Ukrainos prezidentūros atstovas: Kyjivas pasirengęs sudaryti saugumo sutartis su Lietuva

  • Teksto dydis:

Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio administracijos vadovo pavaduotojas Ihoris Žovkva nurodė, kad Kyjivas pasirengęs pasirašyti dvišalius saugumo garantijų susitarimus su Lietuva ir Estija.

Jį cituoja ukrainiečių naujienų agentūra „Interfax Ukraine“.

I. Žovkva pažymėjo, kad artimiausiu metu bus pradėtos derybos su Airija.

„Manau, kad artimiausiu metu pradėsime derybas su Airija dėl saugumo garantijų, ir taip pat bus sudarytas atitinkamas susitarimas“, – pridūrė jis.

Pasak I. Žovkvos, šiuo metu Ukraina intensyviai derasi su Čekija, Liuksemburgu ir Rumunija. Jis pažymėjo, kad penktadienį Kyjivas surengė paskutinį derybų su Lenkija raundą.

Anot jo, Ukraina jau yra sudariusi sutartį su Latvija ir laukia, kol bus pasirašyti susitarimai su Lietuva ir Estija.

„Galiu jums įvardyti kai kurias iš jų [šalių], su kuriomis jau esame baigiamajame derybų etape arba derybos dėl jų jau baigtos, ir mes tik laukiame galimybės pasirašyti. Tai, pavyzdžiui, dvi Baltijos šalys. Jūs žinote, kad susitarimas buvo sudarytas su Latvija, bet yra Estija, yra Lietuva. Artimiausiu metu šios sutartys bus paruoštos pasirašymui“, – teigė Ukrainos prezidentūros atstovas.

Pernai liepą Vilniuje vykusiame NATO aukščiausiojo lygio susitikime Didžiojo septyneto (G-7) lyderiai susitarė dėl bendros paramos Ukrainai deklaracijos. Šiame dokumente nurodoma, kad rengiami dvišaliai ilgalaikiai saugumo įsipareigojimai ir susitarimai.

Ukraina jau pasirašė 17 saugumo susitarimų su šalimis partnerėmis, įskaitant G-7 šalis.

Tai bus naujausi iš daugelio susitarimų, kuriais, kaip tikisi su Rusijos invazija kovojanti Ukraina, bus užtikrinta daugiau nei vienerių metų karinė pagalba.

Saugumo susitarimai sudaromi sunkiu Ukrainai metu. Ukrainiečių pajėgoms, trūkstanti ginklų ir personalo, sunkiai sekasi išlaikyti fronto liniją šalies rytuose ir pietuose bei atremti rusų atakas.


Šiame straipsnyje: Ukrainos prezidentūraLietuvasaugumo sutartyskaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių