D. Kuleba pirmą kartą nuo karo Ukrainoje pradžios atvyko vizito į Serbiją

Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba pirmadienį pradėjo oficialų vizitą Serbijoje, kur jis turi susitikti su šios Balkanų šalies vadovais praėjus kelioms dienoms po Kinijos prezidento Xi Jinpingo vizito.

Ukrainos pirmoji ponia Olena Zelenska taip pat atvyko į Belgradą, kur pasirašė naują švietimo sutartį su vienu Serbijos universitetu, sakoma pranešime socialiniame tinkle „X“.

Serbija tebėra reta išimtis Europoje, atsisakiusi įvesti sankcijas Kremliui po to, kai Rusija pradėjo plataus masto invaziją į Ukrainą.

Belgradas nuo seno yra artimas Maskvai, jų santykius stiprina bendras stačiatikių paveldas, abipusis nepasitikėjimas NATO ir karinės sąjungos per kelis karus. O pastaraisiais metais šalis priėmė dešimtis tūkstančių nuo karo bėgančių rusų.

Serbijos rezidentas Aleksandaras Vučičius taip pat ne kartą buvo susitikęs su Ukrainos vadovu Volodymyru Zelenskiu, įskaitant trumpą pokalbį per aukščiausiojo lygio susitikimą Albanijoje vasario pabaigoje.

D. Kulebos vizitas Serbijoje – pirmasis į Balkanų šalį nuo karo pradžios 2022 metų vasarį.

Jis taip pat turėtų susitikti su naujuoju Serbijos ministru pirmininku Milošu Vučevičiumi, teigiama vyriausybės pranešime.

Serbija jau seniai balansuoja ant plono diplomatinio lyno: nors siekia narystės ES, sveikina Kinijos investicijas ir palaiko iš esmės draugiškus santykius su Kremliumi.

Balkanų šalis ilgą laiką kliovėsi Rusijos ir Kinijos parama blokuojant Kosovo pripažinimą Jungtinėse Tautose.

Ukraina taip pat niekada nepripažino 2008 metais paskelbtos Kosovo nepriklausomybės.


Šiame straipsnyje: Dmytro KulebaSerbijavizitaskaras UkrainojeOlena Zelenska

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių