Lietuvoje dislokuojama Nyderlandų oro gynybos sistema „Patriot“ atvyko į Klaipėdą

  • Teksto dydis:

Lietuvoje beveik dviem savaitėms dislokuojama Nyderlandų oro gynybos sistema „Patriot“.

Ši ilgojo nuotolio oro gynybos sistema bus dislokuota nuo liepos 7 iki liepos 19 dienos, šalyje pirmą kartą vykstant pratyboms „Baltic Connection 24“ (BALTCON24).

Kariai su technika šeštadienį ryte išsilaipino Klaipėdoje, ir išvyko į Šiaulių Aviacijos bazę, iš kur bus vykdomos užduotys.

Pasak Lietuvos kariuomenės karinių oro pajėgų oro gynybos bataliono vado plk. ltn. Ovidijaus Pilitausko, Nyderlandų kariai į Lietuvą atvyko treniruotis įgyvendinti oro gynybos rotacinį modelį, jie bus integruoti į bendrą nacionalinę ir NATO oro gynybos sistemą.

„Jie galės su savo sistema išbandyti Lietuvos klimatą, Lietuvos vietovę, pratintis prie to, kad prireikus galėtų atvykti realiomis sąlygomis – kad jiems nebūtų naujiena“, – Klaipėdoje žurnalistams sakė O. Pilitauskas.

„Mūsų tikslas – kartu treniruotis NATO oro gynybos procedūras, kad susivienodintume žinias, grotume iš tų pačių natų“, – pridūrė jis.

Mūsų tikslas – kartu treniruotis NATO oro gynybos procedūras, kad susivienodintume žinias, grotume iš tų pačių natų.

Tuo metu krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas šeštadienį išplatintame kariuomenės pranešime sakė, kad pratybos yra tvirtas pagrindas NATO oro gynybos rotacinį modelį kuo skubiau pradėti įgyvendinti pilna apimtimi.

„Patriot“ dislokavimas Lietuvoje yra puikus pavyzdys sąjungininkams ir labai tvirtas žingsnis pirmyn judant link NATO oro gynybos rotacinio modelio įgyvendinimo šioje Europos dalyje“, – pranešime teigė L. Kasčiūnas.

Pratybose dalyvaus Lietuvos karinių oro pajėgų (KOP) Oro gynybos batalionas su vidutinio nuotolio oro gynybos sistemomis NASAMS, Nyderlandų karališkųjų karinių oro pajėgų oro gynybos sistema „Patriot“, NATO oro policijos misiją Baltijos šalyse vykdantys Ispanijos ir Portugalijos naikintuvai, Lietuvos kariuomenės Oro operacijų centras ir KOP orlaiviai.

Mokymų metu bus treniruojamas pajėgumų perdislokavimas ir integracija, vieningas valdymas ir vadovavimas, oro gynybos operacijų vykdymas.

Esminiai siekiniai – priešiškų orlaivių identifikavimas, todėl bus imituojama orlaivių, sraigtasparnių, naikintuvų ir dronų veikla, į kurią reaguos pratybų dalyviai.

Pasak O. Pilitausko, Ispanijos ir Portugalijos naikintuvai imituos oro taikinius, skraidys aplink Šiaulius. Miesto gyventojai, anot jo, antrąją pratybų savaitę matys mieste ir aplink padidėjusį skaičių orlaivių.

Pratybų metu garsinė, dūminė imitacija ir sprogstamieji užtaisai nebus naudojami, numatomas intensyvesnis karinio transporto ir įvairių rūšių orlaivių judėjimas šviesiu ir tamsiu paros metu.

Paskutinį kartą „Patriot“ Lietuvoje buvo dislokuotos pernai liepą, kai Vilniuje vyko NATO viršūnių susitikimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jo sistemos stovės

jo sistemos stovės portretas
Bet nešaudys. Raketos labai brangios. Ir net 10% gynybos išlaidų pakėlimas iš runkelių kišeniu neišneš ka nusipirkt bent viena :D)

.

. portretas
iko barames? aisku kad tai ne iseitsi, o paspirtis, kol isigysim savas..

>>>> Raketa

>>>> Raketa portretas
runkeli tu, runkeli, lietuva turi 2+2 nasams baterijas bei dar perka iris-t ir nasams.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių