Pokyčiai daugiabučių renovacijoje: ar tai paspartins procesą?

Aplinkos ministerija skelbia, kad keičiasi paraiškų teikimo terminas bei privalomieji reikalavimai, kurie leis paspartinti daugiabučių renovacijos tempus. Ministras pripažįsta, kad pagal valstybės skiriamas lėšas, tempai – geri.

„Renovacija vangi ne dėl to, kad gyventojai nenori, o dėl to, kad valstybės ištekliai šiuo metu yra krašto apsaugai, medicinai, energetinei krizei“, – nurodė aplinkos apsaugos ministras Simonas Gentvilas.

Kitaip tariant, renovacijos nori daugiau gyventojų, nei valstybė šiuo metu gali paremti. Renovuojamą privatų turtą valstybė remia trečdaliu.

Vyriausybė pritarė, kad rūsiuose gali būti priedangos, todėl jų pritaikymui irgi nuo šiol numatė paramą.

„Jums valstybė duoda galimybę pasiskolinti tuos pinigus 20-čiai metų su 3 proc. palūkanų norma“, – teigė S. Gentvilas.

Panevėžyje bus renovuotas visas trylikos aukštų namas, bet slėptuvės rūsyje nebus.

Daugiabučio bendrijos pirmininkė Gina Vaitkevičienė, paklausta, ar darys slėptuvę, atsakė: „Mūsų name negalima slėptuvės daryti, kai užgrius, tai ten niekas neras.“

Renovacija 77 butų name vyksta sklandžiai. Po pusantrų metų bus baigta.

„Daugiau kaip pusantro milijono čia mums kainuos“, – aiškino G. Vaitkevičienė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Į klausimą, kiek kiekvienam butui vidutiniškai kainuos, G. Vaitkevičienė teigė: „Kol kas, kol nesuskaičiuota, negaliu pasakyti. Apytikriai bus 15 tūkst.“

Ant namo bus saulės elektrinė, pakeisti liftai, atsiras įvažiavimai neįgaliems. Valdybos nariams reikėjo nervų ir pastangų, kad įtikintų didelio namo gyventojus.

„Reikia žmonių, kurie ne rėkia, o galvoja. Kurie rėkia, tie negalvoja“, – nurodė daugiabučio bendrijos valdybos narys Jonas Jasonas.

Belaukiant išeina taip, kad nebe viską galima įgyvendinti, ką sugalvojai.

Renovuoto namo gyventojai kitą žiemą vien šildymui mokės perpus mažiau, gyvens gražiau, saugiau, be vamzdynų, elektros ar kitokių avarijų.

„Pavyzdžiui, vamzdynus išėmė. Dieve, kaip užuolaidos buvo“, – kalbėjo daugiabučio bendrijos pirmininkė.

Panevėžyje kol kas renovuota trečdalis daugiabučių. Anot renovacijos praktikų, laukimas nieko gero neduos.

„Tas laukimas, viskas vyksta. Kainos irgi keičiasi, belaukiant išeina taip, kad nebe viską galima įgyvendinti, ką sugalvojai“, – šnekėjo J. Jasonas.

Pagal naują renovacijos tvarką nebelieka kai kurių privalomųjų reikalavimų. Pavyzdžiui, namų stogams naudoti skydus, keisti rūsio langus ir kita. Taip pat mėnesiui pratęstas paraiškų priėmimo terminas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

stop"renovacijos" aferai . Kur slėptuvės gyventojams?

stop"renovacijos" aferai . Kur slėptuvės gyventojams?  portretas
tie "renovuoti" (faktiškai apklijuoti super brangiu ,gerai degančiu putplasčiu) turi dar ir kitą Lietuvos daugiabučių savininkams tikrai blogą pusę : putplastis , žinoma , sumažins šilumos sanaudas ir ....atidarys papildomas galimybes VISIEMS toliau kelti šildymo kainą (juk kai tik "renovuotais" taps kritinė masė ,kitiems plunksnos brūkštelėjimu bus sukeltos šildymo kainos ,kad nepažeist šildytojų "teisingų lūkesčių" ). O kur dar pasipelnymas iš lubų nustatytos renovavimo kainos? Ir viskas ,kaip visad, verčiama ant butų savininkų galvų. O juk plastikiniais langais, atnaujintomis moderniomis laukujėmis durimis tas daugiabutis tiesio konstruktiškai JAU yra labai taupiai naudojantis šilumą (iš vienos pusės ) ir pažeidinėt būtų vėdinimą putplasčių yra tiesiog nusikaltimas gyventojų sveikatai . Bet juk "šildytojų" piniginės svarbiau :(.

Marius

Marius  portretas
Slykstus gentviliukstis gal pasprings beesdamas.

Anonimas

Anonimas portretas
GENDVILUseimyna sugalvoja plana huligana iskirsti miskus nuardyti namus tada jiems gyvenimas bus ramus reikia prigalvoti tokius bajerius skaitosi ministras idomu kieno jis ministras tik ne gyventoju lietuvos
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių