„Fitch“ patvirtino galiojantį Latvijos reitingą A- ir jo teigamą perspektyvą

  • Teksto dydis:

Tarptautinė kredito reitingų agentūra „Fitch Ratings“ patvirtino galiojantį Latvijos ilgalaikių skolinių įsipareigojimų reitingą A- ir jo teigiamą perspektyvą.

Anot agentūros pranešimo, dabartinis Latvijos reitingas atspindi žemesnį už vidutinį šio vertinimo valstybių skolos lygį bei jos aptarnavimo sąnaudas, patikimą ekonominę politiką, kurią palaiko narystė Europos Sąjungoje ir euro zonoje, taip pat palyginti nedidelį privataus sektoriaus įsiskolinimą. Reitingą riboja gerokai mažesnė bendrojo vidaus produkto (BVP) dalis gyventojui, mokėjimų balanso einamosios sąskaitos deficitas bei grynosios užsienio skolos koeficiento dydis.

Reitingo perspektyva atspindi santykinį Latvijos, kaip mažos ir atviros ekonomikos, atsparumą rimtiems pastarojo meto iššūkiams, įskaitant dėl Rusijos intervencijos į Ukrainą. Latvija panaikino savo istorinę priklausomybę nuo energijos importo iš Rusijos bei gerokai sumažino prekybą su šia valstybe, nurodo „Fitch“.

Agentūra tikisi, kad Latvijos ekonomika 2024-aisiais augs 1,5 proc., po lengvo nuosmukio 2023 metais, kurį nulėmė sumažėjęs privatus vartojimas bei eksporto susitraukimas, o 2025-2026 metais – apytikriai 2,8 proc. kasmet.

„Fitch“ prognozuoja, jog Latvijos fiskalinis deficitas šiemet sieks 2,9 proc. BVP, pirmiausia dėl didinamų išlaidų krašto gynybai, tačiau artimiausiais metais šis santykis turėtų sumažėti iki 2,7 procento.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių