- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Pasaulio jaunųjų virėjų konkurse „San Pellegrino Young Chef 2016“, kuris vyks balandžio pabaigoje, šiemet pasirodys ir Lietuvos talentai.
Jo belaukiant, mintimis apie maisto kultūrą Lietuvoje ir jaunosios virėjų kartos bruožus dalijasi virtuvės šefas Liutauras Čeprackas, kuris pats teisėjaus jaunųjų virėjų konkurse.
– Kaip apibūdintumėte Lietuvos maisto kultūrą? Kaip atrodome pasauliniame kontekste?
– Nenorėčiau statyti Lietuvos maisto kultūros į rėmus, kadangi bendrame pasauliniame kontekste mes, skirtingai nuo didelės Europos dalies, gyvename labai sunkų periodą. Nereikia norėti per paskutinius 20 metų padaryti to, ko netekome per paskutiniuosius 50 ar 70 metų. Pamažu stengiamės įveikti tą prarają, kuri atsirado.
Virtuvė, žinoma, priklauso ir nuo ekonominės šalies padėties. Kuo daugiau žmonės gauna pajamų, tuo daugiau jie gali sau leisti, o mes turime didesnę galimybę ir potencialą tobulinti restoranų virtuvės meniu. Šiuo metu judame ir judame stipriai, maistas užima vis svarbesnę dalį žmonių gyvenime, atsiranda vis daugiau skonio entuziastų. Europoje jau seniai vyrauja suvokimas, kad šių dienų roko žvaigždės yra būtent virėjai. Galbūt greitai šis supratimas ateis ir pas mus. O kol kas turime džiaugtis, jog Lietuvoje daugėja galimybių, didėja produktų pasirinkimas ir vis sparčiau artėjame prie Vakarų Europos maisto kultūros.
– Kaip manote, kur link juda šiuolaikinė virtuvė?
– Neseniai visas pasaulis džiaugėsi molekuline virtuve, dabar iš dalies dominuoja etninės virtuvės, keliaujame per vis įdomesnių šalių virtuves, pavyzdžiui Peru, Čilės ir kitas. Virtuvėje, kaip ir madoje, yra tendencijos, kurios keičiasi. Vieni dalykai staiga pasidaro labai populiarūs, o kiti – nueina į užnugarį. Iš tikrųjų, viską sekti yra ganėtinai sudėtinga. Yra šefų, kurie neklaidžioja šiose tendencijose ir turi savo stilių. Asmeniškai aš dirbu ties savo pasirinkta linija.
– Kokius jaunosios kartos virėjų bruožus pastebite?
– Visų pirma, tarp jaunųjų virėjų pasigendu to, kad šie neišmokę pačių pagrindų, kitaip tariant – klasikinių kūrinių, jau nori groti koncertuose. Trūksta pažinimo, produkto išsilavinimo. Iš dalies tai ir ne jų kaltė, nes nedaugelis restoranų dirba su išskirtiniais produktais. Taip pat dažnai daugiau dėmesio kreipiama į estetinę patiekalo pateikimo pusę, pamirštant tai, kad kiekviena detalė turi turėti ir skonį. Tiesa, turime daug talentingų jaunųjų virėjų, kurie supranta mokslo svarbą, investuoja į savęs tobulinimą, dirba tam, kad galėtų mokytis ir augti.
– Kas svarbu jauniesiems virtuvės virtuozams?
– Vien tik ambicijų kartais negana, norint tapti profesionalu reikia ir sugebėjimų, todėl didžiausias malonumas užplūsta tada, kai matai, jog jaunasis virėjas ne tik turi noro, bet ir įgimtus sugebėjimus virtuvėje kurti šedevrus. Ypač svarbu noras tobulėti ir žingeidumas, o pažinimas šefui – nesibaigiantis kelias. Nepakaks visą gyvenimą gaminti trijų patiekalų, taip pat reikia suvokti, kad niekada negalėsi pasakyti, jog aš žinau viską, kadangi maisto gaminimas – mokslas, kurį turėsi krimsti visą gyvenimą.
– Kaip vertinate Lietuvos jaunųjų virėjų šansus „San Pellegrino Young Chef 2016“ konkurse?
– Nesinori daryti išankstinių sprendimų. Belieka tikėtis kad Lietuvos atstovų pamatysime ir regioniniame finale. Iš Lietuvos dalyvaus net keli jaunieji virėjai. Tokie konkursai jauniesiems virėjams yra labai vertingi, nes suteikia adrenalino stengtis, tobulėti ir siekti geriausių rezultatų. Tai puiki galimybė tiek pasižiūrėti į save, tiek ir į kitus pasaulio profesionalus.
Balandžio pabaigoje prasideda pirmasis „San Pellegrino Young Chef 2016“ konkurso etapas, kuriame bus ieškoma geriausio pasaulio jaunojo virėjo. Talentai iš viso pasaulio sugužės į 20 skirtingų pasaulio regionų išbandyti savo jėgas virtuvėje. Atsižvelgiant į naudojamus ingredientus ir jų darnumą, virėjų įgūdžius, patiekalų išvaizdą, kiekviename regione profesionalų komisija atrinks 10 virėjų, kurie toliau varžysis kitame etape.
„San Pellegrino“ jaunųjų virėjų 2016 m. iššūkio finalas vyks spalio 13 d., Milano mieste, Italijoje. Čia dalyvaus 20 talentingiausiųjų jaunųjų virėjų, atrinktų iš skirtingų pasaulio regionų bei 20 mentorių. „San Pellegrino“ finalo nugalėtoją išrinks 7 geriausių pasaulio virtuvės meistrų komisija.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Naujas televizijos veidas O. Wyganowski: man labiausiai nepatinka pasipūtę žmonės
Naujo LNK žaidimo „Kas čia“ vedėjas, aktorius Oskaras Wyganowski papasakojo savo gyvenimo istoriją: vaikystę šalia Vilniaus esančiame Nemėžyje, lietuvių kalbą, posūkį į aktorystę, šeimą ir žmones, kurie „tujina&l...
-
Dainininkė A. Vedrickaitė: moterų baimė likti vienoms verčia užsimerkti prieš įspėjamuosius ženklus
„Tam tikru gyvenimo etapu moterys būna labai pažeidžiamos. Jos nepasitiki savimi, kažko tarsi trūksta iki pilnavertiškumo jausmo, atrodo, kad atsiradęs vyras galėtų tą tuštumą užpildyti, ir kartais tikrai moterys neria stačia ga...
-
A.Valinskas sukčių apgautoms moterims: mes sugebame būti tokie „svolačiai“, kad jūs mumis patikite6
„Nors pats būdamas vyras vis dėlto galėčiau pasakyti užuojautą jums, moterims, mes sugebam būti tokie „svolačiai“, kad jūs mumis patikite. Jeigu mes norime taip padaryti, tai ne kiekvienai, bet kas antrai, ar kas trečiai, ar kas pen...
-
Su M. Vygantu išsiskyrusi J. Naruševičiūtė karjeros nestabdys: gyvenimo be muzikos neįsivaizduoju4
Praėjusią savaitę viena netikėčiausių pramogų pasaulio naujienų buvo atlikėjų Jolantos Naruševičiūtės ir Manto Vyganto skyrybos: poros sekėjai stebėjosi tokia staigia muzikinio dueto pabaiga, nes sukurta išties nemažai puikių dai...
-
„Biplan“ gimtadienį atšventė netradiciškai: prie koncerto organizavimo prisidėjo gerbėjai
Viena ilgiausiai be pertraukų, skandalų ir išsiskyrimų grojanti Lietuvos grupė „Biplan“ Vilniuje, klube „Tamsta“, penktadienio vakarą gerbėjus sukvietė atšvęsti savo 29-tojo gimtadienio. ...
-
Kaune – pirmasis solinis N. Pareigytės koncertas44
Penktadienio naktį kauniečiai ir miesto svečiai rinkosi į naktinį klubą „Taboo“, kuriame vyko pirmasis Nijolės Pareigytės solinis koncertas. ...
-
A. Oleinikas pakomentavo gandus apie įvaikintą vaiką: kol neįvyks, nusprendėme nieko nesakyti3
Šou versle bręsta grupinės krikštynos. Beveik vienu metu pagausėjo Vudžio, Anatolijaus Oleiniko ir Donato Balvočiaus šeimos. O kitų kolegų pabiručiai – jau pakeliui, tarp jų ir Karolio Akulavičiaus. Nors apie savo atžalas ...
-
Kodėl pasaulinės žvaigždės renkasi Lietuvą?7
Pasaulinio lygio atlikėjų koncertai, dėl kurių anksčiau lietuviams tekdavo keliauti į kaimynines šalis, dabar drebina Lietuvą. Kitų metų birželį Kauno Dariaus ir Girėno stadione koncertuos amerikiečių atlikėjas Justinas Timberlake'as....
-
JAV kantri muzikos žvaigždė G. Brooksas kaltinamas išprievartavimu
JAV kantri muzikos žvaigždė Garthas Brooksas kaltinamas išprievartavimu. Dėl seksualinės prievartos į teismą kreipėsi vizažistė, teigianti, kad atlikėjas ją 2019 m. išžagino viešbučio kambaryje. Ieškinyje, kuris ketvir...
-
Būgnininkas, perkėlęs grojimą į kitą lygį: išlaisvėti priverčia net ir pačius uždariausius1
Jotvilas Švirinas – būgnininkas, perkėlęs grojimą būgnais į kitą lygį. Muzikantas dabar ne tik moko žmones groti, bet ir jungia kolektyvus, linksmina žmones įvairiose šventėse: vestuvėse, gimtadieniuose. Paverčia būgnininkais...