- Aigustė Tavoraitė
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Garsių kulinarinių knygų ciklo „Sveiko maisto dienoraštis“ ir tinklaraščio „Sezoninė virtuvė“ autorė Renata Ničajienė (42 m.) jau daugiau nei septynerius metus skatina tautiečius pajusti sezoninių produktų naudą ir skonį. „Mano tikslas – dalintis receptais, kurie būtų ir sveiki, ir skanūs, tačiau neverstų kardinaliai keisti mitybos“, – sako moteris.
– Nustebote, kai jūsų paskutinioji knyga Pasaulio kulinarinių knygų apdovanojimuose užėmė trečią vietą?
– Pirmoji nuostaba aplankė dar tada, kai buvo nominuota. Juk knygų iš įvairių pasaulio šalių konkursui daug pasiūlyta. Žinoma, kai sužinojau užėmusi garbingą trečią vietą, buvo malonu, nes ir konkurentai pakankamai stiprūs pasitaikė. Konkurse daugiau vertinamas ne turinys, bet daugiau tai, kaip knyga vizualiai apipavidalinta, kiek atitinka šiuolaikines tendencijas. Beje, toks kulinarinių knygų konkursas yra vienintelis pasaulyje.
– Kaip jūsų gyvenime atsirado aistra kulinarijai?
– Meilė maistui, jo gamybai „įaugusi“ kraujyje nuo mažumės. Ją įskiepijo močiutės ir mama: visada buvo įprasta maistą gaminti namuose, mano močiutė Druskininkuose ruošdavo patiekalus dzūkiškoms vestuvėms. Kol gyvenau su tėvais, tiek daug negamindavau, daugiau namiškius palepindavau savaitgaliais. Kai ištekėjau, maždaug prieš dvidešimt metų, prasidėjo mano kulinarinė karjera (šypsosi).
– Tai, kad neturite specialaus išsilavinimo, netrukdo dalyti patarimus apie sveiką mitybą?
Savęs jokiu būdu netapatinu su mitybos specialistais ar juo labiau dietologais. Paprasčiausiai esu tinklaraštininkė, kuri stengiasi šeimą maitinti sveikiau ir nori patirtimi pasidalinti su kitais.
– Nesu profesionali kulinarė, greičiau – namų virtuvės profesionalė. Savęs jokiu būdu netapatinu su mitybos specialistais ar juo labiau dietologais. Paprasčiausiai esu tinklaraštininkė, kuri stengiasi šeimą maitinti sveikiau ir nori patirtimi pasidalinti su kitais. Todėl knygų serijoje apie sveiką maistą į pagalbą pasikviečiau dietistę – ji aprašė kiekvieną receptą, įvertino naudą sveikatai. Tai, kas susiję su sveikata, turi aiškinti išmanantys žmonės. Mano tikslas – dalintis receptais, kurie būtų ir sveiki, ir skanūs. Bet neturiu jokių pretenzijų ką nors smulkiau aiškinti apie sudedamąsias medžiagas, jų naudą ar kenksmingumą ir pan. Aišku, pati rinkdamasi produktus parduotuvėje atidžiai analizuoju etiketes.
– Negi išties lietuviams prireikė mokytis gaminti maistą iš sezoniškų produktų?
– Tuo metu, kai prieš septynerius metus pradėjau rašyti tinklaraštį, apie maisto sezoniškumą dar nelabai kas kalbėjo. Kai atsirado prekybos centrai, daržovių, vaisių pasiūla „ištrynė ribas“ tarp metų laikų. Tuomet vos ne gero gyvenimo pavyzdžiu tapo tai, kad gali ir žiemą nusipirkti pomidorų, agurkų ir pasidaryti graikines salotas. Tačiau į kokybę kreipta mažiau dėmesio. Vis dėlto pastaraisiais metais situacija yra pasikeitusi. Lietuviams ima daugiau skirti dėmesio maisto sezoniškumui – juk tokie produktai yra daug sveikesni, maistingesni.
– Šiandien dažnas teisinasi, kad suktis virtuvėje paprasčiausiai neturi laiko.
– Išties ne visada tam reikia tiek daug laiko, kiek gali atrodyti. Tereikia imti ir daryti. Pavyzdžiui, dabar populiarus augalinis pienas. Pasižiūrėkite į parduotuvėje parduodamą migdolų pieną, kiek jis galioja, kokia jo sudėtis – ten greičiausiai vos trys procentai migdolų yra. O pačiam pasigaminti migdolų pieno yra vienas juokas. Tereikia vakare užmerkti stiklinę migdolų, o ryte išbrinkusius riešutus sudėti į trintuvą ir įpylus tris stiklines vandens suplakti. Vieną kartą perkošti per sietelį, kiek pasaldinti ir viskas. Tai – paprastas pavyzdys, kad sveikai maitintis nėra sudėtinga. Tereikia noro. Mano knygos ir turėtų pagelbėti norintiesiems pradėti gyventi sveikiau, bet nebūtinai kardinaliai keisti mitybą. Patys skaitytojai pastebi, kad receptai nėra sudėtingi ir nereikia iš pagrindų keisti valgiaraščio.
– Visgi nemažai žmonių peržvelgti mitybą ryžtasi tik jau ligoms prispaudus.
– Šiandien dažnai sveika mityba prilyginama svorio metimui. Tačiau į tai kurdama receptus tikrai nesiorientuoju. Sveikas maistas duoda ilgalaikę naudą, o ne greitą rezultatą. Daugelis žmonių paprieštarauja, kad štai esam jauni, valgom traškučius, šokoladus ir gerai jaučiamės. Tačiau toks nesveikas maistas veikia kaip uždelsto veikimo bomba. Kol jaunas, juo gali pakankamai ilgai maitintis. O po to organizmas staiga duoda suprasti, kad teršei savo kūną. Sveikas maistas – tai ilgalaikė investicija į save.
– O su vaikų užgaidomis virtuvėje kovoti netenka?
– Be abejo, jiems visada kyla ir ne tokio sveiko maisto pagundų. Tačiau stengiuosi ieškoti alternatyvų, jų mėgstamus patiekalus padaryti sveikesnius. Pavyzdžiui, penktadieniais kartu su šeima kepame picas. Tai nėra taip nesveika, bet, kai jas gamini namuose, pasirenki kokybiškus produktus. Vaikų mėgstamus mėsos kukuliukus vietoj džiūvėsėlių pagardinu įvairiausiomis daržovėmis ir kepu orkaitėje. Garnyrui galima patiekti kietagrūdžių miltų makaronų – gausime puikų maistingą patiekalą.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
„Karališkos erdvės“ nariai nežino, ar sugrįžo visam laikui: mums muzika – ne apie pinigus
„Sėdėjau už Neringos, buvo chemijos pamoka ir įvyko cheminė reakcija. Parašiau Neringai raštelį: „Ar tu norėtum prisijungti prie grupės?“ Taip ir susikūrėm,“ – Linas Domeikis su šypsena pasakojo apie...
-
Į fotobūdelės skandalą įsivėlusi Skaistė papasakojo išgyvenimus: skambino ir buvęs, ir tėvas
Skaistės Mood vardas pastarosiomis savaitėmis buvo skambiai linksniuojamas šalies žiniasklaidoje. Mergina su širdies draugu Dainiumi Jociumi ne savo noru išgarsėjo po to, kai jų intymios nuotraukos iš viename sostinės klube st...
-
„Eurovizijos“ atrankos ketvirtasis pusfinalis – šeštadienį: kas žengs į finalą?
EUROVIZIJA.LT atrankoms pasiekus paskutinius etapus, artėja momentas, kai bus žinomas finalininkų dešimtukas ir paaiškės, kas atstovaus Lietuvai Šveicarijoje, didžiojoje „Eurovizijos“ scenoje. ...
-
Liudas Vaisieta neatmeta galimybės paduoti į teismą Lietuvą: eisime iki galo
Verslininkas, nuomonės formuotojos Indrės Burlinskaitės vyras Liudas Vaisieta išgirdo nepalankų teismo sprendimą – jam paliktas galioti anksčiau pripažintas teistumas. Savo poziciją žinomas vyras išsakė socialiniame tinkle „...
-
Jankevičius atskleidė, už ką jis dėkingas Žvaguliui: dėl šio sprendimo prireikė pasitarti su žmona
Lietuviška scena be Žilvino Žvagulio neįsivaizduojama – tą įrodė ir visai neseniai praūžę M.A.M.A. muzikos apdovanojimai, kuriuose jam buvo įteiktas apdovanojimas už nuopelnus lietuviškai muzikai. O šį trečiadienio vakar...
-
Augustės Vedrickaitės kūnas nusėtas mėlynėmis: norėjau, kad man pavyktų savyje rasti ramybę
Retai pamatysi žmogų, su šypsena pasakojantį apie mėlynes ant kojų, kaklo, netgi veido. Dainininkė Augustė Vedrickaitė – išimtis. Projekte „LNK iššūkis. Pagauk bangą!“ ji pagavo ne tik bangą, bet ir, lia...
-
Kinija įžengė į Gyvatės metus
Kinija įžengė į Gyvatės metus. Antradienį 17.00 val. Vidurio Europos laiku – Liaudies Respublikoje laikrodžiai tada mušė vidurnaktį, 1,4 mlrd. žmonių turinčioje šalyje prasidėjo nauji metai. ...
-
TV projekte dalyvaujanti Viktorija Siegel nepasirodė svarbiose varžybose
Karštame ir ekstremaliame projekte „LNK iššūkis. Pagauk bangą!“ – paskutinis ketvirtfinalis, kuriame dėl bilietų į pusfinalį į kovą stojo Žvaigždžių komandos nariai. Tiesa, ne visi. Nuomonės formuotoja, versl...
-
Kaip tarptautinė žvaigždė išsigydė klastingą ligą: man davė vos penkerius metus
Kaitlin O’Toole – buvusi MTV laidų vedėja, „Sports Illustrated“ reporterė, o dabar – didžiulės saviugdos platformos turinio kūrėja ir renginių vedėja. Šiandien ji gyvena savo svajonių gyvenimą Kalifornijoje, prab...
-
Ištraukti „Eurovizijos“ konkurso burtai: paaiškėjo, kuriame pusfinalyje pasirodys Lietuva
Antradienį Bazelio mieste Šveicarijoje įvyko svarbi akimirka „Eurovizijos“ dainų konkurso mylėtojams. Konkurso įžangos ceremonijoje ištraukti burtai, per kuriuos paaiškėjo, kuriame pusfinalyje pasirodys į konkurso final...