G. Nausėda: NATO susitikimo Vašingtone sėkmė bus matuojama pažanga Ukrainos klausimu

  • Teksto dydis:

Prezidentas Gitanas Nausėda sako, jog Ukrainos klausimas neišvengiamai bus liepą vyksiančio NATO viršūnių susitikimo Vašingtone dėmesio centre ir būtent Ukrainos klausimu padaryta pažanga bus matuojama jo sėkmė.

„Ukrainos pergalė yra vienintelis būdas sutvarkyti destabilizuotą tarptautinę sistemą ir užkirsti kelią karo plitimui Europoje ateityje“, – antradienį dalyvaudamas Bukarešto devyneto viršūnių susitikime Rygoje kalbėjo jis.

Pasak Prezidentūros, pagrindiniai susitikimo klausimai – pasirengimas NATO viršūnių susitikimui Vašingtone ir ilgalaikė parama Ukrainai.

Užsienio šalių politikams Lietuvos prezidentas akcentavo, kad Vašingtone vyksiantis NATO viršūnių susitikimas neturėtų būti tik šventė, minint aljanso 75-ųjų metinių sukaktį. Pasak G. Nausėdos, susitikime reikalingi aiškūs rezultatai ir būtini sprendimai, stiprinantys visos euroatlantinės erdvės saugumą ir gynybą.

„Vašingtono viršūnių susitikimas bus svarbus etapas, nubrėšiantis euroatlantinės erdvės ateitį. Turime užtikrinti, kad NATO ir toliau išliktų stipriausiu gynybos aljansu. Turime efektyviai įgyvendinti pernai Vilniuje priimtus sprendimus ir dar labiau stiprinti NATO rytinį flangą“, – pranešime cituojamas šalies vadovas.

G. Nausėda pabrėžė NATO regioninių gynybos planų ir rotacinio oro gynybos modelio įgyvendinimo svarbą.

Ukrainos pergalė yra vienintelis būdas sutvarkyti destabilizuotą tarptautinę sistemą ir užkirsti kelią karo plitimui Europoje ateityje.

Pasak jo, taip pat būtina siekti didesnių investicijų į gynybą ir dėti visas pastangas įsukant gynybos pramonę.

„Šiandien matome, kad 2 proc. nuo bendrojo vidaus produkto jau nebeužtenka kaip minimalaus užsibrėžto tikslo – norint tvariai stiprinti saugumą ir gynybą, turime siekti bent 3 procentų“, – sakė G. Nausėda.

Antradienio popietę Lietuvos vadovas Bukarešto devyneto šalių vadovų diskusijoje dėl paramos Ukrainai akcentavo būtinybę „aiškiai apibrėžti, kad mūsų strateginis tikslas yra Ukrainos pergalė“.

Jis taip pat teigė, jog iki šiol Ukrainos rėmėjų veiksmai „nebuvo pakankami, kad pergalė būtų pasiekta“ bei ragino plėsti karinę paramą Kyjivui.

„Turime svarstyti visus karinės paramos Ukrainai variantus,  ypač sprendžiant skubų ir gyvybiškai svarbų oro gynybos pajėgumų suteikimo klausimą. Ruošdamiesi NATO viršūnių susitikimui Vašingtone, turime rasti sprendimus, kaip bent dar žingsniu priartinti Ukrainą link narystės NATO“, – kalbėjo šalies vadovas.

Jis kvietė NATO sąjungininkus nesiremti Rusijos braižomomis raudonomis linijomis dėl paramos Ukrainai baiminantis Maskvos reakcijos. Tai, pasak šalies vadovo, Vakarus daro „pernelyg nuspėjamus“, o planuojant pagalbos veiksmus, strateginis nenuspėjamumas, jo teigimu,  yra labai svarbus sėkmės faktorius.

Bukarešto devynetas vienija NATO rytinio flango šalis. Šis formatas buvo įkurtas 2015 metais, reaguojant į 2014 metais Rusijos įvykdytą Krymo aneksiją. Jam priklauso Bulgarija, Čekija, Estija, Vengrija, Latvija, Lietuva, Lenkija, Rumunija ir Slovakija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių