K. Budrys: karinių poligonų reikės daugiau, gali tekti iškelti gyventojus

Lietuvos kariuomenei ir sąjungininkų pajėgoms trūkstant plotų treniruotis, su savivaldybėmis bus kalbama apie tolesnę poligonų plėtrą, tai gali reikšti ir gyventojų iškėlimą, sako prezidento vyriausiasis patarėjas Kęstutis Budrys.

„Mes turėsime ir tolesnes diskusijas su kitomis savivaldybėmis, nes mums ploto prasme reikės daug didesnio ploto poligonams, dar 15 ar 25 kilometrų, ir tikrai turėsime situacijas su vietos gyventojais, kai turėsime kalbėti ir apie namų valdų iškėlimą“, – antradienį LRT radijo laidoje „Aktualijų studija“ kalbėjo K. Budrys.

„Aš nekalbu apie Tauragę ir Šilalę, (kalbu – BNS) apie būsimas vietas“, – pridūrė jis.

Prezidento patarėjas teigė, kad didinant šauktinių ir rezervistų skaičių, atvykstant vis daugiau sąjungininkų karių, Lietuvoje karinės infrastruktūros poreikis tik augs, o tai reiškia ir papildomus nepatogumus vietos gyventojams.

„Tam tikri dalykai bus nauja realybė, tą irgi reikia visiems Lietuvoje suprasti, ne tik gyvenantiesiems tuose rajonuose, kur yra ar bus poligonai“, – sakė K. Budrys.

Tam tikri dalykai bus nauja realybė, tą irgi reikia visiems Lietuvoje suprasti, ne tik gyvenantiesiems tuose rajonuose, kur yra ar bus poligonai.

„Ir kariuomenės bus daugiau, ir sąjungininkų bus daugiau, jie judės su technika, gali kilti dėl to nepatogumai“, – kalbėjo jis.

Nepaisant dalies Tauragės ir Šilalės rajonų gyventojų pasipriešinimo, Seimas praėjusią savaitę po pateikimo pritarė poligonų steigimui šiuose rajonuose.

Vietos valdžia ir gyventojai išreiškė nuogąstavimus, kad poligonų steigimą numatančiuose teisės aktuose nėra įtvirtinta, kad teritorijos bus skirtos taktiniam manevravimui.

Krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas pažadėjo, kad tai gali būti pridėta toliau svarstant įstatymą, tačiau K. Budrys pabrėžė, jog šaudymo poligonuose bus, tiesa, ne kovinio.

„Tai, kad yra manevravimas, nereiškia, kad nebus šaudoma. Šaudoma bus, tik ne kovinis šaudymas, šaudyklų nebus. Jeigu juda karys, jis turi šauti kažkuriame taške, jis ne tylias diversijos operacijas treniruojasi“, – aiškino prezidento patarėjas.

Planuojama, kad Tauragės ir Šilalės rajonuose steigiami poligonai talpins nuo kuopos iki bataliono dydžio karinius vienetus, tačiau neturės karinės teritorijos statuso, todėl juose nebus šaudyklų, nevažinės sunkioji karinė technika, su kariuomenės leidimu galės lankytis žmonės.

Tauragės rajone poligonas užims 4304 hektarus ploto, Šilalės – 2677 hektarus.

Poligonų steigimo darbus ketinama pradėti rudenį.

Tauragės rajone veikia Lietuvos Didžiojo kunigaikščio Kęstučio motorizuotasis pėstininkų batalionas, Šilalės rajone – brigados generolo Motiejaus Pečiulionio artilerijos batalionas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vanda

Vanda portretas
Vilniaus miestas pati geriausia vieta poligonui....

T.K.

T.K. portretas
Kokia mums iš tų poligonų nauda? Ar jie užtikrins mūsų saugumą karo atveju? Gal pastatys patikimas slėptuves daugumai civilių? O gal tik treniruotes darys ir reikalaus išlaikymo iš mokesčių mokėtojų?

4

4 portretas
Kareiviai patys kvailiausi žmonės, o politikai nesveiko proto žmonės, akmens amžius tęsėsi
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių