Ukraina pasipiktino TOK pareigūno komentarais apie Rusiją

  • Teksto dydis:

Kyjivas antradienį papriekaištavo Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) pareigūnui, užsiminusiam, kad Rusija gali būti greitai vėl priimta į organizaciją, jei pradės laikytis jos taisyklių.

TOK viceprezidentas Juanas Antonio Samaranchas (Chuanas Antonijas Samarančas) jaunesnysis praėjusią savaitę pareiškė, kad Rusija „akivaizdžiai ir šiurkščiai pažeidė Olimpinę chartiją“, tačiau pridūrė: „Tą pačią minutę, kai bus panaikintos priežastys, kodėl buvo sustabdyta ir nepripažįstama Rusijos narystė komitete, privalėsime pradėti sunkiai dirbti, kad juos susigrąžintume.“

Ukrainos sporto ministras Matvijus Bidnas naujienų agentūrai AFP sakė kad „visa Ukrainos sporto bendruomenė buvo labai nustebinta ir pasipiktinusi“ tokiais komentarais.

Jis pakvietė J. A. Samaranchą apsilankyti Ukrainoje, kad „pamatytų sugriautus sporto objektus“ ir pasikalbėtų su „sportininkais, kurių tėvai ir giminaičiai žuvo dėl Rusijos ginkluotos agresijos“.

Bendrame pareiškime su Ukrainos užsienio reikalų ministru Andrijumi Sybiha M. Bidnas teigė, kad tokia pozicija yra „nesuderinama su siekiu vadovauti Tarptautiniam olimpiniam komitetui“.

J. A. Samaranchas, kurio tėvas tuo pačiu vardu 1980–2001 metais buvo TOK prezidentas, yra vienas iš septynių kandidatų, pretenduojančių pakeisti dabartinį TOK vadovą Thomas Bachą (Tomą Bachą). 

„Siūlymai dėl galimo Rusijos sportininkų grąžinimo į tarptautinę sporto bendruomenę yra kategoriškai nepriimtini ir piktinantys“, – pridūrė A. Sybiha ir M. Bidnas. 

J. A. Samaranchas teigė, kad Rusija pažeidė Olimpinę chartiją, „perimdama kito nacionalinio olimpinio komiteto atsakomybę tam tikrose teritorijose“, turėdamas omenyje Maskvos okupaciją ir teigdamas, kad ji aneksavo dalį Rytų ir Pietų Ukrainos.

TOK suspendavo Rusijos olimpinį komitetą (ROK) po to, kai jis paskelbė į savo narius įtraukęs kelių okupuotų Ukrainos sričių sporto organizacijas. 

Šią vasarą Paryžiaus olimpinėse žaidynėse Rusijai atstovavo 15 neutralių sportininkų.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių