Prancūzijos meno centre – skulptoriaus V. Viržbicko paroda

Kauno bienalės vadovė Virginija Vitkienė ir skulptorius Vytautas Viržbickas tik ką sugrįžo iš vizito Grenoblyje, kur derino techninius būsimos parodos Prancūzijoje klausimus, taip pat aptarė partnerių indėlį į Kauno bienalės programą Kaune šį rudenį.

2013 metų spalio – gruodžio mėnesiais Kauno bienalė pristatys jaunojo menininko Vytauto Viržbicko personalinę parodą šiuolaikinio meno centre Le Magasin Grenoblyje. Tuo pat metu šis centras, bendradarbiaudamas su Florencijos muziejumi Marino Marini, pristatys ir vieno ryškiausių šiuolaikinių Lietuvos menininko – Deimanto Narkevičiaus – kūrybos retrospektyvą. Šis dviejų personalinių parodų projektas, susietas su Lietuvos pirmininkavimu ES, yra labai svarbus Lietuvai – iki šiol nė vienas Lietuvos menininkas nebuvo pristatytas šiame centre.

Erdvė: Buvusioje industrinėje erdvėje 1986 metais atidaryta parodų erdvė Le Magasin ir jos direktoriaus Yves Aupetitallot įkurta École du Magasin – pirmoji Europoje kuratorystės mokykla, -yra prestižinis, intelektualine, edukacine ir akademine veikla visoje Europoje bei už jos ribų išgarsėjęs šiuolaikinio meno centras. Nuo jo įkūrimo čia personalines parodas yra pakviesti surengti tokie garsūs menininkai kaip Daniel Buren, Sol Le Witt, Robert Barry, Lawrence Weiner, Michelangelo Pistoletto, Gino De Dominicis, Sylvie Fleury, Mike Kelley, Maurizio Cattelan, Liam Gillick ir daug kitų, kuriems prezentacija šioje erdvėje tapo tarptautinės karjeros atspirties tašku.

Menininkas: Kauno bienalės pristatomas skulptorius V. Viržbickas 2012 m. baigė magistrantūros studijas Vilniaus dailės akademijoje. Jo kūryba giliai kontekstinė, menininkas kuria vietos instaliacijas, kuriose svarbūs garsai, vaizdai, daiktai, jų tarpusavio sąsajos, jungtys, intuityvios istorijos. Parodos erdvėse sieks sukurti „tirštą“ instaliaciją – tris dideles skulptūrines grupes ir kitus objektus, kurių pagalba žiūrovas bus vedžiojamas po erdvę kaip po tam tikrą mitologinę vietą. Menininko pasakojimuose vienas iš svarbiausių elementų yra veikėjas (-ai), tačiau nemažiau svarbus yra žiūrovo sąmonės aktyvavimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių