Skraidančiu automobiliu - iš Londono į Timbuktu

Šiaurės Afrikos pirklių karavanai dažnai per Saharos dykumą keliauja į Malio miestą Timbuktu. Britų keliautojas panašų žygį planuoja atlikti iš Londono - tik ne kupranugariu, bet skristi galinčiu bagiu. 

Neilas Laughtonas neįtikėtiną žygį planuoja pradėti jau šiandien. Buvęs Didžiosios Britanijos karinių pajėgų pareigūnas keliaus bagiu, prie kurio galo pritvirtintas didžiulis propeleris, su parašiuto pagalba galintis pakelti transporto priemonę į orą.

N.Laughtonui teks perskristi 14 kilometrų pločio Gibraltaro sąsiaurį.  Prieš tai jam teks skristi virš Pirėnų kalnų ties Andora, vėliau oru įveikti Atlaso kalnus Maroke, Saharos dykumos kopas ir visas kitas kliūtis, kur baigsis kelias. 

„Skycar" (angl. Dangaus automobilis) pavadintas bagis varomas biodegalais. Automobilį sukonstravo jaunas išradėjas britas Gilo Cardozo. 

Beprotiškos 42 dienų ekspedicija drieksis 6400 kilometrų per Prancūziją, Ispaniją, Maroką, Mauritaniją ir Malį. N.Laughtonas tikėjosi perskristi ir 35 kilometrų pločio Lamanšo sąsiaurį, tačiau šį skrydį uždraudė civilinės aviacijos tarnyba.

N.Laughtonas yra įkopęs į aukščiausius kalnus septyniuose kontinentuose ir slidinėjęs Šiaurės poliuje. „Aš mėgstu įvairius nuotykius, o pastarasis tikrai ekscentriškas. Be to, Timbuktu yra tikrai legendinė vieta",- „BBC News" tinklalapiui prisipažino nuotykių ieškotojas.

Parašiutu ir propeleriu apginkluotas automobilis ekspedicijoje turės atlaikyti temperatūros svyravimus nuo 30 laipsnių šalčio iki 50 laipsnių kaitros. Nuotykių ieškotojas automobiliui sukurti išleido daugiau nei 0,5 mln. litų, kuriuos padėjo surinkti įvairūs rėmėjai.

Išradėjas G.Cardozo ir keliautojas N.Laughtonas ateityje ketina prekiauti „Skycar" automobiliais. Planuojama kaina - 50 tūkst. svarų sterlingų (apie 180 tūkst. litų).

2007 metais tradicinis ralis „Paryžius-Dakaras" buvo atšauktas dėl Islamo radikalų išpuolių prieš keliautojus Mauritanijoje. Nestabili politinė situacija ir galimi teroristų išpuoliai gali tapti rimta problema ir „Skycar" pilotams. Gebėjimas skraidyti tikrai gali praversti, tačiau automobiliui pakelti į orą reikia maždaug 3 minučių. Bagis skristi pradeda pasiekęs 70 km/h greitį, įsibėgėti reikia maždaug 200 metrų ilgio pakilimo tako. Bagis turi atsarginį parašiutą, kuriuo galima saugiai nusileisti, jei ore kyla techninių problemų.


Šiame straipsnyje: SkycarekspedicijaTimbuktu

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių