- Aigustė Tavoraitė
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Garsių kulinarinių knygų ciklo „Sveiko maisto dienoraštis“ ir tinklaraščio „Sezoninė virtuvė“ autorė Renata Ničajienė (42 m.) jau daugiau nei septynerius metus skatina tautiečius pajusti sezoninių produktų naudą ir skonį. „Mano tikslas – dalintis receptais, kurie būtų ir sveiki, ir skanūs, tačiau neverstų kardinaliai keisti mitybos“, – sako moteris.
– Nustebote, kai jūsų paskutinioji knyga Pasaulio kulinarinių knygų apdovanojimuose užėmė trečią vietą?
– Pirmoji nuostaba aplankė dar tada, kai buvo nominuota. Juk knygų iš įvairių pasaulio šalių konkursui daug pasiūlyta. Žinoma, kai sužinojau užėmusi garbingą trečią vietą, buvo malonu, nes ir konkurentai pakankamai stiprūs pasitaikė. Konkurse daugiau vertinamas ne turinys, bet daugiau tai, kaip knyga vizualiai apipavidalinta, kiek atitinka šiuolaikines tendencijas. Beje, toks kulinarinių knygų konkursas yra vienintelis pasaulyje.
– Kaip jūsų gyvenime atsirado aistra kulinarijai?
– Meilė maistui, jo gamybai „įaugusi“ kraujyje nuo mažumės. Ją įskiepijo močiutės ir mama: visada buvo įprasta maistą gaminti namuose, mano močiutė Druskininkuose ruošdavo patiekalus dzūkiškoms vestuvėms. Kol gyvenau su tėvais, tiek daug negamindavau, daugiau namiškius palepindavau savaitgaliais. Kai ištekėjau, maždaug prieš dvidešimt metų, prasidėjo mano kulinarinė karjera (šypsosi).
– Tai, kad neturite specialaus išsilavinimo, netrukdo dalyti patarimus apie sveiką mitybą?
Savęs jokiu būdu netapatinu su mitybos specialistais ar juo labiau dietologais. Paprasčiausiai esu tinklaraštininkė, kuri stengiasi šeimą maitinti sveikiau ir nori patirtimi pasidalinti su kitais.
– Nesu profesionali kulinarė, greičiau – namų virtuvės profesionalė. Savęs jokiu būdu netapatinu su mitybos specialistais ar juo labiau dietologais. Paprasčiausiai esu tinklaraštininkė, kuri stengiasi šeimą maitinti sveikiau ir nori patirtimi pasidalinti su kitais. Todėl knygų serijoje apie sveiką maistą į pagalbą pasikviečiau dietistę – ji aprašė kiekvieną receptą, įvertino naudą sveikatai. Tai, kas susiję su sveikata, turi aiškinti išmanantys žmonės. Mano tikslas – dalintis receptais, kurie būtų ir sveiki, ir skanūs. Bet neturiu jokių pretenzijų ką nors smulkiau aiškinti apie sudedamąsias medžiagas, jų naudą ar kenksmingumą ir pan. Aišku, pati rinkdamasi produktus parduotuvėje atidžiai analizuoju etiketes.
– Negi išties lietuviams prireikė mokytis gaminti maistą iš sezoniškų produktų?
– Tuo metu, kai prieš septynerius metus pradėjau rašyti tinklaraštį, apie maisto sezoniškumą dar nelabai kas kalbėjo. Kai atsirado prekybos centrai, daržovių, vaisių pasiūla „ištrynė ribas“ tarp metų laikų. Tuomet vos ne gero gyvenimo pavyzdžiu tapo tai, kad gali ir žiemą nusipirkti pomidorų, agurkų ir pasidaryti graikines salotas. Tačiau į kokybę kreipta mažiau dėmesio. Vis dėlto pastaraisiais metais situacija yra pasikeitusi. Lietuviams ima daugiau skirti dėmesio maisto sezoniškumui – juk tokie produktai yra daug sveikesni, maistingesni.
– Šiandien dažnas teisinasi, kad suktis virtuvėje paprasčiausiai neturi laiko.
– Išties ne visada tam reikia tiek daug laiko, kiek gali atrodyti. Tereikia imti ir daryti. Pavyzdžiui, dabar populiarus augalinis pienas. Pasižiūrėkite į parduotuvėje parduodamą migdolų pieną, kiek jis galioja, kokia jo sudėtis – ten greičiausiai vos trys procentai migdolų yra. O pačiam pasigaminti migdolų pieno yra vienas juokas. Tereikia vakare užmerkti stiklinę migdolų, o ryte išbrinkusius riešutus sudėti į trintuvą ir įpylus tris stiklines vandens suplakti. Vieną kartą perkošti per sietelį, kiek pasaldinti ir viskas. Tai – paprastas pavyzdys, kad sveikai maitintis nėra sudėtinga. Tereikia noro. Mano knygos ir turėtų pagelbėti norintiesiems pradėti gyventi sveikiau, bet nebūtinai kardinaliai keisti mitybą. Patys skaitytojai pastebi, kad receptai nėra sudėtingi ir nereikia iš pagrindų keisti valgiaraščio.
– Visgi nemažai žmonių peržvelgti mitybą ryžtasi tik jau ligoms prispaudus.
– Šiandien dažnai sveika mityba prilyginama svorio metimui. Tačiau į tai kurdama receptus tikrai nesiorientuoju. Sveikas maistas duoda ilgalaikę naudą, o ne greitą rezultatą. Daugelis žmonių paprieštarauja, kad štai esam jauni, valgom traškučius, šokoladus ir gerai jaučiamės. Tačiau toks nesveikas maistas veikia kaip uždelsto veikimo bomba. Kol jaunas, juo gali pakankamai ilgai maitintis. O po to organizmas staiga duoda suprasti, kad teršei savo kūną. Sveikas maistas – tai ilgalaikė investicija į save.
– O su vaikų užgaidomis virtuvėje kovoti netenka?
– Be abejo, jiems visada kyla ir ne tokio sveiko maisto pagundų. Tačiau stengiuosi ieškoti alternatyvų, jų mėgstamus patiekalus padaryti sveikesnius. Pavyzdžiui, penktadieniais kartu su šeima kepame picas. Tai nėra taip nesveika, bet, kai jas gamini namuose, pasirenki kokybiškus produktus. Vaikų mėgstamus mėsos kukuliukus vietoj džiūvėsėlių pagardinu įvairiausiomis daržovėmis ir kepu orkaitėje. Garnyrui galima patiekti kietagrūdžių miltų makaronų – gausime puikų maistingą patiekalą.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Nugaišo krokodilas iš kultinio filmo „Krokodilas Dandis“2
Australijoje nugaišo krokodilas Burtas, žinomas iš kultinio filmo „Krokodilas Dandis“ („Crocodile Dundee“). Gyvūnui buvo apie 90 metų, Darvine panešė Australijos reptilijų parkas „Crocosaurus Cove“....
-
Eltonas Johnas ir jo vyras pradeda antrąjį santuokos dešimtmetį: laimingų mums metinių17
77 metų poplegenda Eltonas Johnas ir 62-ejų jo vyras Davidas Furnishas pradėjo antrąjį santuokos dešimtmetį. „Laimingų mums metinių“, – rašė sutuoktiniai savaitgalį instagrame, kartu paskelbdami bendrą nuotrauką. ...
-
Katleris atskleidė, kokia būtų jo paskutinė vakarienė: nuo sentimentalaus maisto iki rimtų temų
Jei žinotumėte, kad šiandien jūsų laukia paskutinė vakarienė, ką norėtumėte valgyti? O apie ką kalbėtumėte? Būtent tokius intriguojančius klausimus komikas Mantas Katleris jau visai netrukus užduos garsiausiems ir patiems skirtingiausiems...
-
Faktai apie „Hario Poterio“ filmus: kas įsigijo skraidantį automobilį ir į ką panašus elfas Dobis?
Per artėjančias šventes LNK lieka ištikima tradicijoms: nuo Kūčių iki Naujųjų metų parodys visus „Hario Poterio“ sagos filmus. Praėjo 23-eji metai nuo tada, kai pirmasis „Hario Poterio“ filmas pasirodė didžiajam...
-
Donatas Motiejūnas pasipiršo savo mylimajai Brigitai Gaižauskaitei4
Lietuvos krepšininkas Donatas Motiejūnas pasipiršo savo gyvenimo draugei Brigitai Gaižauskaitei. ...
-
Kazlauskas: „Kaukės“ – žaidimas, kuris perauga į kovą3
Praeitą sezoną plačiais Juodvarnio sparnais mojavęs ir LNK „Kaukių“ projektą laimėjęs Dainius Kazlauskas nėrė į dar nepažintus vandenis – prisijungė prie „Kaukių“ detektyvų komandos. „Sunkiausia, kad nelabai p...
-
Lietuvos muzikos pasaulyje gimė nauja žvaigždė: paaiškėjo, kas laimėjo „X faktoriaus“ superfinalą11
Tai buvo didžiausių nuotykių ir sudėtingiausių iššūkių kupina kelionė. Ir nors kai kuriems ji baigėsi, vienam žmogui ji šiandien tapo didžiausiu atspirties tašku siekiant savo svajonių. O kartu – pačia geriausia g...
-
Kalėdų Karolis Murauskas galėjo ir nesulaukti: po dviejų dienų būtų iš morgo į kapus12
Plaukų stilistas, koloristas Karolis Murauskas dėkoja angelams sargams – artėjančių Kalėdų galėjo nesulaukti. Garsiam kauniečiui buvo rimtai sušlubavusi sveikata, jis savaitę praleido ligoninėje, o dėl diagnozės teko pakeisti gyvenimo...
-
Atidengta dažų kaukė: komisija liko be žado3
Šeštadienio vakarą atskleista dar viena LNK populiariojo šou „Kaukės“ dalyvio tapatybė. Šį kartą – charizmatiškieji, spalvingieji Dažai, po kuriais slėpėsi visus detektyvus amą prarasti privertęs ...
-
Švedijoje automobilių stovėjimo aikštelėje nušautas garsus reperis2
Švedijos policija penktadienį pranešė, kad Noršiopingo mieste vienoje automobilių stovėjimo aikštelėje buvo nušautas vyras. ...