Elektronines cigaretes rūko vis daugiau vaikų: išbando net darželinukai?

Vaikų ir paauglių, vartojančių psichotropines medžiagas, amžius jaunėja, o taip pat jų vis daugėja. Nerimą kelianti statistika esą apsinuogino tuomet, kai įstaigos nustojo slėpti ką nors vartojančių vaikų atvejus. Kėdainių valdžia stebi, kad apie elektroninių cigarečių rūkymą jau kalba ir darželinukai.

Problema didelė tiek didžiuosiuose miestuose, tiek regionuose. Kėdainių valdžia pastebi, kad jų griebiasi vis jaunesni.

„Vienareikšmiai jaunėja amžius. Anksčiau mes neturėjome problemų kalbėdami apie darželinukus, pradinių klasių vaikus. Jau ir čia elektroninių cigarečių vartojimas pasireiškia“, – kalbėjo Kėdainių vicemerė Danutė Mykolaitienė.

Esą kalti ir patys tėvai.

„Darželinukai kalba apie tai, kad namų aplinkoje teko pavartoti. Taip, yra daug problemų“, – neslėpė D. Mykolaitienė.

Pasak vicemerės, yra ir tokių tėvų, kurie savo vaikams patys perka elektronines cigaretes, manydami, kad taip bus geriau, jei žinos, ką vaikai rūko, o ne bandys prasimanyti slaptai.

„Ne vienoje švietimo įstaigoje iš tėvų išgirdome tokius pasakymus, kad tai yra mažesnė blogybė. Bet į kur veda ta mažesnė blogybė? Į didesnes problemas“, – įspėjo D. Mykolaitienė.

Mokyklos, kovodamos su problema, statosi vaizdo stebėjimo kameras, teritoriją tveriasi tvoromis.

„Diegiama praėjimo kontrolė. Visi mokiniai ir darbuotojai turės korteles, su kuriomis galės įeiti“, – informavo Kėdainių „Aušros“ progimnazijos direktorė Lina Adomaitienė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

Praėjusių metų pabaigoje septyniose Lietuvos mokyklose – Alytuje, Klaipėdos rajone ir Vilniuje vyko bandomasis projektas. Stebėta, kokios priemonės efektyviausiai užkirstų kelią psichotropinių priemonių vartojimui mokyklose.

„Tikriname kietąsias priemones, tokias kaip kameros, sensoriai, mokyklų aptvėrimai. Tai tokios priemonės, kurios yra matomos ir gali užtikrinti mokyklų saugumą. Ir taip pat atitinkamos prevencinės priemonės, minkštosios priemonės, susijusios su mūsų vaikų požiūrio keitimu“, – kalbėjo vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Tačiau rezultatų ministrė nesako.

„Šiuo metu dar negalime pristatyti rezultatų, apibendrinimus padarysime prieš mokslo metus. Dabar visa informacija apibendrinama, gryninama“, – sakė A. Bilotaitė.

Pasak vicemerės, dabartinė situacija – tik ledkalnio viršūnė.

„Tai ilgas, nuoseklus darbas, turime apsišarvuoti kantrybe. Turime mažinti rizikos veiksnius ir didinti atsparumą. Čia tiek daug sudedamųjų, visi turėsime dirbti“, – aiškino D. Mykolaitienė.

Per pusmetį vien Kėdainiuose medikų pagalbos prireikė dešimčiai vaikų, kurie buvo apsirūkę neaiškių psichotropinių medžiagų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių