Mirė rašytojas R. Rastauskas

  • Teksto dydis:

Sulaukęs 69-erių metų, mirė rašytojas Rolandas Rastauskas. Šią žinią portalui LRT.lt patvirtino Lietuvos rašytojų sąjunga.

R. Rastauskas – poetas, dramaturgas, eseistas.  Rašytojas gimė 1954 m. Spalio 13 d. būtų minėjęs 70 metų jubiliejų.

1978 m. Vilniaus universitete baigė anglistiką. Stažavosi Londono nacionaliniame, Edinburgo „The Traverse“ ir Skarboro teatruose. 1978–1986 m. dirbo Operos ir baleto teatre redaktoriumi, dėstė Vilniaus universitete. 1986 m. persikėlė į Palangą, dėsto Klaipėdos universitete. 1989–1990 m. „Atgimimo“, 1993–2003 m. – „Lietuvos ryto“, 2003–2004 m. „Akiračių“ (Čikaga, JAV) ir nuo 2005 m. „Verslo klasės“ skiltininkas. Daugelio tarptautinių kultūros projektų ir konferencijų dalyvis, meno festivalių konsultantas, rašoma Lietuvos rašytojų aąjungos puslapyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

AK

AK portretas
Yra tiesos ir užpelkiniame šnekėjime. Numanau, kas toks rašo. Pamenu ir aš būtent "Lenktynių aitvarą", žinojau rašytojo amžių, stebėjausi, lygindamas su savąja branda tokiame - ambicingas kūrinėlis. Bet, turbūt, rašymo rateliuose galima atmušti ranką bei vaizduotę jaunatvėje, o gal ir skyrėmės brendimo greičiais. Dar pamenu, kad kalbėdavo, jog jis yra abejingas moterims - savaime tai nieko gėdingo, o talentams vis pasitaiko. Kartais matydavau nardant meno žmonių rateliuose, patiko panašūs pasitaškymai laikraščių skiltyse, magėjo sekti. Gaila, kad nunyko tokia eseistika, užtvindė siegel, suodaičiai, paksaitės. Kartais pastebėdavau pompastišką tariamą kultūrininko kompetenciją. Bet, kaip besuksi, kultūros vienetas geriau dar vienas, nei nebe. Sudie, žmogau, judam patys sau.

Užpelkiui

Užpelkiui portretas
O kam jau čia taip žeminti kolegą - turbūt. Na, galbūt, kai mirsit, jums giedos ditirambus. Galbūt. Palauksim. Nesuprantu tokio žeminimo. Buvo įdomus, talentingas. Toks, koks buvo. Ne pats prasčiausias.

Užpelkis

Užpelkis portretas
Jis buvo tarybinio karininko, kurio tėvai gyveno Palangoje, sūnus. Po nepriklausomybės tėvas, kiek pamenu, iš interviu išvažiavo į Sankt Peterburgą. Velionis ankstyvoje jaunystėje parašė pjesę "Lenktynių aitvaras", kurią pastatė Jaunimo teatras. Daugiau nieko neparašė. Buvo vedęs Ramunę Piekautaitę, bet ta supratusi, kad vyro pezalais soti nebūsi, pabėgo pas verslyniką. Apie 1992 m. Lietuvos ryte pradėjo rašyti straipsnelius apie savaites aktualijas, akcentuodamas Balkanų literatūrą ir minėdamas kažkokius jam vienam žinomus Balkanų "rašytojus" ir visokius parapijinio mąsto "intelektualus". Pasirašinėjo "RoRa". Po to dingo suvisai. Pastaruoju metu išnirdavo kai kurių feisbukinių triedalių a la Karalius feisbukuose, pasirašinėdamas "Rostowski". Bet nieko įdomaus nesukurpdavo, kartodavo nuvalkiotas temas reikalaudamas dėmesio sau. Bet iš kur tu jo gausi, kam tu įdomus ? Esu susidūręs su juo porą kartų Palangoje 1992 ir 1996 metais. Išsiskyrė tuo, kad labai garsiai kalbėjo, norėdamas atkre
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių