Pernai kas antras nusikaltimas buvo vagystė

Antradienį sostinėje buvo pristatyti kriminalinės policijos veiklos rezultatai praėjusiais metais. Generalinio komisaro pavaduotojas Renatas Požėla išreiškė nerimą, kad pernai metais nusikalstamos veikos Lietuvoje padaugėjo 2,4 proc. Buvo užfiksuoti 79 582 nusikaltimai.

R.Požėla spėliojo, kad šiam skaičiaus ūgtelėjimui įtakos turėjo gruodžio mėnesio pabaigoje įsigaliojęs įstatymas dėl smurto.

Pasak generalinio komisaro paduotojo, 2011 metais Lietuvoje dominavo vagystės, kurios sudaro kas antrą nusikaltimą. Kriminalinei policijai pavyko išaiškinti vieną ketvirtadalį šių nusikalstamos veikos. Todėl raginame gyventojus pagalvoti apie turto draudimą. Net ir išaiškinus nusikaltėlio asmenybę ne visada pavyksta surasti pavogtą turtą”, - teigė R.Požėla.

Nors bendras nusikaltimų skaičius pernai metais buvo didesnis nei 2010, 8 proc. Sumažėjo plėšimų, 2,3 – nužudymų (212 per metus).

R.Požėla priminė, kad ir toliau šalyje klesti butiniai sukčiavimai – melavimai apie nelaimes telefonu bei prašymas atsiskaityti už žalą. Generalinio komisaro pavaduotojas prasitarė, kad šiais metais kriminalinės policijos laukia permainos.

Sklindanti informacija, kad policija bus silpninama – neteisinga. Sieksime, kad veikla būtų skaidresnė, aiškesnė ir efektyvesnė”, – kalbėjo policijos atstovas.

R.Požėla prasitarė ir apie planus centralizuoti kriminalinės policijos veiklą. Šiuo metu tyrimų organizavimu užsiima  Lietuvos kriminalinės policijos biuras ir Policijos departamento Kriminalinės policijos valdyba. Planuojame, kad būtų sukurtas vienas vienetas, bet tai mūsų iniciatyvos. Priklausys ir nuo išorės galimybių, pavyzdžiui, teisinio pagrindo”, – teigė kriminalinės policijos atstovas.

Policijos departamento Kriminalinės policijos valdybos viršininkas Laimonas Vasiliauskas prabilo apie ikiteisminių tyrimų išlaidų mažinimą. Dirbsime prie ikiteisminio tyrimo ekonomiškumo principo. Sieksime, kad dalis baudžiamųjų nusižengimų būtų perkelti į administracinius, kurie yra septynis kartus pigesni”, – kalbėjo policijos darbuotojas.

Pasak jo, pradedant baudžiamąsias bylas turėtų būti atsižvelgta į nusikaltimo sunkumą ir padarytą žalą. Smulkesnės vagytės galėtų būti įtrauktos į administracinį kodeksą. Dabar ikiteisminis tyrimas pagal baudžiamąjį kodeksą kainuoja apie 1700 litų.

Taip pat kriminalinė policija šiais metais sieks tobulinti savo veiklą pagal Europos Sąjungos ekspertų nurodymųs – gerinti nusikaltimo metu paimto turto radimą ir konfiskavimą. Kriminalinės policijos valdyba bandys gauti lėšų iš  ES fondų geresniai priežiūrai nusikaltimų elektroninėje erdvėje ir melo detektorių pritaikymo tyrimo eigoje.

Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininkas Algirdas Matonis taip pat pasidalijo institucijos veiklos rezultatais ir šių metų planais. Policijos atstovas teigė, kad per 2011 metus Lietuvos kriminalinės policijos biuras kartu su 25 šalimis įvykdė 33 tarptautines operacijas. Per metus buvo atlikta 17 operacijų su tarpregioninėmis institucijomis. Kaip svarbiausius įvykius A.Matonis pabrėžė “daktarų” bylos perdavimą į teismą vasario mėnesį, “dambrauskinių” Marijano Taraškevičiaus ir bendrų suėmimą  (suimta 20 asmenų).

A. Matonis taip pat norėjo patikslinti viešojoje erdvėje skelbiamus duomenis apie prekybą žmonėmis.  Nors sociologai teigia, kad LIetuvoje nuo prekybos žmonėmis nukenčia apie 1000 žmonių, policijos biuro viršininkas teigia, kad praėjusiais metais tokių buvo tik 25. Spaudos konferencijoje dalyvavęs Kriminalinių tyrimo centro viršininkas Genrikas Nedveckis akcentavo Lietuvos policijos ir užsienio pajėgų bendradarbiavimą praėjusiais metais.

Apsikeitus duomenimis su Austrija naudojant DNR tyrimus mums pavyko išsiaiškinti 4 nusikaltimus. Pastebėjome, kad Austrijoje gyvenantys lietuviai ne tik ten nusikalsta, bet spėja tą patį padaryti ir sugrįžę trumpam į LIetuvą”, – teigė policijos atstovas.

Pasak jo, šiais metais žadama bendrauti ir su daugiau Europos šalių. Kai apsikeisime duomenimis su Airija, Vokietija, Didžiąja Britanija, kur lietuvių daug daugiau, nusikaltimų išsiaiškinsime šimtais”, - pranašavo G.Nedveckis.

Policijos atstovai spaudos konferencijoje akcentavo policijos pareigūnų darbo palikimo problemą. Vien iš kriminalinės policijos srities praėjusiais metais pasitraukė apie 350 profesionalų. A.Požėla teigė, kad bet kada iš policijos dėl turimo darbo stažo gali pasitraukti 25 proc. darbuotojų. Naujam kriminalistui parengti reikia 3-4 metų.


Šiame straipsnyje: nusikaltimainusikaltėliai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Visuomenės turtas

Visuomenės turtas portretas
Labai negražūs valstybiniai nusikaltimai - visuomeninės nuosavybės pasisavinimas arba panaikinimas. Kaip šitaip galima pagalvoti! Diplomatai šį klausimą turi išspręsti visuomenės naudai. Turi būti apribojami asmeniniai poreikiai ir grąžinama žala visuomenei. Labai nesąmoninga pinigų apyvarta, nedraugiški visuomeniniai santykiai.

Kęstas

Kęstas portretas
Esminis klausimas: kiek pavogė iš banko I. Degutienės sūnus, kas dar vogė, kaip atsiimti tuos pinigus.O A. Kubiliaus žodžiai yra pasityčiojimas iš mūsų visų: _„Esminis klausimas – kodėl socialdemokratų lyderiui Algirdui Butkevičiui kažkas iš „Snoro“ banko neša dokumentus, kurie atskleidžia bankinės veiklos paslaptį, ginamą įstatymo. Pats tokio dokumento perdavimas jau turi būti teisėtvarkos institucijų tyrimo objektas._ Kokios dar gali būti čia asmeninės vagių paslaptys? Teisėtvarka, vietoje vagių gaudymo, turi dengti konservatorius nuo teisinės atsakomybės?

Aš manau

Aš manau portretas
Kam iš vis Lietuvoje reikalingi seimas ,savivaldybės.Juk ten sėdi vagys ir duoklių ėmėjai,kitaip tarent klanų stogas?Gal geriau paleiskime Lukiškių nusikaltėlius,o seimą aptverkime ir tegu saugo Lukiškių nusikaltėliai juos ,tuos mūsų išrinktuosius,manyčiau,kad rezultatai butų .
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių