Iranas įvykdė mirties bausmę vyrui, kaltintam policininko nužudymu per 2022-ųjų protestus

Iranas antradienį įvykdė mirties bausmę vyrui, kurį teismas pripažino kaltu dėl policininko nužudymo per 2022 metais šalį sukrėtusius protestus, pranešė teismas.

Teismų interneto svetainėje „Mizan Online“ teigiama, kad mirties bausmė įvykdyta Gholamrezai Rassai (Golamrezai Rasai) už tai, kad „per neteisėtus protestus 2022-ųjų lapkritį jis peiliu subadė policijos pareigūną“.

Prieš beveik dvejus metus Iraną supurtė protestai, kuriuos išprovokavo Mahsos Amini mirtis policijos areštinėje.

22 metų kurdų kilmės iranietė buvo suimta vadinamosios moralės policijos už tai, kad, kaip įtariama, pažeidė griežtą musulmonišką aprangos kodą.

Per demonstracijas žuvo keli šimtai žmonių, įskaitant saugumo pajėgų narius, o dar tūkstančiai buvo sulaikyti.

„Mizan Online“ pranešė, kad praėjusių metų spalį vyras buvo nuteistas mirties bausme pagal islamo šariato teisę. Vėliau Aukščiausiasis Teismas šį sprendimą paliko galioti.

G. Rassa tapo 10-uoju asmeniu, kuriam įvykdyta mirties bausmė už nužudymą ar kitokį smurtą prieš saugumo pajėgų narius per 2022 metų protestus.

Netrukus po 1979-ųjų islamo revoliucijos įstatymu įtvirtintas reikalavimas moterims viešumoje dėvėti hidžabą.

Prasidėjus protestams kurį laiką moterys nesilaikė šio reikalavimo, tačiau pastaraisiais mėnesiais policija ėmė griežčiau kovoti su taisyklių nesilaikančiomis iranietėmis.

Žmogaus teisių grupių, įskaitant „Amnesty International“, duomenimis, Iranas per metus įvykdo daugiau mirties bausmių nei bet kuri kita valstybė, neskaitant Kinijos.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių