Politologė: neaktyvūs EP rinkimai bus testas konservatoriams

Žemas rinkėjų aktyvumas Europos Parlamento rinkimuose bus tam tikras testas didžiosioms partijoms prieš Seimo rinkimus, sako politologė Rima Urbonaitė. Pasak jos, tai ypač aktualu vertinant kadenciją Seime baigiančių konservatorių perspektyvas likti valdžioje.

„Šie rinkimai parodys partijoms, kiek jos turi lojalių rinkėjų. Čia veikiausiai nebuvo labai daug strateginio balsavimo, tai buvo daugiau lojalumo išreiškimas ir ryšio su partija parodymas“, – Eltai teigė R. Urbonaitė.

Visgi ji suabejojo, ar nė trečdalio piliečių nepritraukę rinkimai bus palankūs konservatoriams, kurie dažnai pasigiria lojaliu rinkėju.

„Ar ir dabar taip bus, pažiūrėsime. Nes jei jiems ir dabar nepadės žemas aktyvumas, tai bus gana liūdnas signalas Seimo rinkimams“, – sakė ji.

Savo ruožtu Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga (LLRA-KŠS), pažymėjo politologė, šiuose rinkimuose gali visai gerai pasirodyti.

Nes jei jiems ir dabar nepadės žemas aktyvumas, tai bus gana liūdnas signalas Seimo rinkimams.

„Žemas aktyvumas gali būti parankus Lietuvos lenkų rinkimų akcijai-Krikščioniškų šeimų sąjungai. Mes matome, kad šios partijos palaikytojų koncentraciją turinčios savivaldybės rodė gerą aktyvumą. Jis buvo kai kuriose gerokai didesnis nei Lietuvos vidurkis“, – teigė R. Urbonaitė.

„Tai indikuoja, jog partijos turimi vietos resursai naudojami, kad rinkėjai būtų suaktyvinti“, – pridūrė ji.

ELTA primena, kad sekmadienį Lietuvoje vyko penktieji Europos Parlamento (EP) rinkimai. Šiemet kandidatų sąrašus į EP kėlė 14 politinių partijų ir viena koalicija.

Visgi, šie rinkimai buvo vienas pasyviausių – savo pilietinę valią atėjo išreikšti vos 28,35 proc. rinkėjų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Senelis

Senelis portretas
Konserv rinkejai Lietuvos Laisves Stuburas

Idiotams

Idiotams portretas
Ir vatoms, Tėvynės Sąjunga pirmauja ir pirmaus

Ar

Ar portretas
nestumo testas?
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių