Ministras pakvietė JAV prisidėti prie rotacinės oro gynybos: daugiau naujienų – rudenį

Krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas pakvietė Jungtines Valstijas prisidėti prie rotacinio oro gynybos modelio regione.

Ministro teigimu, rotacinę oro gynybos planavimą perėmus vyriausiajam sąjungininkų pajėgų Europoje vadas (SACEUR), daugiau žinių apie prie modelio prisijungiančius sąjungininkus tikimasi rudenį.

Taip jis kalbėjo trečiadienį po susitikimo su Vilniuje viešinčiu JAV oro pajėgų sekretoriumi Franku Kendallu (Frenku Kendelu).

„Paprašėme sekretoriaus ir visų Jungtinių Valstijų paramos rotaciniam oro gynybos modeliui. (...) Norime, kad tai būtų nuolatinis rotacinis modelis, siekiame to“, –  spaudos konferencijos metu sakė L. Kasčiūnas.

Paprašėme sekretoriaus ir visų Jungtinių Valstijų paramos rotaciniam oro gynybos modeliui.

„Matysime rezultatus artimiausiu metu, o jeigu mūsų dangų skros F-35 ir turės savo vietą Šiauliuose, tai bus dar stipresnė atgrasymo žinia“, – pridūrė jis.

Pasak L. Kasčiūno, oro gynybos planavimą perėmus NATO vadovybei, pokyčiams dar reikia „truputėlį laiko“.

„Vašingtono (susitikimas) įvyko liepos pradžioje, turime dabar rugpjūčio vidurį, žinant tam tikrą sezoniškumą, duokit truputėlį laiko, procesas įsibėgės tiek planavimo, tiek dėliojimo, tiek grafikų (prasme)“, – dėstė L. Kasčiūnas.

„Dirbame pasiraitoję rankoves, ruduo bus tas laikotarpis, kai turėsime daugiau žinių“, – teigė ministras.

Anot jo, kelios valstybės yra „pakankamai arti tam tikrų sprendimų“ dėl pajėgumų perkėlimo trumpam į Lietuvą treniruočių laikotarpiui.

F. Kendallas teigė, kad rotacinis oro gynybos modelis – geras būdas pasiųsti žinutę Rusijai.

„Tokių pajėgumų dislokavimas, labai tikėtina, kad tęsis ir bus akcentuojamas ateityje“, – kalbėjo JAV oro pajėgų sekretorius.

Kalbėdamas apie galimybę Lietuvoje dislokuoti F-35 naikintuvus, F. Kendallas teigė, kad ne viena šalis yra įsigijusi šiuos orlaivius.

„Galite turėti lūkesčių ateityje pamatyti F-35, manyčiau, kad tai beveik neišvengiama“, – kalbėjo F. Kendallas.

Lietuva jau kurį laiko prašo NATO sąjungininkų rotuoti antžemines oro gynybos sistemas įgyvendinant pernai sutartą regioninį rotacinį oro gynybos modelį. Tokią galimybę Lietuva yra aptarusi su JAV, Vokietija, Švedija, Nyderlandais, Italija, Graikija, kitomis valstybėmis.

Nyderlandai liepą kelioms savaitėms atsiuntė į Lietuvą ilgojo nuotolio oro gynybos sistemas „Patriot“.

Dėl rotacinio oro gynybos modelio NATO šalys sutarė pernai birželį, taip atsakydamos į Baltijos valstybių raginimus sustiprinti šiuo metu vykdomą oro policijos misiją.

Šių metų liepą vykusiame NATO viršūnių susitikime Vašingtone sutrata, kad rotacine oro gynyba Baltijos jūros regione turėtų rūpintis ir Aljanso karinė vadovybė, o ne tik pavienių šalių politikai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių