Geriausias žaislas – kalašnikovas

Mokyklos virto griuvėsiais, o mieliausiais žaislais tapo tikri ginklai. Tokia kasdienybė Somalio vaikų, kurių dalis tapo vyriausybės arba sukilėlių kariais ir kasnakt užmiega su kalašnikovo automatu po galva. Tai aprašo JAV dienraštis "The New York Times".

12-metis su automatu

Po griuvėsiais virtusią Somalio sostinę Mogadišą klaidžiojantis Awilas Salah Osmanas beveik niekuo neišsiskiria iš kitų vaikų: apdriskę drabužiai, plonos galūnės ir energijos kupinos akys. Tačiau Awilas – ne tik vaikas, jis vaikas karys.

p>Berniukui ant peties kabo kalašnikovo automatas ir jis tarnauja Somalio pereinamosios vyriausybės, kurią remia bei finansuoja JAV, pajėgose.

"Tu! – piktai surėkia ant vairuotojo, kuris bando pervažiuoti patikros postą nesustodamas, berniukas ir pakelia ginklą. – Tu žinai, ką aš čia darau! Stabdyk automobilį!"

Vairuotojas tuoj pat sustoja. Somalyje, kur žmogaus gyvybė nieko verta, ne daug kas nori ginčytis su ginkluotu 12-mečiu.

Išmokyti žudyti

4,5 kg sveriantis ginklas įsirėžia Awilui į petį, todėl vaikas dažnai jį permeta ant kito peties. Kartais Awilui padeda kolega 15-metis Ahmedas Hssasnas, kuris, kaip pasakojo, 12-os buvo nusiųstas į Ugandą mokymų.

"Vienas dalykų, kurių išmokau, tai žudyti peiliu", – pasakojo 15-metis.

Vaikai neturi daug galimybių Somalyje po to, kai 1991 m. šalis paskendo pilietiniame kare. Dauguma mažamečių niekada nesėdėjo mokyklos suole ar nežaidė parke. Jų kūnai išvarginti bado, o psichika – žudynių, kurias jie ne kartą matė.

"Kas man patinka? – kalbėjo Awilas. – Man patinka ginklas."

12-metis jau traukia dūmą po dūmo, tarsi senas rūkalius. Taip pat nuolat kramto lengvą vietos narkotiką. Awilas tikina tapęs kariu, kai buvo vos 7-erių. Prieš tai jį paliko tėvai ir pabėgo į Jemeną.

Mokyklų nėra

Awilui vyriausybė moka apie 1,5 JAV dolerio (apie 4,3 lito) už dieną. Jis miega ant čiužinio, kurį dalijasi dar su dviem vaikais kariais, numesto ant žemės.

"Jis turėtų eiti į mokyklą, bet čia nėra mokyklų", – sakė berniuko vadas Abdisalamas Abdillahi.

Šioje šalyje, kur negalioja jokie įstatymai, dažnai galima iš už automato vamzdžio išvysti vaikų veidus. Susprogdintuose pastatuose jie dėlioja šovinius, kurie dvigubai didesni nei jų pirštai, į ginklų dėtuves, budi patikros postuose.

Už amerikiečių pinigus

Seniai žinoma, kad Somalyje veikiantys islamo radikalai surenka vaikus iš futbolo aikščių ir paverčia savo kovotojais. Tačiau Awilas – ne islamistas. Pasak žmogaus teisių gynėjų grupių ir Jungtinių Tautų (JT) pareigūnų, Somalio vyriausybė, kuri laikosi tik dėl Vakarų pagalbos, įdarbino šimtus vaikų karių, kai kurie jų – tik 9 metų.

Teigiama, kad iki 20 proc. vyriausybės pajėgų, kurių, kaip manoma, yra 5–10 tūkst. žmonių, ir apie 80 proc. sukilėlių karių sudaro nepilnamečiai.

"Jiems labai lengvai praplaunamos smegenys. Jiems dažnai net nemokama alga", – pasakojo sostinėje Mogadiše esančio Žmogaus teisių centro vienas vadovų Ali Sheikhas Yassinas.

Visi vyriausybės kariai, tarp jų ir būriai vaikų, finansuojami iš Jungtinių Valstijų mokesčių mokėtojų kišenės.

JT pareigūnai tikina, kad siūlė Somalio vyriausybei planą demobilizuoti vaikus, bet ši paralyžiuota dėl nuolatinių kovų su maištininkais. Atsisakyti nepilnamečių karių paslaugų spaudžia ir JAV pareigūnai, tačiau kol kas be jokių rezultatų.

"Būsiu atviras, mes imame visus, kurie gali laikyti ginklą", – mobilizacijos principą išdėstė vienas Somalio vyriausybės pareigūnų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių