Išleisti pirmoką į mokyklą šį rugsėjį atsieis apie 360 eurų: ar įmanoma sutaipyti?

  • Teksto dydis:

„Swedbank“ Finansų instituto duomenys rodo, kad šiais metais pirmoką išleisti į mokyklą kainuos 360 eurų, nors bazinis pirmoko krepšelis šiek tiek pigesnis negu pernai. Kaip per daug neišlaidauti, kas kainuoja brangiausiai ir kur visgi galima sutaupyti, LNK papasakojo „Swedbank“ finansinio raštingumo srities vadovė Justina Bagdanavičiūtė.

„Bazinį pirmoko krepšelį „Swedbank“ Finansų institutas skaičiuoja jau ne pirmus metus – šie metai buvo šešti. Tad galime matyti, kad daugelį metų tas krepšelis augo ir tikrai nebuvo ir nėra pigu išleisti pirmoką į mokyklą. Tačiau šiais metais bazinį krepšelį pavyko surinkti šiek tiek pigesnį negu pernai. Jo kaina gali prasidėti nuo maždaug 360 eurų“, – kalbėjo „Swedbank“ specialistė.

– Prasidėti?

– Prasidėti. Tai, sakyčiau, minimalios pačių būtiniausių priemonių kainos. Tačiau, be abejo, galutinė kaina priklauso tik nuo tėvų, jų galimybių. O pasirinkimo tikrai yra apstu – kuprinę galima įsigyti nuo 13 iki 150 eurų. Taigi krepšelio kaina priklauso nuo kiekvieno asmeninio pasirinkimo, bet žemiausia kaina – 360 eurų.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Kas tame krepšelyje sudaro didžiausią sumos dalį?

– Na, brangiausiai vis dėlto kainuoja uniformos, jei jas perkame naujas, ir, priklausomai nuo mokyklų, jų reikia tikrai skirtingų – vienoje užtektų tik švarko, kuris gali kainuoti apie 40–50 eurų, kitoje mokykloje reikės viso komplekto, kuris gali kainuoti ir iki 200 eurų.

– Ar į tą 360 eurų krepšelį yra įskaičiuotos ir pratybos?

– Taip, mūsų skaičiuojamą krepšelį sudaro pagrindinės bazinės kanceliarinės prekės, sąsiuviniai, pieštukai, parkeriai, kuprinė, sportinė apranga, šokių avalynė ir pirmas pratybų komplektas, kurio reikia rugsėjo pradžiai. Paskui, aišku, prisideda kitos dalys ir krepšelis brangsta, bet, kaip ir minėjau, perkant bazinį krepšelį dar yra vietos ir pataupyti, ir pigiau kažką surasti, prasideda ir įvairios nuolaidos. Šis paskaičiavimas atliktas pagal tai, ką turime mokyklinių prekių mugėse, kur dar nėra nuolaidų.

– Kokių dar turite patarimų, kaip sutaupyti?

– Iš tiesų pasiruošimas mokyklai ir ypač pirmai klasei yra didelė šventė ir kartais eidami apsipirkti galime šiek tiek pamesti galvą ir labai ištuštinti piniginę pripirkdami visko, ką matome, ko nebūtinai reikia. Turbūt pagrindinė rekomendacija, kaip ir bet kokioje kitoje srityje norint suvaldyti savo finansus, – turėti sąrašą, ko tikrai reikia, ir pagal tą sąrašą apsipirkti. Be abejo, galima sutaupyti ir perkant tam tikrus daiktus iš antrų rankų. Kalbėjome, kad uniformos kaina sudaro didžiausią krepšelio sumos dalį, tai ją tikrai galima įsigyti perpardavimo platformose jau išaugtą, bet vis dar tvarkingą ir gerą. Na ir, žinoma, nuolaidos. Ne pirmus metus matome, kad rugsėjo pradžioje prasideda didelės nuolaidos kanceliarinėms mokyklinėms prekėms. Galbūt iš pradžių galima susipirkti patį būtiniausią krepšelį, kurio užtektų rugsėjo pradžiai, o vėliau su nuolaidomis nusipirkti kažką, ko reikės vėliau.

Tai vis tiek yra gana didelės išlaidos, o jei dar yra keli mokyklinio amžiaus vaikai...

– Tad pagrindinės tėvų klaidos, kurias pastebite, yra tai, kad viskas perkama vadovaujantis emocija ir nepalaukiama nuolaidų?

– Viena dalis gali būti ir tai. Žinote, visi mes norime palepinti savo vaikus, nupirkti, pavyzdžiui, gražesnę kuprinę. Tarp moksleivių irgi yra tam tikros mados, ir galbūt kartais kai kurie daiktai kainuoja brangiau vien dėl savo dizaino. Be abejo, kai kurių pirkinių ir neapgalvojame. Taip pat norime kuo greičiau nusimesti šitą naštą ir apsiperkame vienoje vietoje, bet vienoje parduotuvėje penalą galima įsigyti už 15 eurų, kitoje – už 2, tad tikrai verta įdėti šiek tiek darbo norint sutaupyti.

Š. Mažeikos/BNS nuotr.

– Kiek sumažėjo bazinio krepšelio kaina nuo pernai?

– Praeitų metų krepšelio kaina buvo 375 eurai. Taigi – 15 eurų skirtumas. Tačiau paklaida yra tikrai normali ir žmogiška, nes, kaip ir minėjau, mes visos rinkos tikrai neištyrėme ir kiekvienas pagal įdirbį gali susirinkti tą krepšelį. Tačiau sumažėjusi infliacija, padidėję atlyginimai šiek tiek finansinę naštą sumažins. Nepaisant to, tai vis tiek yra gana didelės išlaidos, o jei dar yra keli mokyklinio amžiaus vaikai... Tad reikėtų vis dėlto apie rugsėjį galbūt finansiškai pagalvoti šiek tiek anksčiau, ne likus paskutinėms kelioms savaitėms.



NAUJAUSI KOMENTARAI

M

M portretas
Konstitucija LR.tik deja teoriškai deklaruoja,kad viskas veltui,o realybėje,viskas labai brangu,kapitalizmas.

Kodel slepe tiesa?

Kodel slepe tiesa? portretas
Juk ivede litiskumo pamokas. Todel islaidos padydes, sekaso zaisliukams

Economas

Economas portretas
Uniforma nesioja kiti rubai tuo metu nesidevi va ir susitaupo
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių