Po didelės pertvarkos Danijos vyriausybėje dirbs rekordinis skaičius ministrų

  • Teksto dydis:

Danijos ministrė pirmininkė Mette Frederiksen (Metė Frederiksen) ketvirtadienį paskyrė šešis naujus ministrus, iš esmės pertvarkydama savo trijų partijų centristinę vyriausybę, ir taip padidino ministrų skaičių iki 25.

Tai didžiausias ministrų skaičius vyriausybėje per 30 metų.

Vienas iš naujųjų ministrų vadovaus naujam parengties ekstremalioms situacijoms, kovos su klimato kaita ir kibernetiniais nusikaltimais biurui.

„Pasaulis tapo neramesnis“, – teigė M. Frederiksen, paskelbusi, kad naujajai ministerijai vadovaus Torstenas Schackas Pedersenas (Torstenas Šakas Pedersenas), po to, kai pertvarkytas kabinetas buvo oficialiai pristatytas karaliui Frederikui X.

Danija naująją ministerija įsteigė sekdama Švedijos pavyzdžiu.

Marie Bjerre (Mari Bjerė) paliko skaitmeninimo ir lyčių lygybės ministrės pareigas ir tapo atsakinga už Europos Sąjungos reikalus prieš 2025 metų antrąjį pusmetį Danijai rotacijos tvarka pradedant pirmininkauti ES.

Mokesčių reikalais iki šiol besirūpinęs Jeppe Bruusas (Jepė Brusas) buvo paskirtas vadovauti visiškai naujai ministerijai, kuri koordinuos Danijos ekologinę politiką.

Skandinavijos šalis siekia iki 2030 metų 70 proc. sumažinti išmetamųjų teršalų kiekį ir iki 2050 metų pasiekti, kad išmetamųjų teršalų kiekis būtų lygus nuliui.

J. Bruusą Mokesčių ministerijoje pakeitė Rasmusas Stoklundas, o naująja skaitmeninimo ministre tapo Caroline Stage Olsen (Karolin Stagė Olsen). Lyčių lygybės ministru paskirtas aplinkos ministras Magnusas Heunicke (Magnusas Heunikė).

Vienas didžiausių netikėtumų buvo tai, kad socialinės apsaugos ir darbo ministre buvo paskirta Kopenhagos merė Sophie Haestorp Andersen (Sofi Hestorp Andersen) vietoj iš vyriausybės pasitraukusios Pernille Rosenkrantz-Theil (Pernilės Rosenkranc-Teil).

46 metų M. Frederiksen yra Socialdemokratų partijos lyderė ir nuo 2019 metų eina Danijos ministro pirmininko pareigas.

2022 metais ji pristatė dabartinę daugumos vyriausybę, kurią sudaro jos vadovaujami centro kairės socialdemokratai, centro dešinioji Liberalų partija ir naujai sukurta centristinė Nuosaikiųjų partija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tik

tik portretas
d ? kokios tautybes bei pakraipos si saika p=0
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių