nei padeda. Jis sulaikymą vadina pareigūnų galios demonstravimu, kuriuo pareigūnai neturėtų piktnaudžiauti.

„Neblaivaus vairuotojo sulaikymas ir uždarymas yra perteklinis“, – tvirtino M.Kukaitis.

„Ar tai yra žmogaus teisių pažeidimas? Teisės ir pareigos yra viena šalia kitos. Jis turi teisę būti paleistas, bet jis neturi teisės vairuoti girtas“, – teigė S.Matulienė.

Advokatas sako, kad šitą problemą jau seniai reikia spręsti ir iš policijos komisariatų nedaryti blaivyklų, taikant vieną griežčiausių priemonių ikiteisminiame tyrime.

Anot viešojo saugumo specialistų, pareigūnai uždaryti neblaivų vairuotoją į areštinę gali tik jei pastarasis bėga, priešinasi ar nepripažįsta kaltės. Taip pat ir tuo atveju, jei vairuotojas nesiorientuoja aplinkoje, saugant paties vairuotojo sveikatą.

Specialistai svarsto ir tai, kaip teismai įvertins viešą žvaigždžių gailėjimąsi dėl padarytų klaidų ir kaip tai paveiks galutinį teismo sprendimą.

 

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

ALGIS

ALGIS portretas
Todėl , kad bobos , o dar girtos visai neprognozuojamos .

Marko

Marko portretas
Moterys gerbiamos. Jas saugo, todėl ir uždarė, o Mantą, tai paleido. Juk kam ji uždarinėti. Pradės nuovadoje keiktis, ir tt.

TRUE

TRUE portretas
V. Zilys p!zd@b0ll&gaidys :+)
VISI KOMENTARAI 26

Galerijos

Daugiau straipsnių