EP priėmė rezoliuciją, smerkiančią Vengrijos premjero kelionę į Rusiją

  • Teksto dydis:

Europos Parlamentas trečiadienį balsavo už rezoliuciją, kuria pasmerkė Vengrijos ministro pirmininko Viktoro Orbáno susitikimą su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu Kremliuje.

ES įstatymų leidėjai 495 balsais už, 137 prieš ir 47-iems susilaikius pareiškė, kad V. Orbáno veiksmai yra „akivaizdus ES sutarčių ir bendros užsienio politikos pažeidimas“, rašoma pranešime spaudai.

V. Orbánas į Maskvą išvyko praėjus vos kelioms dienoms po to, kai liepos pradžioje Vengrija rotacijos tvarka pradėjo pirmininkauti ES, ir, jo teigimu, tai buvo „taikos misija“.

Tačiau pasipiktinę ES lyderiai griežtai pasmerkė šią kelionę ir pabrėžė, kad V. Orbánas neturėjo ES įgaliojimų vesti kokias nors derybas.

Vengrijos premjeras taip pat surengė vizitus, kad susitiktų su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu, Kinijos prezidentu Xi Jinpingu ir JAV respublikonų kandidatu į prezidentus Donaldu Trumpu – toks diplomatinis sujudimas tik sukėlė didelį Briuselio susierzinimą.

ES įstatymų leidėjai, susirinkę Prancūzijos mieste Strasbūre, rezoliucijoje pareiškė, kad Vengrija turėtų patirti pasekmes dėl prieštaringai vertinamų V. Orbáno kelionių į užsienį.

Rezoliucijoje taip pat pasmerkta Rusijos raketų ataka prieš Ohmatdyto vaikų ligoninę Kyjive ir dar kartą patvirtinta parama ES pastangoms padėti Ukrainai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių