Premjeras: Čekija atsikratys priklausomybės nuo rusiškos naftos

  • Teksto dydis:

Čekija iki 2025 metų vidurio atsikratys priklausomybės nuo rusiškos naftos, nes bus išplėstas iš Italijos nutiestas naftotiekis TAL, antradienį pareiškė ministras pirmininkas Petras Fiala.

TAL vamzdynu nafta iš Italijos Triesto uosto gabenama į pietų Vokietiją. Ten naftotiekis jungiasi su vamzdynu IKL, kuriuo nafta tiekiama į Čekiją.

Išplėtus naftotiekį, naftos tiekimo Čekijai pajėgumas padidės du kartus iki 8 mln. tonų. Padidinto pajėgumo naftotiekis pradės veikti kitąmet.

Po Maskvos invazijos į Ukrainą Čekija jau visiškai atsisakė rusiškų gamtinių dujų.

„Prasidėjo TAL vamzdyno plėtros darbai, o tai reiškia, kad po 60 metų atsikratysime priklausomybės nuo rusiškos naftos“, – sakė P. Fiala žurnalistams, lankydamasis valstybinėje naftos bendrovėje „Mero“, įsikūrusioje į šiaurę nuo Prahos.

„Tikimės, kad [padidinto pajėgumo vamzdynas] bus visiškai paleistas ne vėliau kaip 2025 metų pirmąjį pusmetį“, - sakė jis.

Čekija didžiąją dalį reikalingos naftos gauna naftotiekiu „Družba“, kuris pradėjo veikti praėjusio amžiaus septintajame dešimtmetyje, kai šalis buvo Sovietų Sąjungos kontroliuojamos Čekoslovakijos dalis.

Netrukus po to, kai Rusija 2022 metų vasarį įsiveržė į Ukrainą, Europos Sąjunga įvedė draudimą daugumai naftos importo iš Rusijos, tačiau naftotiekiui „Družba“ buvo nustatyta išimtis.

„Šią išimtį atšauksime, kai tik galėsime“, – sakė P. Fiala.

Pramonės ir prekybos ministerijos duomenimis, 2023 metais rusiška nafta sudarė 58 proc. viso Čekijos naftos importo.

TAL, veikiantis nuo 1967 metų, priklauso aštuonių naftos įmonių konsorciumui, tarp kurio narių yra „Mero“ ir pasaulines milžines „Shell“, „Eni“ bei „ExxonMobil“.


Šiame straipsnyje: ČekijaPetras Fialarusiška naftakaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių