Šis tas negirdėta apie Kalėdas

Jeigu jums atrodo, kad žinote viską apie Kalėdas, tikriausiai klystate. Bent taip tikina JAV žurnalas "Time", pateikiantis dešimt su šventėmis susijusių faktų, kurie nėra žinomi plačiajai visuomenei.

Skirtingai, nei įsitikinę daugelis, Biblijoje nepaminėta konkreti Jėzaus Kristaus gimimo data. Dauguma istorikų mano, kad jis gimė net ne žiemą, o pavasarį. Tačiau IV a., kai Katalikų bažnyčia nusprendė Jėzaus Kristaus gimtadienį paskelbti oficialia katalikų švente, popiežius Julijus I išsirinko gruodžio 25 d. (atsitiktinai ši diena sutapo su pagoniška Saturnalijos švente).

1914 m., praėjus penkiems Pirmojo pasaulinio karo mėnesiams, Kūčių vakarą šūvius pakeitė giesmės. O Kalėdų rytą vokiečių kariai puolė sveikinti britus ir prancūzus su šventėmis. Kariai išlindo iš apkasų ir net apsikeitė dovanomis.

Nuo 1659 iki 1681 m. viešai švenčiamos Kalėdos Bostone (JAV) užtraukdavo baudą, nes pirmieji kolonistai puritonai paprasčiausiai uždraudė Kalėdas. Ir vėliau Jungtinėse Valstijose ši šventė nebuvo mėgstama. Net pirmas Kongreso posėdis įvyko 1789 m. gruodžio 25 d. – per pačias Kalėdas. Tik po maždaug šimto metų Kalėdos JAV buvo paskelbtos visuotine švente.

Tai, kad Kalėdų Senelis keliauja skraidančiomis rogėmis, sugalvojo rašytojas Washingtonas Irvingas. Amerikietis 1819 m. tai aprašė savo trumpose istorijose. Kalėdų Senelio elnią, kuris tempia jo roges, sugalvojo reklamos kūrėjas Robertas L.May 1939 m. tam, kad priviliotų kuo daugiau pirkėjų į vieną prekybos centrą.

p>1965 m. astronautai iš kosmoso Žemėje esančiam valdymo centrui pranešė, kad pastebėjo kažką, ko negali identifikuoti – neatpažintą skraidantį objektą. Po kelių įtemptų minučių tylos, centre esantys NASA darbuotojai išgirdo tylų varpelių skambėjimą ir lūpinės armonikėlės garsus. Žinoma, grojo ne Kalėdų Senelis, o patys pokštininkai astronautai.

Keltų ir teutonų legendos skelbia, kad amalas, iš kurių pinamas Kalėdų vainikas, turi stebuklingų galių – gali užgydyti žaizdas, padidina vaisingumo galimybę, atneša sėkmę ir apsaugo nuo velnio. Tradicija bučiuotis virš galvos iškėlus amalą atsirado karalienės Viktorijos laikais.

Dar prieš tai, kai perėmė krikščionybę, germanai puošdavo eglutes žiemą. Pirmoji Kalėdų eglutė užfiksuota Strasbūre XVII a., o į JAV ši tradicija pateko su vokiečių imigrantais. Princas Albertas 1840 m. Kalėdų eglutės madą atnešė ir į Angliją. Pirmoji prakartėlė, kurioje viešpatavo tikri gyvūnai, buvo įkurta šventojo Francisko 1224 m.

Suomiai Kūčių vakarą eina į pirtį, portugalai per Kalėdas surengia didžiulę puotą tiek gyviems, tiek mirusiems (jiems paliekamos atskiros vietos prie stalo). Graikijoje tikima, kad kaukai siautės 12 dienų nuo Kalėdų ir dauguma graikų nesikeičia dovanomis iki sausio 1-osios. Dauguma australų ir Naujosios Zelandijos gyventojų per Kalėdas skuba į paplūdimius, o Ispanijoje vyksta didžiausios pasaulyje loterijos finalas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių