L. Kasčiūnas apie prezidento kritiką dėl karo tarnybos patrauklumo: visada galima geriau

  • Teksto dydis:

Reaguodamas į prezidento Gitano Nausėdos kritiką dėl stringančios kariuomenės komplektacijos, krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas teigia, kad visada galima padaryti daugiau, ir apgailestavo, kad valstybės vadovas nepaminėjo svarbių nuveiktų darbų.

„Visą laiką galima padaryti daugiau. Darysiu daugiau, kiek tik reikės, tą priimu“, – antradienį Seime BNS sakė ministras.

„Tik dėl socialinių garantijų (kariams – BNS) turėkime galvoje, kad per šią kadenciją yra du kartus keltos socialinės garantijos. Jeigu reikės, kelsime ir dar kartą“, – teigė jis.

L. Kasčiūnas tvirtino negalįs nesutikti, kad kariuomenės personalo motyvacija ir kiti prezidento metiniame pranešime paminėti dalykai yra svarbūs.

Kita vertus, jis pasigedo jau nuveiktų darbų paminėjimo.

„Bendrų pastangų dėka, ir prezidento, ir krašto apsaugos sistemos, ir Seimo, Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pajudėta su visuotine gynyba, kuri iš principo ir atliepia valią priešintis, įtraukimą. Tikrai daug dalykų padaryta – nuo komendantūrų, Šaulių sąjungos stiprinimo, valstybės gynybos plano, kur prezidentas turi pagrindinį vaidmenį, manau, tie dalykai buvo verti paminėti kaip tikrai nemaži mūsų valstybės pasiekimai“, – BNS sakė krašto apsaugos ministras.

Jo teigimu, kalbėdamas apie gynybos finansavimą, prezidentas paminėjo neteisingą skaičių. G. Nausėda sakė, kad šiuo metu Lietuva gynybai išleidžia daugiau nei 2,7 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP).

„Šiai minutei faktinė gynybos išlaidų dalis yra 2,85 proc. BVP, o per artimiausią savaitę bus pasiekti 3 procentai“, – tvirtino ministras.

Skaitydamas paskutinį šios kadencijos metinį pranešimą G. Nausėda sakė, kad karių profesionalų skaičius Lietuvoje auga pernelyg lėtai, dėl to tebestringa kariuomenės komplektacija.

Pasak jo, nepaisant Lietuvos pasiekimų gynybos srityje, profesinės karo tarnybos karių skaičius per ketverius metus išaugo tik 6 procentais.

„Turime dar daugiau dėmesio skirti ne tik aktyviajam rezervui rengti, bet ir profesinės karo tarnybos patrauklumui didinti, karių ir karininkų socialinėms garantijoms“, – kalbėjo valstybės vadovas.

Šiuo metu Lietuvos kariuomenė tarnauja beveik 12 tūkst. profesinės karo tarnybos karių, rodo naujausi Krašto apsaugos ministerijos duomenys.

2020 metais karių profesionalų kariuomenėje buvo beveik 11,2 tūkstančio.

Šalyje taip pat tarnauja beveik 4 tūkst. šauktinių per metus, 5,4 tūkst. karių savanorių ir apie 3,3 tūkst. civilių krašto apsaugos sistemos tarnautojų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jo jo

jo jo portretas
galima geriau, o as sugebu tik blogiau

patarimas

patarimas portretas
Aišku, kad galima-reikia komendanto valandą įvesti pastoviai visoje Lietuvoje
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių