Knyga ir filmas – vienu metu

Lietuvos kino teatruose savaitgalį pradėjo suktis juosta "Asmeniniai Pipos Li gyvenimai", o leidykla "Tyto alba" veik tuo pačiu metu išleido to paties pavadinimo knygą.

Knygos autorius ir filmo režisierius bei scenaristas – vienas ir tas pats žmogus. Tai legendinio amerikiečių dramaturgo Arthuro Millerio ir fotografės Inges Morath duktė, aktoriaus Danielio Day-Lewiso žmona Rebecca Miller.

Debiutiniame jos romane "Asmeniniai Pipos Li gyvenimai" vienas veikėjas teigia, kad bet kuris leidėjas ieško lengvų ir kokybiškų skaitinių. R.Miller knyga išties nusipelno šio įvertinimo, o to paties pavadinimo jos režisuotą filmą galima priskirti "lengvo ir kokybiško" kategorijai.

Filme ir knygoje pasakojama istorija apie daug jaunesnę garsaus leidėjo žmoną, kuri, persikrausčiusi su vyru į pensininkų bendruomenę, apmąsto gyvenimą ir atranda save iš naujo.

"Visą gyvenimą ją supo neįtikimi žmonės: į kraštutinumus linkusi motina, spalvingo charakterio tetos meilužė, sutuoktinis – legendinis leidėjas, geriausias jo draugas – vienas garsiausių Amerikos rašytojų, – apie savo sukurtą heroję pasakojo R.Miller. – Ji tampa klausytoja, nors mieliau tokia nebūtų. Ji nemėgsta būti dėmesio centre, o pasąmonė priverčia ją tapti pagrindine savo pačios istorijos veikėja. Troškimas, slypintis sielos gelmėse, verčia ją būti savo pačios kuriamos dramos centre ir jis perkelia Pipą į naują gyvenimo etapą."

p>– Kuo skiriasi knyga ir filmas?

– Pipos visą laiką neapleidžia atgailos idėja. Joje, matyt, esama savotiško mazochizmo prado. Knygoje šis jos bruožas labiau išplėtotas. Savo filme tai nusprendžiau užkabinti vos vos, kad liktų tik užuomina. Matyti ir skaityti – du skirtingi dalykai. Filme išsaugojau šviesesnę nuotaiką, nenorėjau, kad jis būtų niūrus.

– Gal rašysite dar vieną knygą apie Pipą?

– Kol kas padėjau tašką, bet man būtų įdomu sužinoti, kas jai nutiks po dešimties metų. Dar nežinau atsakymo į šį klausimą, man prireiks laiko, kol nuspręsiu tai aiškintis. Iš dalies visa tai panašu į pastangas sužadinti apetitą.

– Filme vaidino nuostabi aktorių komanda: Robin Wright Penn, Alanas Arkinas, Keanu Reevesas, Maria Bello, Blake Lively, Winona Ryder, Julianne Moore, Monica Belluci.

– Žmonės dažnai mano, kad tiesiog pasiėmiau užrašų knygelę ir paskambinau visiems savo draugams. Bet asmeniškai nepažinojau visų šių žmonių, išskyrus, J.Moore. Dauguma aktorių mielai prisijungia prie projekto, jeigu pasitiki tavimi kaip režisiere, nes vaidinti – jų gyvenimo prasmė. Be to, filmavimas užtruko tik septynias savaites. Daugelis aktorių dirbo dvi savaites, išskyrus pagrindinio vaidmens atlikėją – R.W.Penn.

– Perskaitęs knygą pamanai, kad geriau parinktą aktorių komandą sunku įsivaizduoti. Aktoriai tiesiog tobulai įkūnijo veikėjus.

– Buvo akimirkų, kai jausdavau, kad jie puikiai atskleidžia veikėjų charakterius. Pavyzdžiui, kaip W.Ryder suvaidino Sandrą! Nekalbant jau apie R.W.Penn. Jos suvaidinta Pipa – kiek kitokia nei originalioji, bet aktorė išties užčiuopė esmę.

– Jums puikiai pavyko sukurti įtikinamus veikėjų charakterius tiek knygoje, tiek filme. Kyla noras sužinoti, kas tiems žmonėms nutiks vėliau. Tinkamiausia būdas tai įgyvendinti – televizija. Ar negalvojote kurti serialo?

– Galvojau apie tai. Bėda ta, kad šiuo metu gyvenu Airijoje, o jei imčiausi serialo, jis turėtų būti amerikietiškas, mat aš nepakankamai gerai pažįstu airių kultūrą.

Šiuo metu mano galvoje sukasi kelios idėjos. Tikrai būtų įdomu toliau kurti veikėjų charakterius. Juk jei tavo idėją lydi sėkmė, tuomet esi jai įsipareigojęs. Tai – lyg savotiškos vedybos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių