Kanada nustatė 100 proc. muitus importuojamoms Kinijos elektrinėms transporto priemonėms

  • Teksto dydis:

Kanados ministras pirmininkas Justinas Trudeau pirmadienį paskelbė apie įvedamus 100 proc. dydžio muitus importuojamoms kiniškoms elektrinėms transporto priemonėms.

Sekdama JAV pėdomis, Kanada imasi priemonių, kuriomis siekia apsisaugoti nuo Kinijos valstybės subsidijuojamų automobilių antplūdžio į Šiaurės Ameriką.

Apkaltinęs Kiniją – vieną didžiausių pasaulyje elektrinių transporto priemonių eksportuotojų, – kad tokiose srityse kaip aplinkosaugos ir darbo standartai ji „nežaidžia pagal tas pačias taisykles kaip kitos šalys“, J. Trudeau taip pat paskelbė apie įvedamą 25 proc. dydžio papildomą mokestį plieno ir aliuminio gaminių importui iš Kinijos.

Jungtinės Valstijos ir Europos Sąjunga (ES) kiniškoms elektrinėms transporto priemonėms pastaraisiais mėnesiais įvedė atitinkamai 100 proc. ir 38 proc. dydžio importo muitus.

Kanados automobilių gamybos pramonėje dirba daugiau kaip 125 tūkst. žmonių ir Otava yra skyrusi milijardus dolerių perėjimui prie elektromobilių remti bei vietos elektros baterijų tiekimo grandinei stiprinti.

Kanados Atlanto vandenyno pakrantėje esančiame Halifakse surengtoje spaudos konferencijoje J. Trudeau sakė, kad perteklinė kiniškų elektromobilių gamyba ir didelės Kinijos valstybės subsidijos automobilių sektoriui „reikalauja, kad mes imtumėmės veiksmų“.

„Jei nenorime patekti į lenktynes, kas pasiūlys mažesnę kainą, turime atsilaikyti, ir būtent tai mes ir darome“, – pažymėjo jis.

Vyriausybė muitus savo pareiškime pavadino atsaku į „šią nepaprastą grėsmę“.

Papildomas mokestis elektromobiliams, papildantis esamus 6,1 proc. dydžio importo muitus, įsigalios nuo spalio 1 dienos ir bus taikomas kiniškiems elektriniams bei tam tikriems hibridiniams lengviesiems automobiliams, sunkvežimiams, autobusams ir pristatymo furgonams.

Otava taip pat apribos teisę į elektromobilių lengvatas – jos bus taikomos tik tiems elektromobiliams, kurie buvo pagaminti šalyse, su kuriomis Kanada yra sudariusi laisvosios prekybos susitarimus, o tai neapims Kinijos.

Papildomas mokestis iš Kinijos importuojamiems plieno ir aliuminio gaminiams įsigalios nuo spalio 15 dienos.

Pekino ambasada išreiškė „didelį nepasitenkinimą“ dėl naujų muitų.

„Šis žingsnis yra tipiškas prekybos protekcionizmas ir politiškai motyvuotas sprendimas", - sakoma ambasados svetainėje paskelbtame pareiškime.

„Jis pakenks Kinijos ir Kanados prekybai ir ekonominiam bendradarbiavimui, pakenks Kanados vartotojų ir įmonių interesams (ir) sulėtins Kanados ekologinio perėjimo procesą“, – pabrėžė ambasada.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Niekuo. Dar blogesni.

Anonimas

Anonimas portretas
LAISVA RlNKA!? Ir kuo jie nuo tų pačių komunistų skiriasi???
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių