Baigėsi pagrindinis priėmimas į profesines mokyklas: prašymus teikė 22,7 tūkst. jaunuolių

  • Teksto dydis:

Baigėsi pagrindinis priėmimas į profesines mokyklas, iš viso prašymus pateikė 22,7 tūkst. stojančiųjų, antradienį pranešė Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM).

Anot jos, pernai į profesines mokyklas stojo 21,6 tūkst. jaunuolių.

„Šiemet vasaros priėmimas į profesines mokyklas sulaukė 1 tūkst. daugiau stojančiųjų nei pernai. Džiugu matyti, kad susidomėjimas profesiniu mokymu pastaraisiais metais auga. Tai yra itin perspektyvus pasirinkimas jaunam žmogui – profesinėje mokykloje galima įgyti ne tik darbo rinkoje paklausiausių įgūdžių, bet kartu ir vidurinį išsilavinimą“, – pranešime cituojama švietimo, mokslo ir sporto viceministrė Agnė Kudarauskienė.

Kvietimų sudaryti sutartis jaunuoliai sulauks iki rugpjūčio 9 dienos vidurdienio, o sudaryti profesinio mokymo sutartis galės rugpjūčio 9–13 dienomis.

Šių metų stojantieji daugiausia rinkosi inžinerines profesinio mokymo programas (apie 4,6 tūkst.). Ši profesija, palyginti su pernai, pritraukė per 450 daugiau stojančiųjų.

Populiarios taip pat buvo paslaugų sektoriaus (apie 4,4 tūkst. stojančiųjų), sveikatos priežiūros (2,2 tūkst.), socialinės gerovės (2,1 tūkst.) bei architektūros ir statybos (2,1 tūkst.) sričių profesinio mokymo programos.

„Šiuo metu darbo rinkoje reikalingiausi yra būtent inžinerijos, sveikatos priežiūros, paslaugų sričių profesionalai. Profesinės mokyklos labai aktyviai prisideda ruošiant pakankamai tokių darbuotojų – daugiausia stojančiųjų pritraukiama į tas kryptis, kurių profesionalų mums labiausiai reikia“, – sakė A. Kudarauskienė.

2024 metais priėmimo į profesines mokyklas žiemos etapo metu sudaryta beveik 1 tūkst. mokymo sutarčių, mokiniai taip pat daugiausia rinkosi inžinerijos, sveikatos priežiūros sritis.

Papildomas priėmimas į likusias laisvas vietas bus skelbiamas rugpjūčio 14–25 dienomis. Prašymus dėl valstybės finansuojamų vietų galės teikti stojantieji, kurie nesudarė profesinio mokymo sutarčių dėl valstybės finansuojamos vietos pagrindinio priėmimo metu.

Priėmimas į profesines mokyklas rengiamas žiemą ir vasarą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių