Premijos įsiutino JAV prezidentą

JAV prezidentas Barackas Obama pirmadienį pažadėjo blokuoti milijoninius priedus, ketinamus išmokėti pagal finansinio gelbėjimo planą paremtos draudimo bendrovės "American International Group" (AIG) vadovams.

"Ši korporacija pateko į sunkią finansinę padėtį dėl beatodairiškumo ir godulio, – neslėpdamas pykčio prezidentas kalbėjo Baltuosiuose rūmuose per susitikimą su smulkiojo verslo atstovais. – Susiklosčius tokioms aplinkybėms sunku suprasti, kaip AIG fondų makleriai galėjo uždirbti kokių nors priedų, juolab 165 mln. dolerių papildomų išmokų. Kaip jie pasiteisins dėl šio piktinančio fakto mokesčių mokėtojams, kurie neleidžia šiai bendrovei nuskęsti?" Jaudulio neslepiančiam prezidentui kalbant netgi buvo užsikirtęs balsas, o B.Obama ta proga pajuokavo, kad jam amą užima nuo pykčio.

Sekmadienį administracijos pareigūnai pareiškė, jog JAV iždo sekretorius Timothy Geithneris beveik neturi teisinių priemonių, kad galėtų užkirsti kelią mokėti priedus. Šie priedai buvo numatyti AIG darbo sutartyse dar prieš bendrovei metant finansinį gelbėjimo ratą.

Tačiau B.Obama, kuris pabrėžė, kad vyriausybė AIG skyrė labai dideles sumas, pareiškė: "Paprašiau sekretoriaus T.Geithnerio pasinaudoti šiais svertais ir visomis įmanomomis teisinėmis priemonėmis, kad šie priedai būtų užblokuoti, o Amerikos mokesčių mokėtojai nenukentėtų."

Dėl AIG Londono fondų prekybos skyriaus patirtų milžiniškų nuostolių JAV vyriausybė buvo priversta šiai bendrovei skirti apie 150 mlrd. dolerių ir perimti beveik 80 proc. AIG akcijų. Kovo 2 d. B.Obamos administracija pareiškė planuojanti šiai korporacijai skubiai skirti dar 30 mlrd. dolerių.

Žiniasklaida paskelbė, jog didžiausius priedus ketinama išmokėti tam pačiam Londone įsikūrusiam finansinių produktų padaliniui, kuris kaltinamas dėl įspūdingo AIG nuosmukio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių