Briuselis: V. Orbanas negavo jokių įgaliojimų iš ES aplankyti Maskvą

  • Teksto dydis:

Pasirodžius pranešimams apie galimą Vengrijos ministro pirmininko Viktoro Orbano kelionę į Maskvą, Europos Sąjunga penktadienį pareiškė, kad jis ten keliautų ne įgaliotas bloko, o vadovaudamasis vien savo šalies dvišaliais ryšiais su Rusija.

Kiek vėliau penktadienį pranešta, kad V. Orbanas jau Maskvoje.

„Premjeras Orbanas negavo jokių įgaliojimų iš ES Tarybos aplankyti Maskvą“, – pareiškime pabrėžė ES diplomatijos vadovas Josepas Borrellis.

V. Orbanas yra vienintelis ES lyderis, palaikantis glaudžius ryšius su Kremliumi po 2022 metais Rusijos įvykdytos invazijos į Ukrainą.

Pirmadienį Vengrija perėmė pirmininkavimą Europos Sąjungai pagal rotacijos principą, o tai suteikia Vidurio Europos šaliai įtakos bloko darbotvarkei ir prioritetams ateinantį pusmetį.

Anot tyrimų portalo „Vsquare“ ir žiniasklaidos priemonės RFE/RL, kurie citavo anoniminius šaltinius, V. Orbanas penktadienį, praėjus kelioms dienoms po kelionės į Kyjivą, Maskvoje turėtų susitikti su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

Rusijos valstybinė naujienų agentūra TASS, remdamasi V. Orbano atstovu spaudai, penktadienį sakė, kad vengrų lyderis atvyko į Maskvą.

„ES rotacijos tvarka pirmininkaujanti šalis neturi įgaliojimų ES vardu bendrauti su Rusija“, – ketvirtadienį parašė Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis socialiniame tinkle „X“.

„Europos Vadovų Taryba aiškiai pasakė: Rusija yra agresorė, Ukraina yra auka. Jokios diskusijos apie Ukrainą negali vykti be Ukrainos“, – pridūrė jis.

Ragino siekti „greitų paliaubų“

Tai pirmasis bet kurio ES lyderio apsilankymas pas V. Putiną po Austrijos kanclerio Karlo Nehammerio 2022 metų balandį.

Ketvirtadienį naujienų agentūros AFP paklausta apie galimą vizitą, Vengrijos vyriausybė atsisakė komentuoti.

Tačiau pirmadienį V. Orbanas teigė, kad bus „netikėtų naujienų iš netikėtų vietų“.

V. Orbanas ir V. Putinas ankstesnį kartą buvo susitikę 2023-iųjų spalį Pekine, kur aptarė bendradarbiavimą energetikos srityje.

Antradienį Vengrijos lyderis Kyjive susitiko su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu.

Vizito metu V. Orbanas paragino Ukrainą siekti „greitų paliaubų“ su Rusija, kad būtų paspartintos taikos derybos.

V. Zelenskis savo ruožtu paragino V. Orbaną paremti Kyjivo siūlomus žingsnius siekiant taikos išvien su tarptautiniais partneriais.

V. Orbanas ne kartą siekė sušvelninti ES sankcijas Maskvai dėl invazijos į Ukrainą.

Nuo 2010 metų valdžioje esantis nacionalistų lyderis nuolat kritikuoja Europos finansinę ir karinę paramą Kyjivui ir ilgas savaites blokavo 50 mlrd. eurų pagalbos paketą.

Jis taip pat atvirai prieštaravo deryboms su Ukraina dėl narystės ES ir Briuselio sankcijoms Maskvai, nors Budapeštas nepasinaudodavo veto teise, kad užkirstų kelią šiems veiksmams.

Šių metų pradžioje V. Orbanas pasveikino V. Putiną, perrinktą per rinkimus, kuriuos Vakarai pasmerkė.

Jis teigiamai įvertino tai, kad Vengrija ir Rusija palaiko dialogą ir „abipusę pagarbą“ net ir sudėtingomis geopolitinėmis aplinkybėmis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

> Viktore, tik nesvaik Duche

> Viktore, tik nesvaik Duche portretas
`

nejuokinkite

nejuokinkite portretas
Kinijos tigrų žudikas irgi savavališkai pradėjo karą prieš Kiniją ir tik pridarė nuostolių Lietuvai, bet jį netgi bandoma prastumti Visatos Komisaru!

Anonimas

Anonimas portretas
O kam jam tos išsigimusios Geiropos kažkokie igaliojimai ? Ką nori - tą daro ir niekam subines nelaižo, kaip kokie lietuviai.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių