Šokis pažadina tikrąją moterį

Lengvas tarsi pūkas, tikslus kaip matematika – taip rytietiško šokio formulę apibūdina šio žanro profesionalai. Tarptautinis festivalis "Mozaika" pajūrio publikai pirmąkart suteikė progą pasinerti į neaprėpiamą egzotiškų kultūrų vandenyną.

Vulgarumo etiketė skaudina

Renginį su studija "Rytų deivė" organizavusi klaipėdietė Lina Kusienė prisipažino sąmoningai vengianti apibūdinimo "pilvo šokis", nes tautiečiai jam neretai suteikia paniekinamą atspalvį ar netgi bando sieti su striptizu. "Kitokia situacija yra Vakarų šalyse, kuriose kultūros iš kitų kraštų jau įleido šaknis ir pelnė visuotinę pagarbą. Rytietiškas šokis pas mus atėjo su komercija, todėl į deramą lygmenį jį nėra lengva pakylėti. Visgi tikiu, kad tai įmanoma. Juk ir baletas kadaise nebuvo vadinamas įstabiu menu", – samprotavo L.Kusienė.

Moteris pabrėžė, kad rytietiško šokio viliojimo elementus galima pateikti ir vulgariai, ir subtiliai. "Vaikai, judantys scenoje kaip subrendusios moterys ir išdažyti tarsi beždžionėlės, yra didelė klaida", – kritiškai įvertino kai kurių šokio mokytojų darbą L.Kusienė.

Angliškas pilvo šokio pavadinimas "belly dance" atsirado keliautojams vakariečiams išvydus egiptietiško šokio stiliaus, kuris vadinamas "beladi", atlikėjus. Pirmiausiai atvykėliai atkreipė dėmesį į fonetinį žodžių panašumą. Terminas "beladi" nieko bendra su pilvu neturi – jis reiškia vietą, kurioje esi gimęs. Visgi tam tikrų sąsajų galima įžvelgti – šokama labai mažoje erdvėje, tad juosmens linija išraiškingai juda.

Ir mamoms, ir nuotakoms

L.Kusienė taip pat pažymėjo, kad žodžių junginys "pilvo šokis" apibūdina tik vieną stilių, nors Rytai jų yra dovanoję visą puokštę. Stebint atlikėjus galima įžvelgti persų, arabų, žydų, indų kultūrų atspindžių. Skirtingos šalys ginčijasi, kur yra tikrasis rytietiškojo šokio lopšys, tačiau istorija – paini.

"Šį šokį propagavo daug kas. Islamiškuose kraštuose jis susidūrė su pasipriešinimu, tačiau klajokliai čigonai surinko judesius ir juos sujungė", – pasakojo "Rytų deivės" vadovė.

Nors daugeliui rytietiškas šokis asocijuojasi su pilnu gražuolių haremu ir kaljaną rūkančiu sultonu, prieš 4 tūkst. metų fonas buvo kitoks. Šokį anuomet žmonės suvokė kaip ypatingą ritualą.

"Moterys gimdydavo labai daug vaikų, o šokis padėdavo pasiruošti svarbiems pokyčiams bei "susitvarkyti" kūdikiui išvydus pasaulį. Vėliau jis iš ritualo virto svarbiu švenčių, pobūvių akcentu. Pavyzdžiui, Egipte labai daug šokama per vestuves norint padrąsinti jaunavedžius. Dėl šios priežasties savo talentus svitai demonstruoja ne jaunutės mergaitės, o brandžios, patyrusios moterys", – aiškino L.Kusienė.

Aukštumos – ne kiekvienos nosiai

Nors treniruotis gali kiekviena, mąstant apie profesionalios šokėjos karjerą daug lemia gamtos dovanos. "Būna, kad iš šimto atėjusiųjų vienai nereikia nieko aiškinti – judesiai natūraliai "plaukia". Kaip ir balete, reikalingi tam tikri duomenys. Pavyzdžiui, neturint iškilios krūtinės dar galima pagudrauti, tačiau plokščias užpakaliukas – nemenka problema. Gali būti puikiai įvaldžiusi judesius, bet jei neturi apvalumų tose vietose, kuriose jų reikia, nepasieksi norimo efekto. Pabrėžti privalumus ir paslėpti trūkumus šokėjoms padeda drabužiai. Juos profesionalės siūdinasi individualiai", – šokio paslapčių skraistę kiek pravėrė L.Kusienė.

"Rytų deivės" gražuolėms pasipuošti padeda klaipėdietė dizainerė Aina Zinčiukaitė. Studijos vadovė neslėpė, kad įspūdingi "Swarowski" kristalais dekoruoti apdarai, verčiantys aikčioti žiūrovus, kainuoja ne vieną tūkstantį litų.

Stereotipai klaidina

Moterims nenurodinėjama, kiek jos turėtų sverti, tačiau postringavimus, kad papildomi kilogramai yra būtini norint gerai atlikti rytietišką šokį, L.Kusienė kategoriškai paneigė: "Galima turėti didžiausią pilvą ir nieko nemokėti su juo padaryti".

Nors stereotipiškai manoma, kad ilgi tamsūs plaukai – privalomas elementas egzotiškų šokių atlikėjai, "Rytų deivės" vadovė tvirtino, jog galima išsiversti ir be prašmatnių garbanų: "Jei plaukai trumpi, pasirenkama muzika, kur nereikia jų labai demonstruoti – pati galva yra kaip karūna. Blondinės nėra įkalbinėjamos plaukų persidažyti, nors pastebiu tendenciją, kad šokėjos pačios ryžtasi tapti brunetėmis".

Išmoksta save mylėti

Jaunutes merginas pakeri rytietiško šokio egzotika, įspūdingi apdarai, o brandžios moterys studijos duris neretai praveria vedamos sudėtingų ieškojimų. "Kad gerai pašoktum, reikia išdrįsti labai giliai į save pažvelgti – nesvarbu, kiek tau metų ir kokia esi: graži ar nelabai, liekna ar stamboka. Lietuvėms tai nėra paprasta – jos gan šaltos, valdingos. Pasitaiko, kad tik sulaukusios 40 ar 50 metų jos pasiryžta įgyvendinti savo svajonę išmokti šokti, tačiau kūnai, deja, jau nebeleidžia atlikti kai kurių judesių", – įžvelgė studijos "Rytų deivė" vadovė.

Rytietiško šokio atlikėjos gali pasigirti ypač išlavinta viršutine kūno dalimi. Rankos turi būti labai plastiškos, išpuoselėtos. Pėdos – taip pat, nes šokama basomis. L.Kusienės teigimu, nesvarbu, ar siektų šokio meno aukštumų, ar tik malonaus laisvalaikio praleidimo, pokyčiai laukia kiekvienos dailiosios lyties atstovės – jos išmoksta savimi labiau rūpintis: "Sutinku su pasakymu, kad tikra moteris ir žiemą, ir vasarą puoselėja savo kūną, nagus, o "tik" moteris susitvarko žinodama, kad viskas matysis".

Visgi studijos vadovei smagiausia stebėti, kaip šokis moteris išlaisvina. "Jau garsiai kalbama, kad seksualinėms mažumoms priklausantys dizaineriai iškreipė požiūrį į madą. Reklamose ir ant podiumų matydamos vaikiškų proporcijų manekenes moterys neretai pasijunta nurašytos. Taip neturėtų būti", – apgailestavo klaipėdietė.

Tarp vertintojų – ir vyrai

Antrą kartą Lietuvoje surengta rytietiško šokio fiesta sulaukė apie 80 dalyvių iš Lietuvos, Latvijos, Estijos, Baltarusijos ir Ukrainos. Festivalio "Mozaika" metu vykusiame konkurse "Baltijos taurė – 2009" savo talentus demonstravo ne tik profesionalės. Studijos "Rytų deivė" atstovės mėgėjų kategorijoje pelnė pirmuosius prizus už geriausią folkloro ir suaugusiųjų solo šokį. Profesionalų solo rungtyje nugalėjo viešnia iš Rygos.

Kai kurie žiūrovai stebėjosi vertinimo komisijos ložėje išvydę ne tik damų, bet ir porą solidžių džentelmenų. "Šie svečiai buvo pakviesti tikrai ne dėl to, kad priešingos lyties atstovams "iš šalies geriau matyti", – juokėsi L.Kusienė. – Nemažai puikių rytietiško šokio mokytojų yra vyrai ir tai nesunku paaiškinti – jų raumenų sistema yra paslankesnė ir stipresnė, tad specifinius judesius galima greičiau atlikti".


Šiame straipsnyje: moteriškumasšokiaišokis

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių