„Leo LT“ paskelbtas nuosprendis

Vyriausybė galutinai nusprendė, jog nacionalinis energetikos investuotojas "Leo LT" bus išformuotas, tačiau dar neatskleidžia kaip.

Terminas – liepos 12-oji

Energetikos ministras Arvydas Sekmokas žada, kad pirmąją išrinktosios prezidentės darbo dieną bus pateikti scenarijai, kaip bus elgiamasi su nacionaline energetikos bendrove "Leo LT". Jis nekomentavo konkrečių siūlymų, tačiau tvirtino, kad tokio sandorio "negali būti". A.Sekmokas perspėja geriau nenaudoti žodžio "ardymas", nes tai gali pakenkti valstybei.

"Pirmąją prezidentės darbo dieną ant jos stalo bus pateikti scenarijai, kaip įgyvendini tai, kad tas sandoris nebūtų įteisintas, kad jis toliau nesitęstų", – Lietuvos radijui vakar sakė A.Sekmokas.

Jis pabrėžė, kad nebus siekiama padaryti žalos privačiam akcininkui, bet Vyriausybė turi atkurti valstybės teisėtus interesus.

"Mes galime kalbėti apie sandorio peržiūrėjimą arba anuliavimą, bet negalime kalbėti apie patį "Leo LT", jis yra tik rezultatas. Iš tikro tas sandoris neatitiko valstybės interesų. Mes nesiekiame, kad būtų padaryta nuostolių privačiam akcininkui, mes siekiame atstatyti valstybės teises ir kokia jai buvo padaryta žala tuo susitarimu. Tas tikslas turi būti pasiektas teisėtai, kad veiksmai, kuriais būtų stabdoma, nebūtų apskųsti, nebūtų įvertinti kaip neteisėti ir kad nebūtų tuo pagrindu reikalaujama atlyginti žalos", – kalbėjo energetikos ministras.

Įtikinės partnerius

Anot ministro, naujos atominės elektrinės statyba ir kiti strateginiai projektai, kuriuos įgyvendinti ir buvo sukurta "Leo LT", turi būti ir bus vykdomi – A.Sekmoko žodžiais, jie neturėtų vėluoti nė dienos, peržiūrint "Leo LT" veiklos tęstinumą.

"Mes kalbame apie sandorį, kuris buvo neteisingas valstybei, ir aš manau, būtent užsienio partneriai turėtų matyti aiškiai, kad mūsų veikla teisėta ir skaidri. Tai turėtų tik didinti pasitikėjimą, nes šiandien "Leo" ir visos spekuliacijos, kaip tas bus ar nebus daroma, žinoma, tik kenkia. Mes turime labai aiškiai parodyti savo partneriams, kad tolesni veiksmai yra teisėti, skaidrūs ir atitinka valstybės interesus", – tikino A.Sekmokas, paklaustas apie "suspenduotą" Latvijos, Estijos ir Lenkijos partnerių poziciją dėl strateginių Lietuvos energetikos projektų.

Jo teigimu, speciali darbo grupė tęs darbą, ieškodama, kaip "Leo LT" tęstinumo klausimą išspręsti naudingiausiu būdu valstybei ir mažiausiomis sąnaudomis.

"O žodžio "ardymas" šitoj retorikoj stengčiausi vengti, kad tai nebūtų panaudota kaip teisinis argumentas, jog valstybinis akcininkas pažeidžia privataus akcininko interesus", – kalbėjo A.Sekmokas.

Premjeras pasiryžo skirtis

Premjeras Andrius Kubilius vakar pareiškė, kad "Leo LT" bus ardoma.

"Tie žodžiai mano jau labai aiškiai pasakyti", – pareiškė Vyriausybės vadovas, atsakydamas į tiesų klausimą, ar esama politinės valios mažiausiomis sąnaudomis ardyti "Leo LT".

Anot premjero, pirmadienį Vyriausybė pasitarime svarstys darbo grupės išvadas dėl nacionalinio investuotojo bendrovės "Leo LT" likimo.

"Paveldėjome energetikos ūkį, apvesdintą su privačiu investuotoju, iš tų vedybų nematome didelės naudos, per visus metus "Leo LT" neparodė jokios pridėtinės vertės visų reikalų svarstymuose. Per savo susikompromitavimą ji trukdo įgyvendinti kai kuriuos projektus Lietuvoje. O iš vedybų išeitis dažniausiai yra viena – skyrybos", – kalbėjo A.Kubilius.

Premjeras tvirtino dar negalįs pasakyti, kokios gali būti skyrybos su "Leo LT". "Negaliu pasakyti, kaip bus toliau – ar skyrybos bus be teismų. Vyriausybė tam ruošiasi", – sakė A.Kubilius.

Išrinktoji prezidentė D.Grybauskaitė praėjusį pirmadienį pareiškė, kad sprendžiant "Leo LT" likimą, sprendimus reikia priimti greičiau. Ji pasisako už tai, kad "Leo LT" būtų išformuota.


V.Adamkus pyksta

Prezidentas Valdas Adamkus tvirtina, kad pareiškimai apie nacionalinės energetikos bendrovės "Leo LT" išformavimą yra politiniai žaidimai ir populizmas.

"Jei tai buvo paskelbta, tai yra tolesnis politikavimas. Dabar žaidžiami žaidimai. Visi rinkimai pasibaigę, bet man atrodo, populistiniai skelbimai yra daromi", – vakar žurnalistams sakė V.Adamkus. Jo nuomone, šalies valdžia turi pateikti aiškų sprendimą, ar Lietuva nori turėti savo atominę elektrinę ar ne, ir užtikrinti užsienio partnerius, kad Vilnius tokį sprendimą turi. "Dabar geriausia būtų, kad išrinkta būsimoji prezidentė, Vyriausybė ir aš pats tą politinį sprendimą pateiktume viešumai ir Seimui. Užtenka žaisti politinius, partinius žaidimus", – konstatavo kadenciją baigiantis šalies vadovas.

Paklaustas, ar pritaria, kad "Leo LT" būtų išformuota, jis sakė: "Jokių formavimų, jokių kalbų." Tačiau tuo pat metu V.Adamkus pabrėžė, kad nusprendus, jog išformavimas reikalingas, turi būti pateiktos priežastys, kodėl išformuojama, nes kiekvieną dieną tolstama nuo Lietuvos savarankiškumo energetikos srityje.


Šiame straipsnyje: Leo LTsekmokasadamkus

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių