Švedija rengiasi švelninti alkoholio prekybos apribojimus

Švedijos vyriausybė trečiadienį pareiškė ketinanti leisti alaus darykloms, spirito varykloms ir vyndariams pardavinėti alkoholinius gėrimus tiesiogiai klientams, apsilankantiems jų įmonėse, ir taip sušvelninti griežtą šalies alkoholio monopolį.

Išskyrus barus ir restoranus, švedai gėrimų, kuriuose alkoholio kiekis viršija 3,5 proc., gali nusipirkti tik valstybinėse parduotuvėse, vadinamose „Systembolaget“, ir kai kuriose įgaliotose mažmeninėse parduotuvėse kaimo vietovėse.

„Tai laisvės reforma. Švedija taps šiek tiek panašesnė į likusią Europą, kur savaime suprantama, kad galima ir lankytis įmonėje, ir apsipirkti“, – spaudos konferencijoje sakė ministras pirmininkas Ulfas Kristerssonas.

Pasak jo, reforma skirta smulkiajam verslui ir amatininkams, apskaičiuota, kad ji palies apie 600 mažųjų įmonių.

Vyriausybė pabrėžė, kad ir toliau nori išsaugoti Švedijos alkoholio monopolį.

Pardavimas vis dėlto bus ribotas ir leidžiamas tik tais atvejais, kai įmonės lankytojai bus susimokėję už ekskursiją ar paskaitą.

Lankytojai galės įsigyti tik 0,7 litro stipriųjų gėrimų ir tris litrus vyno ar alaus.

Švedijos politikai ne kartą svarstė galimybę leisti prekybą alkoholiniais gėrimais tiesiai iš gamintojo, tačiau ji niekada nebuvo įgyvendinta.

Kritikai teigė, kad tai kelia grėsmę Švedijos alkoholio prekybos monopoliui, kuriuo siekiama apriboti vartojimą.

2021 m. tyrime taip pat pažymėta, kad toks pardavimas gali prieštarauti ES taisyklėms, nes Švedijos įmonėms suteikiama prekybos vieta, kurios neturi konkurentai iš užsienio.

Socialinių reikalų ministras Jakobas Forssmedas žurnalistams sakė, kad vyriausybė mano, jog prekyba nekels grėsmės monopoliui, kadangi bus leidžiama tik kaip ekskursijos ar paskaitos dalis.

„Taip pat mūsų vertinimu, šis pasiūlymas kitais atžvilgiais yra suderinamas su ES teise“, – sakė jis.

Vyriausybė teigė, kad pasiūlymas bus oficialiai pristatytas vasarą ir nusiųstas Europos Komisijai peržiūrėti, tikintis, kad jis bus įgyvendintas pirmąjį 2025 metų pusmetį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių