Svarbi žinia planuojantiems vykti į Norvegiją: apmokestins turistus?

Nuo masinio turizmo kenčia ne tik karšta Barselona ar Venecija, bet ir Europos šiaurė. Atlante, garsiosios Lofoteno salos braška nuo milžiniško turistų srauto. Norvegijos valdžia, atidžiai stebėdama tai, kas vyksta Europos pietuose, panašu, perims pietiečių politiką – svarsto įvesti papildomus mokesčius turistams.

Dar du milžiniški kruiziniai laivai išlaipino kelis tūkstančius turistų Lofoteno salose.

„Mačiau daug nuotraukų. Man buvo smalsu susipažinti su šia vieta. Manau, kad kiekvienas bent kartą gyvenime turėtų aplankyti šią vietą“, – kalbėjo turistė iš Italijos Raffaella Cuomo.

Bet toks antplūdis gerokai sutrikdo vietos gyvenimą ir tą patyrė Lofoteną aplankiusi Norvegijos prekybos ir pramonės ministrė. Visi keliai tikrai nebuvo statomi tokiai daugybei turistų.

Kartais būdavo taip blogai, kad negalėdavome padaryti savo darbo arba tekdavo rinktis tą misiją, kuri būdavo svarbesnė.

„Kartais būdavo taip blogai, kad negalėdavome padaryti savo darbo arba tekdavo rinktis tą misiją, kuri būdavo svarbesnė. Ir ne tik mes, taip pat ir greitoji pagalba, ir policija, o tai reiškia, kad ne visi sulaukia skubios pagalbos“, – pasakojo Vegano savivaldybės gaisrininkų viršininkas Larsas Ottemo Gärtneris.

Dėl tokio masinio turizmo ir norvegai nusprendė apmokestinti turistus.

„Ruošiame įstatymą ir tikiuosi, kad pavyks jį patvirtinti gana greitai“, – teigė buvęs prekybos ir pramonės ministras Jan Christian Vestre.

Kol mokesčio nėra už turistines problemas tenka mokėti vietos valdžiai.

„Kiek apmaudu. Galėjo viskas vykti greičiau“, – sakė „Visit Lofoten“ turizmo skyriaus vadovė Line Samuelsen.

Norvegijos prekybos ir pramonės ministrė Cecilie Myrseth paklausta, kodėl taip ilgai, atsakė: „Todėl, kad yra daug teisinių dalykų. Yra daug įvairių modelių, kurių galima rasti kitur Europoje ir kuriuos mes, žinoma, išnagrinėjome. Šiuo metu jau baigiame projektą ir jis bus pristatytas šį rudenį“.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

Patys norvegai pritaria mokesčiui.

„Gerai būtų žinoti, kad mokesčio pinigai bus panaudoti švarai palaikyti ir išsaugoti gamtą, kad ji liktų tokia, kokia ir turėtų būti“, – vylėsi moteris.

Daugybė turistų į Lofoteną patenka ne tik kruiziniais laivais.

„Mokesčius turėtų mokėti visi, kurie renkasi atostogas Lofotene. Tai turėtų apimti visus įvažiavimo į Lofoteno salas punktus – vandeniu, oru ir keliais“, – tikino „Visit Lofoten“ turizmo skyriaus vadovė.

Šį sezoną turistams, matyt, papildomai mokėti dar nereikės.

„Labai kvaila politikui ateiti su data. Bet mokestis bus įvestas kuo greičiau – šį rudenį. Tą galiu pažadėti“, – patvirtino C. Myrseth.

Taigi kitą sezoną atostogos Norvegijos šiaurėje bus dar brangesnės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunietė

Kaunietė portretas
Labai teisingai, jeigu norvegai apmokestina turistus , tai ir Lietuva turi imtis tokių pačių veiksmų. Arba tiesiog nekeliauti į Norvegiją.

Fritz

Fritz portretas
Geras mokestis, kad sumazetu turistu. Skrisdami, plaukdami, vaziuodami turistai tersia gamta. Del teisingumo norvegus tada automatiskai apmokesdinti Lietuvoje.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių