Seimas svarstys pataisas, kurios leistų perkelti sovietų karių kapus

Seimas svarstys grupės parlamentarų inicijuotas pataisas, kurios leistų perkelti sovietų karių kapus.

Vienas pataisų iniciatorių, Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ atstovas Domas Griškevičius sako, kad reikia leisti iš miestų centrų perkelti ir perlaidoti karius, nes „ramybės vieta turi būti ne mies­to cen­tre, ta­čiau ka­pi­nė­se“.

Pataisos yra parengtos reaguojant į Šiaulių miesto savivaldybės prašymą.

Šiauliečiai savivaldybės surengtos apklausos metu pasisakė už tai, jog Šv. Apaštalų Petro ir Povilo katedros prieigose palaidoti Antrojo pasaulinio karo karių palaikai būtų perkelti į tikras kapines, bet savivaldybė teigia, kad norint imtis darbų reikia pakeisti įstatymus.

Seimo nariai siūlo į Draudimo propaguoti totalitarinius, autoritarinius režimus ir jų ideologijas įstatyme numatytą viešųjų objektų sąrašą įtraukti kapines.

Kitu projektu nuostatą, draudžiančią panaikinti į Kultūros vertybių registrą įrašytus kapus ir kapines, siūloma papildyti išlyga, kad apsauga negaliotų, kai kapai ir kapinės pripažįstami propaguojantys totalitarinius, autoritarinius režimus ir jų ideologijas.

Parlamentas šią savaitę po pateikimo bendru sutarimu pritarė tokiems pakeitimams, toliau juos planuojama svarstyti birželį.

„Bu­vo ini­cia­ty­va, ki­lu­si Šiau­lių mies­to ta­ry­bo­je, kad reikia at­lik­ti tą per­lai­do­ji­mą, ta­čiau vy­ko di­de­lės dis­ku­si­jos ir sa­vi­val­dy­bė nu­spren­dė or­ga­ni­zuo­ti gy­ven­to­jų ap­klau­są. Įvy­ko tris mė­ne­sius tru­ku­si gy­ven­to­jų ap­klau­sa. Jo­je da­ly­va­vę žmo­nės, net 81 proc., pa­si­sa­kė, kad vis dėl­to ra­my­bės vie­ta, pa­lai­do­ji­mo vie­ta tu­ri bū­ti ne mies­to cen­tre, ne ap­tver­to­je te­ri­to­ri­jo­je, ta­čiau bū­tent ka­pi­nė­se“, – pristatydamas projektus sakė D. Griškevičius.

Socialdemokratas Algirdas Sysas jo klausė, ar nebūtų geriau priimti atskiro įstatymo Šiaulių atvejui, „kad ne­bū­tų ga­li­my­bės fan­ta­zuo­ti, kad ma­žiau žmo­nės gal­vo­tų, kad į visas ka­pi­nes čia įva­žiuo­si­me su bul­do­ze­riais, ka­si­me ir kil­no­si­me, ir ne­aiš­ku, kur dė­si­me“.

D. Griškevičius atsakė, kad pagarba perlaidojant palaikus būtina, ir būtent dėl to kapai turi būti perkelti į ramybės vietą, o ne likti miesto centre.

„Šiau­lių at­ve­ju, jei­gu esa­te bu­vę Šiau­liuo­se ir ži­no­te tą vie­tą, tai ji yra gry­nai prie ka­ted­ros ir sa­vi­val­dy­bės, nė­ra nei tvo­re­lių, da­bar po re­konst­ruk­ci­jos net­gi ta­kas ei­na, vaikš­to žmo­nės, ve­džio­ja šu­nis“, – kalbėjo Seimo narys.

„Aki­vaiz­du, kad tai su pa­gar­ba, sa­ky­ki­me, mi­ru­siems ne­la­bai ką ben­dro tu­ri“, – pridūrė jis.

Projektų iniciatoriai sako, kad priėmus pataisas sovietinių karių palaidojimo vietas ir kapines būtų galima vertinti kaip totalitarinio režimo ideologiją propaguojantį objektą. Pripažinus tokiu, būtų galima jas panaikinti, nepaisant to, kad kapinės įtrauktos į Kultūros vertybių registrą.

Ar palaidojimo vietos yra totalitarinio, autoritarinio režimo propagavimo simboliai, spręstų tarpinstitucinė komisija prie Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centro.

„Kai kurios Lietuvoje esančios Antrojo pasaulinio karo Sovietų Sąjungos karių kapinės įrengtos siekiant vienintelio tikslo – šlovinti okupacinio režimo kariuomenę. Karių palaikai perkelti į miestų, miestelių reprezentatyviausias vietas, žmonių santalkos ir traukos centrus tam, kad žmonių sąmonėse įsigalėtų dėkingumo ir moralinės skolos okupantams jausmas“, – pataisų aiškinamajame rašte sako iniciatoriai.

Iniciatoriai taip pat pažymi, kad pagal Ženevos konvenciją svetimoje šalyje kare žuvusių karių palaikai ir laidojimo vietos turi būti gerbiami, jie gali būti ekshumuojami tik esant ypatingai visuomeninei būtinybei.

Anot parlamentarų, draudimas propaguoti totalitarinį, autoritarinį režimą ir jų ideologijas gali atitikti ypatingos visuomeninės būtinybės kriterijų, tačiau įstatymai neapibrėžia tokios situacijos.

Šiaulių centre katedros prieigose esanti karių palaidojimo vieta įtraukta į Kultūros vertybių registrą. Jame nurodyta, kad ten palaidoti 52 Sovietų Sąjungos kariai, žuvę Antrajame pasauliniame kare.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Faktas

Faktas portretas
Mūsų valdža turi rūpintis tik tais kaių kapais, kuriais nesirūpina (nebrangina) jų artimieji ir jų valstybė. Šiaip tai artimieji turi pasiimti karių palaikus ir palaidoti kapinėse prie savo artimūjų. Kai karių-okupantų artimųjų nebelikę, palaikais turėtų pasirūpinti okupantų tėvynė - dėl jų užmačių ir interesų kariai paaukojo savo gyvybes. Taip - teisinga, žmoniška ir krikščioniška.

Faktas

Faktas portretas
Žinoma, sovietų karių kapai pagarbiai, kaip ir kitų mirusiųjų, turi būti perkelti į kapines, o ne kaip dabar, visų mindžiojami miestelių aikštėse. Aikštėse vieta paminklams, o ne kapams. ........ Iš kur tas barbarų paprotys laidoti mirusius aikštėse?

Pelėda

Pelėda portretas
Štai "signatarė" ožkelytė džiūgauja, kad po 100 metų Lietuvos neliks. Ir niekas negali nuspėti, kas administruos šią teritoriją. Vadinasi ir mes negalime būti tikri, kad mūsų ir mūsų artimųjų palaikai, nugulę į Lietuvos žemelę, neužklius naujiems administratoriams. Bumerango dėsnis egzistuoja.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių