Elektros kainos kitąmet augs mažiau

Elektros energijos kainos nebebus nustatinėjamos pagal energetikos bendrovių pageidavimą. Vakar Seimo narių patvirtintos Elektros energetikos įstatymo pataisos panaikino skirstomiesiems tinklams ypač naudingus šio teisės akto nuostatus.

Iki šiol pačios bendrovės, tarp jų ir "Maximos" savininkams priklausantys VST, galėjo įvertinti savo turtą, išpūsti jo vertę ir taip pasiekti, kad būtų nustatytos didesnės elektros energijos kainos.

Dabar šis nuostatas panaikintas. Pagal Seimo narių patvirtintas įstatymo pataisas skirstomųjų tinklų turto vertę nuo birželio 1 d. nustatys Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK). Taip ji turės daugiau įtakos nustatant elektros energijos kainas.

Už tai, kad įstatymas būtų priimtas, ketvirtadienį buvo visi 98 plenariniame posėdyje dalyvavę Seimo nariai.

Konservatorius Jurgis Razma dar pernai vasarą įregistravo Elektros energetikos įstatymo pataisas, kurios suteiktų VKEKK daugiau teisių vertinant energetikos įmonių turtą ir taip leistų komisijai reguliuoti jų pelną bei būti lankstesnei nustatant elektros energijos kainas.

VKEKK pirmininkas Virgilijus Poderys sveikino Seimo pakoreguotą įstatymą. "Kainų perskaičiavimas pas mus paprastai vyksta rudenį, todėl gerai, kad naujasis įstatymas įsigalios iki to laiko. Tai leis komisijai turėti atitinkamus įgaliojimus kitaip skaičiuoti elektros kainą", – sakė jis.

V.Poderys tikisi, kad naujai priimtas įstatymas bent jau apribos galimybę nepagrįstai didinti elektros energijos kainas. "Jos ateityje vis tiek didės, bet nebe taip smarkiai, kaip didėtų, jeigu tebegaliotų tas 2004 m. priimtas įstatymas. Jo veiksnys turėtų dingti iš kainodaros ir tai turės tam tikros teigiamos įtakos", – minėjo VKEKK pirmininkas.

Prognozuojama, kad kitąmet elektros energijos kainos gali padidėti nuo 37 iki 45–50 centų už kilovatvalandę, o ne iki 65–70 centų, kaip buvo manyta anksčiau.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių