Apklausa: lenkų simpatijos ukrainiečiams tirpsta

Varšuvos universiteto bei Ekonomikos ir humanitarinių mokslų akademijos atliktas tyrimas atskleidė, kad „teigiamas lenkų požiūris į ukrainiečius ir jiems teikiamą pagalbą tirpsta“.

Tyrėjai teigė, jog labiausiai juos nustebino tai, kad požiūris pasikeitė visais klausimais, išskyrus ukrainiečių vaikų išsilavinimą.

82 proc. lenkų pasisako už tai, kad ukrainiečių vaikai turėtų galimybę lankyti mokyklą. Kita vertus, dauguma apklaustųjų nesutinka, kad jie būtų mokomi pagal ukrainietišką bazinę mokymo programą. Pusė sakė, kad ukrainiečių vaikai turėtų mokytis pagal lenkų mokymo programą, 40 proc. pritarė naujai abiejų šalių nustatytai mokymo versijai.

Apklausa parodė, kad svarbiausia didėjančio negatyvumo rytinių kaimynų atžvilgiu priežastis yra jų „reikalaujantis požiūris“. Vis daugiau žmonių pastebi kultūrinius skirtumus tarp abiejų tautų. Pirmą kartą respondentai atkreipė dėmesį į ukrainiečiams būdingą „rytų mentalitetą ir sovietinę kultūrą“, pasireiškiančią tuo, kad jiems nerūpi bendrasis gėris.

Taip pat sumažėjo žmonių, įsitikinusių, kad Lenkija turėtų remti Ukrainą. Tik 31 proc. apklaustųjų „tikrai“ tuo įsitikinę, o 2023 m. sausį tokių buvo 62 procentai. Nepritariančiųjų pagalbai padaugėjo iki 19 procentų.

72 proc. lenkų mano, kad Lenkija turėtų rūpintis savo pačios interesais, ypač maisto produktų eksportu.


Šiame straipsnyje: Lenkijaukrainiečiaiteigiamas požiūrisapklausakaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių