2026-uosius minint M. Valančiaus metais siūloma rengti parodas, išleisti proginę monetą

2026-uosius minint žemaičių vyskupo Motiejaus Kazimiero Valančiaus metais, jo atminimą siūloma įprasminti konferencijomis, parodomis, knygomis, progine moneta.

Kultūros ministerijos plane numatyti 27 skirtingi projektai šiai progai paminėti.

Tarp siūlomų renginių – projekto „Sveikata visus metus“ parengimas. Juo sveikatos gyvensenos iššūkiai būtų susiejami su M. K. Valančiaus vertybėmis ir mokymo principais.

2026 metais svarstoma organizuoti chorinės muzikos vakarą ir teatralizuotą šviesų ir meno kompoziciją Kalnalio Šv. Lauryno bažnyčioje, taip pat rengti paskaitas ir konferencijas, Žemaičių vyskupystės muziejuje Varniuose eksponuoti M. K. Valančiui skirtą parodą.

Taip pat siūloma išleisti žemaičių vyskupui skirtą rašytojos Irenos Petraitienės knygą, leidinius vaikams, proginę monetą. Svarstoma organizuoti piešinių konkursus, edukacinius užsiėmimus moksleiviams, viešo skaitymo akcijas.

Dalis numatytų veiklų susiję su nacionaliniu transliuotoju LRT – planuojama transliuoti programas, dokumentinę apybraižą, skirtą M. K. Valančiui. Dar vienas siūlymas – į lauko erdvės suoliuko garso sistemą įdiegti garso įrašus, paremtus M. Valančiaus rašytiniu paveldu.

2026-aisiais minimos M. K. Valančiaus 225-osios gimimo metinės.

Pernai gruodį Seimas 2026-uosius taip pat paskelbė Lietuvos radijo bei Lietuvos Helsinkio grupės metais, bus minimas ir Lietuvos radijo 100-metis.

Žemaičių vyskupas, švietėjas, rašytojas, blaivybės sąjūdžio organizatorius M. K. Valančius yra viena svarbiausių XIX amžiaus vidurio Lietuvos religinio, kultūrinio, visuomeninio ir politinio gyvenimo asmenybių, turėjusi reikšmingą indėlį į Lietuvos mokslo raidą, švietimo ir kultūros puoselėjimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Negriaus \\\\\.../////

Negriaus  \\\\\...///// portretas
kunigo paminklo komunistai vandalai?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių