Lietuva ir Vokietija pasirašys sutartį dėl brigados karių, civilių bei jų šeimų teisių

Lietuvos ir Vokietijos gynybos ministrai penktadienį Berlyne pasirašys tarpvalstybinį susitarimą dėl vokiečių karių, civilių ir jų šeimų teisių šalyje.

„Politiškai – tai dar vienas įtvirtinimas dėl Vokietijos brigados atvykimo ir viso šito projekto, kuris kelia gynybą ir atgrasymą į dar aukštesnį lygį“, – BNS dokumento pasirašymo išvakarėse sakė Lietuvos gynybos ministras Laurynas Kasčiūnas.

„Pati sutartis yra dėl teisinio brigados statuso ir tam tikro patogumo paketo. Sakyčiau, kad tai yra du pagrindiniai ramsčiai“, – pridūrė jis.

Dvišaliu susitarimu Berlynui bus leidžiama Lietuvoje steigti vokiškas švietimo įstaigas, taip pat karines valgyklas ir parduotuves, kurioms bus taikomos mokestinės išimtys.

„Specializuotose Vokietijos parduotuvėse ar valgyklose, įsteigtose, pavyzdžiui, Rūdninkų poligone, jie galės turėti mokestinę išimtį“, – sakė ministras.

Lietuva taip pat įsipareigos sudaryti sąlygas atvykstantiems kariams ir civiliams gauti būtinas sveikatos priežiūros paslaugas, tačiau esant reikalui Vokietijos karinės pajėgos galės „steigti sveikatos priežiūros, odontologijos ir veterinarijos įstaigas“.

Dokumente apibrėžiama brigados karių bei kito personalo atvykimo ir išvykimo tvarka, galimybė patekti į Lietuvos karinės infrastruktūros objektus, steigti karinį paštą, radijo stotį, vairavimo mokyklas.

Be kita ko, dvišalis susitarimas apima įdarbinimo, mokesčių ir jų išimčių, aplinkos apsaugos, muitinės procedūrų, teisėsaugos klausimus, įskaitant galimą sulaikymą ir kalinimą.

Pavyzdžiui, mokesčiai už ekonominę veiklą Lietuvoje ir būtų mokami Lietuvoje, jei tai nėra Vokietijos karinės pajėgos ar jos valstybinės institucijos, įmonės. Tuo metu mokesčiai, susiję su gyvenamąja vieta ir turtu Vokietijoje, būtų mokami Vokietijoje. Pavyzdžiui – mokestis už paveldimą turtą.

Vokietijos karinių pajėgų ir Vokietijos valstybinių įmonių įsigyjamiems materialiniams ištekliams, atsargoms, paslaugoms, įrangai ir kitam turtui, skirtiems Vokietijos karinių pajėgų poreikiams, taikomas atleidimas nuo pridėtinės vertės, akcizų ar panašių mokesčių.

Pagal susitarimą vokiečių brigados karių vaikai Lietuvoje galėtų mokytis pagal Vokietijos mokymo ir ugdymo programas vokiečių kalba. Infrastruktūrą mokykloms suteiks Vilniaus ir Kauno miestų savivaldybės. Jos bus atsakingos ir už galimų naujų ugdymo įstaigų vokiečiams statybas.

Dokumentą po pasirašymo dar turės ratifikuoti abiejų šalių parlamentai.

„Tokio lygio, kur reikės ratifikuoti parlamentuose, tai – vienintelė ir esminė sutartis. Bus dar tokie, sakykim, sektoriniai reglamentai, kurie iš šitos sutarties plauks. Tai skėtinė, esminė, strateginė sutartis“, – kalbėjo L. Kasčiūnas.

Lietuva ir Vokietija brigadą yra sutarusios dislokuoti iki 2027 metų pabaigos, nors pareigūnai nuogąstauja, kad ši data gali nusikelti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tai

tai portretas
Kas nemaitina savo kariuomenės - maitina svetimą, man tik įdomu, kiek tas "maitinimas" kainuoja ir kainuos Lietuvos mokesčių mokėtojams, kiek dar bus nurėžta nuo socialinių paslaugų, švietimo, medicinos kad sudaryti VIP sąlygas principu viskas įskaičiuota atėjūnams?

pastebėjimas

pastebėjimas portretas
> . Ar mums reikalinga Konstituciją, jei ją galima akiplėšiškai pažeidinėti ir pakabinti vokiečių išvietėje ant vinies? Tiesa, o kiek kainuos svetimos kariuomenės išlaikymas LT mokesčių mokėtojams, juk tai ne tik atlyginimai, infrastruktūra, bet ir pilnas jų šeimų išlaikymas, net pramogos įskaičiuotos. Kur skaičiai?

.

. portretas
tiesiog paprasta: ar mums reikalingas saugumas ar vokieciams? reiskia nuolaidoms buti... galu gale ,net jei vokieciai isduos- infrastruktura liks. kai ir jeigu tarnaut tevynei taps prestizas- galima perziuret susitarimus. bet jei visi "tik duok" t.s. liberalai - pas mus niekada nebus tokios gynybos kaip SUOKIJOJ. O KADANGI NORIME BUTI SAUGUMO VARTOTOJAI- PASLAUGOS MOKAMOS...
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių