Koalicijos partneriai sureagavo į A. Vyšniausko situaciją: užuojauta kolegai

Generalinei prokuratūrai paprašius Seimo panaikinti konservatorių frakcijos seniūno Andriaus Vyšniausko teisinę neliečiamybę, koalicijos partneriai mano, jog parlamentas turi tenkinti tokį teisėsaugos prašymą.

Anot politikų, toks žingsnis susiklosčiusioje situacijoje yra teisingas ir garbingas.

Visgi, liberalų frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas leidžia suprasti, kad iki parlamento rinkimų likus vos keliems mėnesiams, viešojoje erdvėje gali kilti klausimų dėl Generalinės prokuratūros pasirinkto laiko kreiptis į Seimą.

„Visų pirma – nenuteistas, negaliu kaltinti“, – reaguodamas į žinią apie A. Vyšniauską Eltai sakė E. Gentvilas.

„Teisėsaugos politikavimu negaliu įtarinėti. Bet net ir tada, kai Masiulio byloje mus smaugė, mes trūkčiojome pečiais ir vengėme kaltinimų teisėsaugai. (…) Neįtarinėju teisėsaugos, nors tikrai kažkas imsis be manęs išvadas daryti“, – kalbėjo jis.

Neįtarinėju teisėsaugos, nors tikrai kažkas imsis be manęs išvadas daryti.

Tačiau sužinojus apie Generalinės prokuratūros kreipimąsi, E. Gentvilas prisimena prieš metus kilusios „čekiukų“ krizės įtampą ir konservatorių iniciatyvą  paleisti Seimą. Liberalas pripažįsta, jog jau tada parlamento koridoriuose kalbėta, kad Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) renkasi tokį drastišką kelią, nes įtaria, jog ir jų partijos gretose gali būti „čekiukų“ istorijoje įsipainiojusių narių.

„Galima dabar suprasti, kad konservatoriai praėjusiais metais, savivaldybių „čekiukų“ skandalo įkarštyje, pas save atliko vidaus auditą ir, tiesą sakant, galėjo pasidaryti išvadą – jiems bus blogai, reikia paleisti Seimą. Žinoma, jie to nesakė, o brovėsi kaip briedžiai plačiaragiai pro siauras duris ir jiems nepavyko, nes mes jokių rimtų argumentų negirdėjome. Jeigu tai buvo konservatorių argumentas, kad jie turi problemų su „čekiukais“, tai, atleiskite, man iki šiol atrodo dėl to paleidinėti visą Seimą nėra prasmės“, – samprotavo Seimo liberalų seniūnas.

„Tai užkulisiuose skambėjo kaip versija – kad konservatoriai turės daug problemų, tą jie išsianalizavo“, – pripažino jis.

Vis tik tokią teoriją galėtų paneigti gana šviežias konservatorių sprendimas skirti A. Vyšniauską frakcijos seniūnu.

„Bet jeigu jie turėjo omenyje ir Vyšniauską, kokio velnio jie Vyšniauską siūlė į seniūnus? Na, bet čia jų reikalas, aš neanalizuosiu jų veiksmų. Kaip sakoma, užuojauta kolegai. Teisėsauga tegul dirba savo darbą, o politikai turi atsiduoti tam darbui“, – apibendrino E. Gentvilas.

V. Mitalas: kaip ir visais atvejais, reikia nesislėpti už teisinio imuniteto

Tuo metu Laisvės frakcijos seniūnas Vytautas Mitalas nebuvo linkęs plačiai komentuoti kolegos istorijos. Anot jo, kaip ir kiekvienu panašiu atveju, Seimas turi panaikinti parlamentaro imunitetą.

„Kaip ir šiuo, taip ir kitais atvejais, visų pirma, reikia tos neliečiamybės atsisakyti ir už to imuniteto nesislėpti, nes galiausiai tik toks kelias yra teisingas ir garbingas“, – Eltai komentavo V. Mitalas.

„O tada jau bus galima ir visuomenei pateikti atsakymus, kas čia buvo, ir teisiniu keliu įrodyti savo nekaltumą arba gauti tam tikrą sankciją“, – kalbėjo jis.

Klausiamas, ar jam nekyla klausimų dėl to, jog Generalinė prokuratūra kreipėsi į Seimą likus vos porai mėnesių iki rinkimų, V. Mitalas nesileido į vertinimus.

„Aš nenoriu veltis į jokias insinuacijas. Kaip sakant, tai turi atsakyti politologai ar kitokie apžvalgininkai. Aš nesu tokioje pozicijoje, kurioje galėčiau sau leisti išvedžioti, ar arti rinkimų tai, ar ne“, – apibendrino jis.

ELTA primena, kad ketvirtadienį pranešta, jog generalinė prokurorė Nida Grunskienė kreipėsi į Seimą, prašant panaikinti parlamentaro, konservatoriaus Andriaus Vyšniausko teisinę neliečiamybę.

Generalinė prokuratūra praneša, kad prašoma naikinti konservatorių frakcijos Seime seniūno teisinę neliečiamybę, įvertinus ikiteisminio tyrimo, susijusio su 2019-2023 m. kadencijos Marijampolės savivaldybės tarybos narių išlaidų kompensavimu, duomenis.

Informacija leidžia pagrįstai manyti, jog A. Vyšniauskas Marijampolės savivaldybės administracijai galimai yra pateikęs suklastotus dokumentus dėl jo, kaip tarybos nario, veiklos išlaidų kompensavimo. Dokumentų pagrindu, nurodo prokurorai, politikui nepagrįstai ir neteisėtai buvo išmokėti daugiau nei 2,1 tūkst. eurų.

Netrukus po to A. Vyšniauskas pranešė stabdantis narystę TS-LKD, pasitraukiantis iš konservatorių frakcijos Seime seniūno posto. Taip pat politikas nurodė, kad nebetęs veiklos parlamento Teisės ir teisėtvarkos komitete.

Galutinį sprendimą dėl Seimo nario neliečiamybės naikinimo priims parlamentas. 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

kurgi ne

kurgi ne portretas
toks toki visada supras ir užjaus Kas galėjo abejoti..
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių