Baltijos gitarų konkursą laimėjo lietuviai R. Jurkus ir M. Orvydaitė

Pirmą kartą Baltijos gitarų konkurso istorijoje pagrindinį prizą tenka dalintis net dviem gitaristams.

Surinkus vienodai balų konkurso žiuri laimėtojais paskelbė abu konkurso finale dalyvavusius lietuvius – Roką Jurkų ir Milda Orvydaitę. Šį šeštadienį Birštono kurhauze vykusiame finale pasirodė šeši atrinkti finalo dalyviai iš Belgijos, Graikijos, Lenkijos ir Lietuvos, o pagrindinis Grand Prix vos antrą kartą nuo 2016 metų lieka Lietuvoje.

Rokas Jurkus, neseniai išleidęs savo debiutinį solo albumą „Mėlyno smėlio piramidės“, parengęs M. K. Čiurlionio fortepijoninių kūrinių transkripcijas gitarai, yra laikomas vienu ryškiausių jaunosios kartos lietuvių gitaristų.

Baigęs studijas Prancūzijoje, jis aktyviai koncertuoja didžiosiose Lietuvos ir užsienio scenose. Milda Orvydaitė prieš kelias dienas sėkmingai išlaikė baigiamuosius bakalauro studijų egzaminus Hagos Karališkojoje konservatorijoje. Tad šį laimėjimą Baltijos gitarų konkurse ji vadina kol kas didžiausiu pasiekimu savo karjeroje.

Baltijos gitarų konkursas organizuojamas nuo 2016 metų. Jo laimėtojais jau yra tapę žinomi klasikinės gitaros virtuozai portugalas Francisco Almeida Luisas, Škotijoje reziduojantis indas Samratas Majumderas ir kiti. Vienintelis lietuvis, nuskynęs šio konkurso laurus iki šiol buvo 17-metis Pijus Balevičius, laimėjęs dėl karantino nuotoliu vykusį 2020 metų konkursą.

Šių metų konkurso žiuri sudarė išvakarėse Baltijos gitarų festivalyje koncertavę „Montenegrin guitar duo“ nariai Goranas Krivokapičius ir Danijelis Cerovičius iš Juodkalnijos, Antoonas Vanderborghtas iš Belgijos, praėjusių metų konkurso laimėtojas Samratas Majumderas bei vienas iš Baltijos gitarų kvarteto narių bei festivalio organizatorius Saulius S. Lipčius.

Konkurso laimėtojai gavo ne tik 1000 eurų piniginį prizą, bet ir galimybę kitais metais surengti dvigubą rečitalį Baltijos gitarų festivalyje. Antrosios vietos laimėtojas graikas Vassilis Poulios buvo apdovanotas daugiau nei 1000 eurų vertės Martinez gitara. Tuo tarpu lenkų gitaristas Wojciechas Jakubowskis ne tik užėmė trečiąją vietą, bet ir pelnė specialųjį apdovanojimą už geriausiai atliktą privalomą kūrinį – kanadietės kompozitorės Suzie Auclair preliudą „La Bienveillante“.

Tarptautinis Baltijos gitarų konkursas yra vienas iš centrinių Baltijos gitarų festivalio, vykstančio Birštone birželio 13–16 dienomis, renginių. Festivalio koncertų seriją Birštono Kurhauze šeštadienio vakarą pratęs vienas laukiamiausių festivalio svečių – kroatų virtuozas Zoranas Dukičius, reitinguojamas tarp žymiausių šių laikų gitaristų. O sekmadienį penkioliktą kartą vykstantį festivalį uždarys Belgijos muzikos scenos fenomenu vadinamo flamenko gitaristo Myrddin De Cauter pasirodymas.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Šaunuoliai,

Šaunuoliai, portretas
sėkmės!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių