Kiek tėveliams kainuos Rugsėjo 1-oji?

Parduotuvėse atostogų prekes keičia mokyklinės. Iki mokslo metų pradžios beliko mažiau kaip mėnuo, tad tėveliai jau ruošia savo mokinukus. Prekybininkai sako, kad šiemet bazinis pirmoko krepšelis turėtų kainuoti apie 20 eurų. Ekonomistai kalba, kad išleisti vaiką į mokyklą gali atsieiti nuo 300 iki 500 eurų.

Gintarė šiemet į mokykla ves pirmoką ir trečioką. Anot moters, konkretaus biudžeto neplanuoja, tam yra svari priežastis.

„Va ir dabar guašą renkamės jau kurį laiką, nes žiūrim, kuris kokybiškesnis, kurio tinkamesnės spalvos, nes vis tiek į trečią klasę einam. O kainos nelabai..“ – kalbėjo mama Gintarė.

Kita kalbinta mama žada apsipirkti ne Lietuvoje.

„Planuojame turbūt į kaimynystę važiuoti apsipirkti, paruošti vaiką į pirmą klasę. Su nuolaidom galima, aišku, pirkti, bet važiuosim ir rūbų, ir viso kito“, – planavo moteris.

Prekybos centruose jau šurmuliuoja mokyklinių prekių mugės, prekybininkai sako, kad žmonės tam ruošiasi iš anksto.

Tiesa, didžiulio pirkėjų aktyvumo laukiama paskutiniosiomis rugpjūčio savaitėmis.

Jeigu anksčiau būdavo tik antra rugpjūčio pusė, tai tikrai pastebime, kad pirkėjai pradėjo dairytis kanceliarinių prekių net liepos pabaigoje.

„Jeigu anksčiau būdavo tik antra rugpjūčio pusė, tai tikrai pastebime, kad pirkėjai pradėjo dairytis kanceliarinių prekių net liepos pabaigoje“, – sakė „Rimi“ atstovė Eglė Krasauskienė.

„Pirmąją rugpjūčio savaitę, tam tikrų prekių pardavimai yra net iki 50 proc. didesni, negu praėjusiais metais tuo pačiu laikotarpiu. Iš tikrųjų, tai rodo, kad tam tikras prekes žmonės pradeda pirkti jau dabar“, – teigė „Iki“ komunikacijos vadovė Gintarė Kitovė.

Perkamos įvairios kanceliarinės prekės: nuo pieštukų iki kuprinių. Tiesa, viena prekė kiekvienais metais būna pardavimų viršūnėje.

„Sąsiuviniai, jie visada yra pati perkamiausia prekė. Šiemet esame pardavę jau beveik 800 tūkst. vienetų. Palyginti su praėjusiais metais, jų buvo parduota 3 mln. Matome, kad dar yra tik rugpjūčio pradžia“, – kalbėjo „Maximos“ atstovė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė.

Prekybininkai sako, kad šiemet dėl mažesnių prekių kainų, vaiką į mokyklą galimą išleisti už mažesnę sumą.

Kuprinė, sąsiuviniai, aplankalai, bazinės rašymo priemonės, piešimo priemonės... Visas šis bazinis rinkinys, apie 30 prekių, kainuoja 20,92 eurų“, – teigė I. Trakimaitė-Šeškuvienė.

„Mokyklinei uniformai, galbūt batams, rūbų garderobo atnaujinimui, knygoms, pratyboms didžioji dalis respondentų (49 proc.) tikina, kad ketina išleisti iki 100 eurų“, – sakė „Rimi“ atstovė Eglė Krasauskienė.

Ekonomistai sako, kad brangiausia mokyklai paruošti pirmoką.

„Prieš Rugsėjo 1-ją, mokyklinėms prekėms, jeigu vaikas pirmokas, suma galėtų siekti ir 400–500 eurų. Jeigu vaikas einą į mokyklą jau ne pirmus metus, tikriausiai tai gali būti ir mažesnė suma“, – prognozavo „Citadele“ tarnybos vadovas Romas Čereška.

„Nereikia galvoti, kad tu perki vieneriems metams, todėl pirmokams ta suma būna gerokai didesnė, ji siekia 300–400 eurų. Tačiau jau antrokams, trečiokams, ketvirtokams ta suma gali siekti 100 eurų. Gal tu sumokėsi net kelis kartus daugiau šiais metais, bet tau nereikės kitais metais pirkti“, – aiškino „Luminor“ vyriausiasis ekonomistas Žygimantas Mauricas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

Ir nuo pačių tėvų priklauso, kokią sumą jie žada išleisti.

„Kuprinių yra nuo 10 eurų iki 130 eurų. Tai tikrai yra kainos pasirinkimas, įmanomi įvairiausiai variantai. Bet mes skaičiuojame vidurkį, apie 50 eurų reikėtų planuoti“, – kalbėjo „Pigu.lt“ atstovas Nerijus Mikalajūnas.

„Slides reikia tepti vasarą, o pirkti Rugsėjo 1-ąjai, ne rugpjūčio 31 d. Reikia iš anksto pirkti ir tą daryti labai atsakingai, nes iš tiesų sumos yra pakankamai nemažos“, – ragino Ž. Mauricas.

Ekonomistai rekomenduoja, norint išvengti finansinio streso, kiekvieną mėnesį reikia atsidėti dalį sumos nuo savo pajamų.

„Tai labai priklauso, ar tau reikia suruošti pirmoką į mokyklą, ar vaikas jau buvo mokykloje ir nereikia visko supirkti. Sakyčiau, ta suma gali svyruoti nuo 50 iki kelių šimtų eurų“, – sakė R. Čereška.

Pernai į pirmą klasę žengė beveik 30 tūkst. moksleivių. Panašus skaičius turėtų išlikti ir šiemet.



NAUJAUSI KOMENTARAI

yja

yja portretas
kainos beprotiškos tiek sąsiuvinių tiek ir kitų mokyklinių prekių
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių