Vokietijos rytinių žemių rinkimuose laukiama kraštutinių dešiniųjų triumfo

Dviejose rytinėse Vokietijos žemėse sekmadienį vyks vietos rinkimai, galintys liūdnai pasibaigti kanclerio Olafo Scholzo (Olafo Šolco) vyriausybei, nes tikimasi, kad didelių laimėjimų pasieks kraštutinių dešiniųjų „Alternatyva Vokietijai“ (AfD).

Rinkimai Tiuringijoje ir Saksonijoje vyks praėjus vos savaitei po to, kai vakariniame Zolingeno mieste tris žmones peiliu mirtinai sužalojo, kaip įtariama, prieglobsčio prašytojas iš Sirijos – išpuolis sukrėtė Vokietiją ir paskatino aršias diskusijas dėl imigracijos.

Visuomenės nuomonės apklausos rodo, kad antiimigracinės pozicijos besilaikanti AfD yra populiariausia partija Tiuringijoje su maždaug 30 proc. balsų, o Saksonijoje dėl pirmosios vietos ji atkakliai varžosi su konservatyviąja Krikščionių demokratų sąjunga (CDU).

Mažai tikėtina, kad AfD ateis į valdžią kurioje nors iš šių žemių, net jei laimėtų, nes kitos partijos atmetė galimybę bendradarbiauti su ja siekiant suformuoti daugumą.

Tačiau kraštutinių dešiniųjų pergalė vis tiek būtų žeminantis smūgis O. Scholzo socialdemokratams (SPD) ir kitoms jo valdančiajai koalicijai priklausančioms partijoms – žaliesiems ir liberaliajai FDP – prieš kitais metais vyksiančius Vokietijos nacionalinius rinkimus.

Abiejose federalinėse žemėse SPD apklausose turi po maždaug 6 proc. rinkėjų palaikymo.

Dar vienoje rytinėje žemėje, Brandenburge, rinkimai vyks vėliau rugsėjį, o AfD ten taip pat pirmauja su maždaug 24 proc. balsų.

Kiekvienoje žemėje situacija šiek tiek skiriasi, tačiau „bet kuriuo atveju aišku, kad AfD surinks labai daug rinkėjų balsų“, naujienų agentūrai AFP sakė Drezdeno technologijos universiteto politikos profesorė Marianne Kneuer (Marian Knojer).

Be to, kad rinkimai sukels galvos skausmą O. Scholzo koalicijai, jie taip pat gali turėti tarptautinių pasekmių, jei suteiks postūmį partijoms, kurios nepritaria tolesnei paramai Ukrainai.

Nepatenkinti rinkėjai

2013 metais susikūrusi kaip prieš eurą nusistačiusi frakcija, o vėliau tapusi antiimigracine partija, AfD per pastaruosius metus, Vokietijai susiduriant su migracijos augimu ir ekonominiu sunkmečiu, išgyvena renesansą.

AfD taip pat pasinaudojo nepasitenkinimu koalicine vyriausybe Berlyne, kurią kamuoja vidaus nesutarimai, o pastaruoju metu užsitęsė ginčas dėl 2025 metų biudžeto.

Birželį vykusiuose Europos Parlamento rinkimuose ši partija surinko rekordiškai daug balsų – 15,9 proc. – ir ypač gerai pasirodė Rytų Vokietijoje, kur tapo didžiausia jėga.

AfD taip pat pasiekė keletą laimėjimų vietos lygmeniu, įskaitant pirmąjį miesto merą, tačiau pergalė Tiuringijoje arba Saksonijoje sekmadienį būtų pirmas kartas, kai ši partija laimėtų regioninius rinkimus.

Pasak M. Kneuer, AfD ypač stipri buvusioje komunistinėje Rytų Vokietijoje iš dalies „dėl to, kad ten yra rinkėjų, kurie gali susitapatinti su jos nacionalistinėmis ir autoritarinėmis nuostatomis“.

Tačiau partijos populiarumą ten galima paaiškinti ir tuo, kad „didelė dalis nepatenkintų protestuojančių rinkėjų renkasi AfD, nes nenori balsuoti už jokią kitą partiją“, sakė ji.

Saksonija yra daugiausiai gyventojų turinti buvusios Vokietijos Demokratinės Respublikos (VDR) žemė, kurioje gyvena apie 4 mln. žmonių ir yra keletas didelių miestų, įskaitant Leipcigą, Drezdeną ir Chemnicą.

Tiuringijai, kuri turi apie du milijonus gyventojų ir kurios didžiausias miestas yra Erfurtas, šiuo metu vadovauja kraštutinių kairiųjų politikas – partijos „Die Linke“ lyderis, Bodo Ramelowas (Bodas Ramelo).

„Teisinga partija“

Rytų Vokietijoje, kuri po susivienijimo daugelį metų susidūrė su ekonominiais sunkumais, pastaruoju metu ekonomikos augimas buvo spartesnis nei Vakarų Vokietijoje, o darbo užmokestis taip pat didėjo sparčiau.

Tačiau, pasak vyriausybės įgaliotinio Rytų Vokietijos reikalams Carsteno Schneiderio (Karsteno Šnaiderio), „nepaisant šių teigiamų ekonominių pokyčių, skirtumai ir neteisybė (tarp Rytų ir Vakarų) išlieka“.

35 metų Stefanas Angelovas, apsaugos darbuotojas iš Jėnos, antro pagal dydį Tiuringijos miesto, sakė, kad AfD yra teisinga partija, už kurią reikia balsuoti, ypač po išpuolio Zolingene.

„Atviros sienos, bet kas gali atvykti (...) su nežinia kuo rankose“, – kalbėjo vyras, kilęs iš Bulgarijos, bet jau 10 metų gyvenantis Jėnoje.

Populiarios kairiųjų politikės Sahros Wagenknecht (Zaros Vagenknecht), perbėgusios iš „Die Linke“, įkurtai naujai partijai BSW apklausos visose trijose federalinėse žemėse taip pat žada sėkmę.

BSW sulaukė didelio palaikymo dėl savo pozicijos prieš ginklų tiekimą Ukrainai ir birželį vykusiuose EP rinkimuose gavo 6 proc. balsų.

„Gali būti, kad BSW taps svarbiu veiksniu formuojant koaliciją Brandenburge, Tiuringijoje ir Saksonijoje“, – sakė M. Kneuer.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

keps

keps portretas
nauja fasistynio lygio satanystini padara bandanti /sulygint/ zeme ko belygindams pats prasmegs i0

Juozas

Juozas portretas
Teisingiau būtų rašyti- valdančiųjų krachas. Kodėl? O todėl, kad jie sukūrė dabartines problemas- nevaldomą nelegalią imigraciją. Matome, kad ji neišgelbėjo nuo darbo jėgos trūkumo, bet sukūrė pavojingą terpę.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių