Po amnestijos į Ispaniją sugrįžo keli katalonų separatistai

  • Teksto dydis:

Marta Rovira, viena iš kelių katalonų separatistų lyderių, pabėgusių iš Ispanijos nuo persekiojimo dėl 2017 metų nesėkmingo bandymo paskelbti Katalonijos nepriklausomybę, penktadienį dėl naujo amnestijos įstatymo sugrįžo į savo šalį.

Nuosaikiųjų separatistų Katalonijos kairiosios respublikonų partijos (Esquerra Republicana de Catalunya, ERC) generalinė sekretorė M. Rovira 2018 metų kovą išvyko gyventi į Šveicariją.

Į Ispanijos šiaurės rytuose esantį Katalonijos regioną ji sugrįžo pėsčiomis kirtusi sieną su Prancūzija, pergalingai iškeldama į viršų kumštį.

Ją lydėjo keli kiti ieškomųjų sąraše buvę veikėjai, įskaitant ERC įstatymų leidėją Rubeną Wagensbergą, taip pat galėjusį pasinaudoti amnestija. Jai parlamentas pritarė gegužės 30 dieną.

„Tiek daug kartų svajojau apie šią akimirką. Šiandiena yra visiška pergalė ir mes turime švęsti, – sakė ji spaudos konferencijoje, žadėdama tęsti kovą už nepriklausomybę. – Esame čia, kad pabaigtume pradėtą darbą [...]. Mes laimėsime savo ir savo žmonių amžiną laisvę.“

Pasak pareigūnų, amnestija turėtų būti taikoma maždaug 400 žmonių, susijusių su nesėkmingu bandymu paskelbti nepriklausomybę. Šis katalonų bandymas išprovokavo didžiausią per kelis dešimtmečius Ispanijos politinę krizę.

M. Rovira buvo kaltinta ne tik nepaklusnumu, dėl kurio taikoma amnestija – ji taip pat ieškota dėl „gatvių teroro“ tyrimo, pradėto po virtinės masinių protestų, kilusių 2019-aisiais įkalinus 13 nepriklausomybės lyderių.

Tą bylą, kurioje taip pat kaltintas R. Wagensbergas ir buvęs Katalonijos lyderis Carlesas Puigdemont'as, antradienį nutraukė Aukščiausiasis Teismas.

C. Puigdemont'as, kuris vadovavo Katalonijos bandymui atsiskirti nuo Ispanijos ir 2017-aisiais pabėgo į Belgiją, taip pat tikėjosi pasinaudoti amnestijos įstatymu, bet jo sugrįžimą komplikuoja teisinės problemos.

Platformoje „X“ jis sveikino kitų sugrįžimą.

„Su tremtinių sugrįžimu [...] baigiasi neteisybė, – rašė jis. – Mes visi kuo greičiau imsimės darbo, nes daug ką reikia nuveikti.“

Liepos 1-ąją Aukščiausiasis Teismas nusprendė, kad amnestija netaikytina keliems C. Puigdemont'ui pateiktiems kaltinimams, pavyzdžiui, dėl netinkamo valstybės lėšų naudojimo.

Ir Ispanijos prokuratūra, ir pats C. Puigdemont'as apskundė šį sprendimą.

Jis taip pat yra ieškomas dėl valstybės išdavimo. Šio kaltinimo amnestija neapima.

Amnestijos C. Puigdemont'ui blokavimas galėtų apsunkinti gyvenimą ministrui pirmininkui Pedro Sanchezui, propagavusiam šią priemonę mainais į separatistų partijų paramą parlamente, dėl kurios jis galėjo likti naujai kadencijai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių