Rusija neįsileidžia V.Ušacko

Pasipiktinusi Vilniaus pareiškimais apie nepriimtiną Rusijos politiką Maskva nebenori, kad Kremliuje su vizitu apsilankytų Lietuvos užsienio reikalų ministras Vygaudas Ušackas.

Atšaukė vizitą

Planuota, kad šį pavasarį V.Ušackas su vizitu apsilankys Maskvoje ir susitiks su aukštais Rusijos pareigūnais, tarp jų – ir su savo kolega, Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu.

Tačiau, diplomatinių šaltinių teigimu, rusai pastaruoju metu leido suprasti Vilniui, kad kol kas nelaukia V.Ušacko. Maskva nepatenkinta kai kuriais Lietuvos atstovų pareiškimais apie Rusiją.

Be kita ko, piktinamasi tuo, kad Lietuva ES ir NATO aukšto rango susitikimuose nuolat kartoja, jog Rusija neįvykdė pernai duotų įsipareigojimų gerinti santykius su Gruzija, todėl esą su Maskva Vakarams derėtų laikytis kiek atsargiau, šalčiau.

Išreikštas nepasitenkinimas ir prieš kelias savaites išsakytu V.Ušacko kvietimu Rusijai susilaikyti "šiuo politiškai jautriu metu nuo karinių mokymų vykdymo šalia Gruzijos teritorinių vandenų, nes tokie veiksmai didina įtampą ir neprisideda prie stabilumo ir pasitikėjimo regione".

Nepatenkinta tokiais Lietuvos "nenuolankumą" demonstruojančiais pareiškimais Rusija neribotam laikui atidėjo V.Ušacko apsilankymą Maskvoje.

Tai, kad Rusija dėjo nemažai vilčių į naująjį Lietuvos užsienio reikalų ministrą, bet juo nusivylė, be kita ko, įrodo su Kremliumi ir rusų specialiosiomis tarnybomis siejamos naujienų agentūros "Regnum" pranešimai iš Lietuvos. Pernai lapkritį ir gruodį, kai buvo formuojama nauja Lietuvos Vyriausybė, "Regnum" gaudė kiekvieną V.Ušacko pasakytą žodį apie įmanomus pozityvesnius santykius su Rusija, atvirai džiūgavo dėl naujojo ministro pareiškimų apie didesnį šių santykių pragmatiškumą.

Tačiau vėliau "Regnum" pranešimuose vis labiau ėmė ryškėti nusivylimas Lietuvos užsienio reikalų ministru ir vykdoma diplomatine politika, pastebint, kad Vilnius toliau gana griežtai kalba su Maskva.

Lietuvos Užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Rolandas Kačinskas nepatvirtino žinių, kad rusai atšaukė V.Ušacko vizitą į Maskvą. Jis tai pavadino "netikslia informacija", nors ir nepaneigė, kad pavasarį toks vizitas buvo planuojamas ir galėjo įvykti.

Artimiausiomis dienomis V.Ušackas turėtų lankytis Madride, kur vyks Europos Tarybos šalių užsienio reikalų ministrų susitikimas. Per jį numatomas Lietuvos ministro pokalbis ir su Rusijos diplomatijos vadovu S.Lavrovu. "Gali būti, kad per šį pokalbį bus susitarta dėl konkrečios vizito į Maskvą datos", – neatmetė R.Kačinskas.


Politologas Tomas Janeliūnas

Vizitų reguliavimas neabejotinai yra vienas indikatorių, akivaizdžiai parodančių, kokie yra santykiai tarp dviejų valstybių. Kol kas neturiu jokios oficialios informacijos, kad Rusija galėjo atšaukti jau kokiu nors lygiu suderintą Lietuvos užsienio reikalų ministro vizitą. Todėl sunku būtų kalbėti, ar jo menamas atšaukimas yra tam tikras Maskvos nepasitenkinimo įrodymas.

Galima būtų įtarti, kad Lietuvos pozicija užsienio politikos klausimais nepasikeitė tiek, kad pasikeistų Rusijos požiūris į mus.


Šiame straipsnyje: ušackasURMRusija

NAUJAUSI KOMENTARAI

smile

smile portretas
prisikalbėjo draugas Vygaudas :)

viskas puikiai

viskas puikiai portretas
kaip visad litofobai rusai i kelnias sika, jau labiau nuskriaustos tautos ir su ziburiu nesurasi.
VISI KOMENTARAI 2

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių